Bu oyuna gelmeyin!

Telefon, mail veya başka bir yöntemle vatandaşların kredi kartı bilgilerini çalan dolandırıcılar artık akıl almaz yöntemlere başvuruyorlar. İşte bu tür dolandırıcılıklara karşı yapmanız gerekenler.

Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen kredi kartları, hayatı kolaylaştırmasının yanı sıra, dolandırıcıların da iştahını kabartıyor. Telefon, SMS ve mail üzerinden yapılan dolandırıcılıklar, her geçen gün vatandaşları tehdit etmeye devam ediyor.

Teknoloji geliştikçe dolandırıcılık yöntemleri de gelişiyor!

Hayatımıza büyük faydaları olan teknolojinin kötüye kullanımı, bazen felaketlere de yol açabiliyor. Herkes için erişilebilir hâle gelen teknoloji ve çeşitliliği artan iletişim araçları dolandırıcılara alan açabiliyor. Buna karşın kamuoyunun bu gelişmeleri yakından takip edememesi ise riski beraberinde getiriyor. Bu tür dolandırıcılıklar arasında özellikle telefon dolandırıcılığı dikkat çekiyor; çünkü telefon bir iletişim aracı olarak toplumda çok yaygın olarak kullanılmakta.

Dolandırıcılar sizi nasıl tespit ediyor?

Dolandırıcılık vakasıyla karşılaşanlar başına gelenlerin kendisini tanıyan biri olmadan gerçekleşmesini imkansız görse de dolandırıcılar genelde sizi tanımaz. Peki dolandırıcıların ağına nasıl düşersiniz? Dolandırıcılar 'Data mining' yani veri madenciliği yoluyla bilgileri elde eder. Bunun için özel olarak çalışmalar yapan dolandırıcılar, sosyal medya hesaplarında, paylaşım sitelerinde, şikayet sitelerinde ve alışveriş sitelerinde izinizi takip eder. Oralarda bıraktığınız yorumlar, iletişim bilgileri, telefon numaraları ve özel bilgileriniz dolandırıcılar için âdeta nimettir. Dolandırıcılar bu bilgileri alır, tasnif eder ve size ulaşabilecekleri yöntemler üzerinde çalışmaya başlarlar.

Aslında hediye kazanmadınız...

Dolandırıcıların en sık başvurduğu yöntemlerden birisi de “Hediye kazandınız” söylemidir. Bu şekilde yüzbinlerce insanı ağına düşüren dolandırıcılar kolaylıkla vatandaşı dolandırabiliyor. “Geçen yıl yaptırdığınız sağlık sigortanızı iptal etmek ister misiniz?”, “Eminyetten arıyoruz”, “Hesabınız terör örgütlerince kullanılıyor” gibi söylemlerle vatandaşın duygularını istismar eden dolandırıcılar, bazen iletişim becerileriyle bazen de korkutarak işlemlerini gerçekleştirmektedir. Şunu unutmamak gerekir ki, hiçbir devlet görevlisi sizi bu şekilde aramaz/arayamaz. Böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda, bilginiz dahilinde olmadığını düşündüğünüz en ufak riskli hareketi takip edin ve en yakın polis merkezine şikayetinizi bildirin.

Peki neler yapabilirsiniz?

Öncelikle dijital okuryazarlığınızın en az dolandırıcılar kadar iyi düzeyde olması lazım. Bu sayede riskleri önceden tahmin edebilir ve önleminizi alabilirsiniz. Bunun yanı sıra, Emniyet Müdürlüğü’nün ve diğer kuruluşların bu konuda çok faydalı çalışmalarını takip ederek bilgi alabilirsiniz.

Bu numaraları yemeyin!

SMS, telefon ve e-posta yoluyla yapılan dolandırıcılıklar gün geçtikçe artıyor ve yeni yöntemlerle karşımıza çıkıyor. Kişisel ve finansal bilgilerinizi ele geçirmeye çalışanlara karşı neler yapabileceğinizi ayrıntılı öğrenmek için tıklayın.

Bu sayfada reklam uygulaması yapılmıştır.