Bu öneriler yaşam kurtarıyor!

65 yaş üzerindeki erişkinlerin üçte biri yılda en az bir kez düşme yaralanmasına maruz kalıyor. Bu sayı 80 yaş üzerinde 2 katına çıkıyor.

Dolayısıyla düşme ileri yaşta ciddi yaralanmalara, hatta kırıklara yol açıyor. Kalça kırığı bu yaş grubu hastalarda ölümcül bir takım komplikasyonlara neden olabiliyor ve maalesef bu hastaların yüzde 30'u bir yıllık bir periyot içinde kaybediliyor. Kalça kırığında ortaya çıkabilen emboli, zatürre ve yara enfeksiyonları ile bası yaraları gibi sorunlar her ne kadar gelişen tedavi yöntemleriyle azaltılmaya çalışılsa da en önemlisi korunmak. Acıbadem Taksim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Serdar Kamil Çepni kalça ve kırıklarını önlemek için alınması gereken tedbirleri mynet.com’a anlattı.

Reklam
Reklam

HER 5 KİŞİDEN BİRİNİN SORUNU

Halk arasında “kemik erimesi” olarak bilinen ve tüm dünyada kadınlarda 50, erkeklerde de 70 yaş üstündeki her 5 kişiden birinde ortaya çıkan osteoporoz ciddi bir hastalık. Kemik kitlesindeki azalma nedeniyle yürümede yaşanan aksaklık hastaları düşmeye daha çok meyilli hale getiriyor. Örneğin sandalye ya da yataktan kalkarken hafif tökezlemeye bağlı düşmelerde bile kalça, omurga ile el bileklerinde ciddi kırıklar oluşabiliyor.

KALÇA KIRIKLARINI ÖNLEMENİN 10 YOLU

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Serdar Kamil Çepni kalça kırıklarını engellemek için alınması gereken önlemleri şöyle sıralıyor:

1. Güçlü kemikler için günde en az günde 30 dakika yürümeye özen gösterin.

2. Kemik erimesine yol açan bir hormon olan paratiroid hormonunun salgılanmasını önleyen D vitamini sentezi için özellikle güneşli havalarda en az 15 dakika kollarınızın, bacaklarınızın ve yüzünüzün güneşe maruz kalmasını sağlayın.

3. Alkol ve sigara kullanımı doku beslenmesini bozuyor ve dokuyu zararlı etkenlere karşı savunmasız hale getiriyor. Bu nedenle sigara ve alkolden kaçının.

Reklam
Reklam

4. Evlerde bulunan kilim, paspas ve halılar yürürken takılarak düşmeyi kolaylaştırıyor. Evinizdeki halının duvardan duvara olmasına dikkat edin. Kaymaz zeminli veya yere sabitlenmiş olanları tercih edin.

5. Özellikle ıslak ve kaygan zeminlerde daha fazla dikkatli davranın. Örneğin geniş aralıklarla adım atmak kaygan zeminde kaymayı kolaylaştırıyor. Bunu önlemek için adımlarınızı dar aralıklarla atmaya özen gösterin.

6. Tuvalet ve banyolarda tutunmanızı sağlayacak barlar kullanmayı ihmal etmeyin. Evin içinde günlük hayatınızı idame ettiğiniz odalar arasına bile koyacağınız bu metal barlar yaşam kalitenizi oldukça artıracaktır.

7. Evinizdeki merdivenlerin ve merdiven tırabzanlarının sağlam olup olmadıklarını mutlaka kontrol edin. Ayrıca basamaklarda halı varsa yere iyi sabitlendiğinden emin olun. Merdiven basamaklarından tırabzanlara tutunarak çıkın. Bulunduğunuz ortamda asansör varsa, merdiven yerine asansörü tercih edin.

8. Yüksek yataklardan kaçının. Yataktan kalkmak için ayaklarınızı uzattığınızda yatağınız ayaklarınızın doğrudan yerle temas edebileceği yükseklikte olmalı. Aksi halde dengenizi kaybedip düşme riskiniz yükseliyor. Gerekirse dengeli basamaklardan kullanın.

Reklam
Reklam

9. Düzenli olarak kemik ölçümü yaptırın. Kadınların menopoz sonrasında 2 yılda bir, 50 yaşından sonra ise her yıl, erkeklerde de kemiklerle ilgili bir sorun yaşandığında mutlaka bir kez ölçüm yaptırmaları öneriliyor. Osteoporoz tespit edilirse tedavisi için zaman kaybetmeyin.

Eğer dengenizi etkileyen nörolojik ve ya kalp hastalığınız varsa hareketli veya sabit ayaklı yürüteçler kullanmaktan çekinmeyin. Bugün Avrupa ve Amerika’da çok sayıda insan bu cihazları kullanarak günlük yaşamını ve alışverişini bağımsız olarak yapabiliyor.

KALÇA KIRIĞI GELİŞTİYSE…

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Serdar Kamil Çepni kalça kırığında röntgen ve gerekirse BT(tomografi) veya MRI gibi ileri görüntüleme metotlarıyla yapılacak incelemenin doğru tanıya götürdüğüne dikkat çekerek tedavi sürecini şöyle anlatıyor: “Unutulmamalıdır ki diğer vücut bölgeleri omurga, el bileği, göğüs kafesi de bu yaralanmadan etkilenebiliyor. İleri yaş kalça kırığı denildiğinde sorun bir kemik kırığı değil, bir vücudun yeniden aktif yaşama dönmesi oluyor. Dolayısıyla en etkili tedavi metodunun en etkin zamanda yapılması gerekiyor. Bazı yerinden oynamamış basit ezilme kırıkları yatak istirahati ile tedavi edilebilirken, kırıkların büyük çoğunluğu maalesef ameliyat gerektiriyor. Kalçayı oluşturan kemiklerin beslenmesini bozmayan kırıklarda palk-çivi vs. metal tespitler yapılırken, beslenmesini bozan kırıklarda ise protez ile tespit gerçekleştiriliyor”

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: