Bu seferki farklı

BAĞDAT (İHA) - Muhtemel bir operasyonun gündemde olduğu Irak'ın, Afganistan'da yıkılan Taliban rejiminin tersine büyük bir ordusu, modern hava savunma sistemleri, kısa menzilli balistik füzelerinin olduğu belirtilerek, Saddam'ın eskisi gibi olmasa bile savaşabilecek gücü bulunduğu bildiriliyor.

Savunma uzmanları, Afganistan'daki gibi az sayıda özel kuvvet ve Amerikan hava saldırısı desteğindeki isyancı grupları öne çıkaran bir savaşın, Irak lideri Saddam Hüseyin'i deviremeyeceği görüşünde.

1991 yılındaki Körfez Savaşı öncesi dünyanın 4. büyük ordusunu barındıran Irak'ın, bugün asker sayısının yarısından çoğunu kaybetmiş olsa da halen 350-400 bin askere sahip olduğunu hatırlatan uzmanlar, Körfez savaşı öncesi bölgesel güç olmayı
hedefleyen Irak'ın askeri gücünün, bugün Saddam'ı iktidarda tutmak ve isyanlara karşı savaşabilmek üzere düzenlenmiş durumda olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, düzenli ordu kuzey ve güneydoğu kesimlerinde, en iyi askerlerden oluşan Cumhuriyet Muhafızları'nın büyük kısmı da Saddam'ın özel korumaları olarak Bağdat yakınlarında duruyor.

Reklam
Reklam

10 yıldır önemli bir askeri modernizasyon yapmayan Irak'ın elinde 2 bin tank bulunduğunu belirten uzmanlar, bu tankların ancak birkaç yüzünün, modern T-72'lerden oluştuğunu kaydediyor. Savunma uzmanlarına göre, Irak'ın birkaç yüz savaş uçağı ve avcı uçakları da var. Ancak, son 10 yıldır devam eden BM ambargosu sebebiyle bunların ne kadar etki gücüne sahip olduğu da açık değil. Irak'ın elindeki balistik füzelerin de 145 kilometreyi aşan hedefi vuramayacağını ifade eden uzmanlar, ancak bu füzelerin menzillerinin, İsrail gibi hedefleri vuracak şekilde kolaylıkla genişletilebileceğini vurguluyor. Uzmanlar, Saddam'ın elinde, Körfez Savaşı'ndan kalma gizlenmiş birkaç Scud füzesi olabileceğini de bildiriyor.

BASRA KÖRFEZİ'NDE GÜÇ DENGESİ ABD'deki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi ile Jane's Defence ve Periscope'dan savunma uzman ve yetkililerine göre, Irak'ın askeri kapasitesiyle Basra Körfezi'ndeki Amerikan askeri varlığı da şöyle:

Irak: 350-400 bin asker, 6 Cumhuriyet Muhafız tümeni, 17 askeri tümen. 2 bin muharebe tankı (Bu sayının 500'ü T-72), bin zırhlı keşif aracı (BDRM-2), 2 bin zırhlı personel taşıyıcı (BTR-60), 200 kundağı motorlu top, bin 500 çekicili top. 200-300 avcı ve saldırı uçağı (MİG-21, MİG-23, Mirage F1, Su-22), 100 avcı helikopteri (Mi-24), 400 karadan havaya füze rampası (SA-2, SA-3, SA-6), bin kadar taşınabilir karadan havaya füze (SA-7), 6 bin uçaksavar. Kısa menzilli (90 milden az menzilli) karadan karaya atılan füzeler, muhtemelen birkaç Scud füze ve rampası.

Reklam
Reklam

Bölgedeki Amerikan Güçleri: Bahreyn'de üslenmiş Amerikan 5. Filosu: 2 uçak gemisi, birkaç kruvazör, destroyer ve Cruise füze fırlatma kapasitesi olan denizaltlarından oluşuyor. Suudi Arabistan, Kuveyt ve Türkiye'deki üslerde bulunan hava kuvvetleri. Katar ve diğer yerlerde önceden mevzilenen ağır askeri mühimmat. Suudi Arabistan ve Kuveyt'te patriot füze birlikleri.
Öte yandan, ABD Donanması'ndan yapılan açıklamada, uçak gemisi Constellation'ın, 72 savaş uçağıyla 2 Kasım'da Körfez bölgesine hareket edeceği duyuruldu.

Halen San Diego'da bulunan 88 bin tonluk Constellation, ABD'nin Körfez'deki üçüncü uçak gemisi olacak. ABD'nin Körfez'de halen Abraham Lincoln ve George Washington uçak gemileri bulunuyor. Dördüncü uçak gemisinin ise aralık ayı başında bölgeye gönderileceği öğrenildi.

Bu arada, ABD Hava Kuvvetleri'nin Avrupa'da konuşlandırdığı yaklaşık 20 helikopter de, Kuveyt'teki üslere kaydırıldı. AH-64 Apache tipi helikopterlerin, Irak'a yönelik olası bir kara saldırısında öncü rol oynayabileceği söyleniyor. ABD'nin 1991 yılındaki operasyonunda açılışı AH-64A tipi bir Apache helikopteri yapmıştı.

Reklam
Reklam

Almanya'daki 11 Filo'ya bağlı Apache'lerin yanı sıra ulaştırma amaçlı kullanılan 6 Black Hawk helikopteri de bölgeye gönderildi. Kuveyt'in Irak'a yönelik bir saldırıda, önemli üslerden biri olması bekleniyor.