'Bu savaş Türkiye'nin konumunu zayıflatır'

ADANA (İHA) - Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Mahmut Kılıç, ABD destekli Gürcistan'ın, Osetya'ya saldırması, Rusya'nın da Gürcistan'a saldırması ile başlayan savaşın,Türkiye'nin konumunu zayıflatacak bir 'enerji oyunu' olduğunu açıkladı.

Doç. Dr. Kılıç, İHA'ya yaptığı açıklamada, Kafkaslarda savaş seslerinin gelmesi, petrol fiyatlarını ve Türkiye'nin yıllardan bu yana planlarını yapmış olduğu Batı ile Ortadoğu ve Orta Asya arasında enerji koridoru olma planlarını tehlikeye sokacağını söyledi. Türkiye'nin Orta Asya arasında enerji koridoru olma plan ve çalışmalarına destek olduğunu savunsa da ABD'nin perde arkasında, Rusya'nın ise açık ve net bir şekilde istemediğini savunan Doç. Dr. Kılıç, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Petrol, dünyanın en kuvvetli, stratejik ve rakipsiz bir hammaddesi haline getirildikten sonra, çıkarıldığı her yerde karışıklıklar, etnik çatışmalar, terör olayları, anlaşılmaz işgal olayları, hükümet darbeleri birbirini kovalamış, petrole sahip ülkelerin halkları hiç bir zaman rahat nefes alamamış ve hatta bu eşsiz kaynağın ülkelerinden çıkmasından dolayı sevineceklerine rahat yaşayamaz bir duruma getirilmişlerdir. Günümüzde medeniyetin gelişmesinde, ülkelerin ilerlemesinde hala en önemli enerji kaynağını meydana getiren petrol ve petrol ürünleri, aynı zamanda, dünya siyasetinin de süper güçler olarak bilinen ABD, Rusya ve Avrupa Birliği'nin uygulamakta olduğu politikalara da yön vermektedir."

Doç Dr. Kılıç, Türkiye'nin yıllardan bu yana yapmış olduğu enerji projelerinin tehlikeye girmek üzere olduğunu belirterek, "20. Yüzyılın sonlarına doğru yaklaşıldığında özellikle Kafkaslar'da önemli bir değişime uğrayan siyasi, ekonomik atmosfer ve olaylar bu karmaşık bölgede yer alan ve yeni bağımsızlığını kazanmış Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan'ı jeopolitik, jeostrajetik ve ekostrajetik açıdan çok önemli bir konuma getirmiştir. Hazar Bölgesinde bulunan petrol ve doğal gaz kaynaklarının diğer ülkelere taşınmasında ve dağıtım merkezi haline gelme konusunda, çalışma ve kulis çalışmalarını sürdüren Türkiye'nin, Batı ile Ortadoğu ve Orta Asya arasında enerji koridoru olma açısından stratejik önemi daha da artmıştır.

Reklam
Reklam

Son hafta yaşanan çeşitli olumsuzluklar ve Kafkaslarda savaş seslerinin gelmesi petrol fiyatlarını ve Türkiye'nin yıllardan bu yana planlarını yapmış olduğu Batı ile Ortadoğu ve Orta Asya arasında enerji koridoru olma planlarını tehlikeye sokmaktadır. Bütün bunların yanı sıra, Türkiye'nin Orta Asya arasında enerji koridoru olma plan ve çalışmalarına her ne kadar destek olduğunu savunsa da ABD tarafından perde arkasında, Rusya tarafından ise açık ve net bir şekilde istenilmemektedir" diye açıklamasına devam etti.

PETROL FİYATLARI TEKRAR 'PİK' YAPACAK

Kılıç, petrol fiyatlarının azalması ile rahatlayan Türkiye'nin, bu savaş ile tekrar yükselecek petrol fiyatları ile sıkıntıya gireceğini belirterek "Günümüzde petrol fiyatları öyle bir hal almıştır ki, havadaki nemden bile kendisine pay çıkartmakta ve hemen artışa geçmektedir. Bu durum üzerinde ABD ve Rusya gibi devletler ile adeta bu devletlerin güdümünde faaliyetlerini sürdüren büyük petrol şirketlerinin önemli payları bulunmaktadır. Bundan yaklaşık bir ay önce adeta 'pik' vuran petrol fiyatları son iki haftada durağan bir hale gelmiş, hatta düşüş trendine girmiştir. Belki de bu hafta ortaya çıkan bazı gelişmeler belki de petrol fiyatlarını durağan halden çıkarak tekrar pik vurmasına ve Türkiye'nin, Batı ile Ortadoğu ve Orta Asya arasında enerji koridoru olma açısından stratejik önemini azaltmaya yönelik olacaktır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

BTC'Yİ, PKK BOMBALADI, ABHAZYA'DA BOMBALAYACAĞINI İDDA ETTİ

Doç. Dr. Mahmut Kılıç, "Özellikle bu hafta içinde meydana gelen ve PKK tarafından üstlenilen Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattındaki patlama petrol fiyatlarında artışa neden olmuştur. Bütün bunların yanı sıra, Gürcistan ve bu ülkeden bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya arasındaki çatışmalar Gürcü kuvvetlerin cuma günü Güney Osetya Başkenti Tshinvali'yi ağır bombardımana tutmasıyla alevlendi. Rusya'nın bu operasyon karşısında bölgedeki silahlı kuvvetlerini harekete geçirerek Gürcü topraklarındaki hedefleri vurması tansiyonu iyice artırdı ve çatışmayı savaş boyutuna taşıdı. Rusya-Gürcistan savaşı başladı bile. Bütün bunların yanı sıra, Abhazya'nın lideri Sergey Bağapş da çarşamba günü yaptığı açıklamada Güney Osetya'da yaşananlara ilgisiz kalamayacaklarını belirterek Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) 'ye ve diğer enerji hatlarına sabotaj düzenleyebilecekleri tehdidinde bulunmuştur. Çatışmaların bu hatta zarar vermesi inişe geçen petrol fiyatlarında yeni bir yükselme trendi başlatabilmesi ise beklenen bir gelişmedir" uyarısında bulundu.
Kılıç, bütün bu gelişmelerin doğrudan Türkiye'yi olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak ilk önemli tehdit ve tehlikenin Nabucco projesi olacağına işaret ederek "Türkiye açısından diğer önemli bir husus ise, Batı ile Ortadoğu ve Orta Asya arasında enerji koridoru olmaya aday olan ve bu konuda Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) projesini hayata geçiren ve diğer bir önemli bir proje olan, Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Nabucco projesinin gecikmesine neden olabilecektir." öngörüsünde bulundu.

Reklam
Reklam

BU SAVAŞ TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYECEK BİR ENERJİ OYUNUDUR

Kılıç, açıklamasını şöyle bitirdi:

"Netice olarak Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) 'ye yapılan sabotaj, ABD'nin desteklediği Gürcistan'ın Osetya saldırması, Rusya'nında bunu bahane ederek Gürcistan'a saldırması belki de, petrol fiyat istikrarını bozmaya yönelik yeni bir enerji oyunu olmakla birlikte, dolaylı olarak da, Türkiye'nin Orta Asya arasında enerji koridoru olma plan ve çalışmalarını etkileyebilecek önemli bir enerji oyunudur. Bu olaylar sonucunda yine etkilenen gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkeler olacak ABD ve Rusya'nın ekmeklerine yağ
sürülecektir".