Bu seviyelerden alınacak 9 hisse

**

Borsacılar bu seviyelerden alınacak ve portföylere konulacak İMKB 30 hisselerinden hangilerini öneriyor? **

İMKB-100 endeksi geçen hafta 70 bin puan ile yeni bir rekor daha kırdı.

Yükseliş, makro ekonomik gelişmelerin yanı sıra alternatif piyasalardaki düşüş, portföy girişlerinin devam etmesi ve likit piyasanın etkinliğini sürdürmesine bağlanıyor.

Para dergisinden İdil Taraklı'nın haberine göre; yükselişin devam edeceğini düşünen borsacılar, buna karşın 67-68 bin seviyelerinde kar satışlarının gelebileceğini belirtiyor. Olası yükselişin ise 72 binlere kadar devam edebileceği tahmin ediliyor.*****

Reklam
Reklam

Endeksin çok hızlı ve soluksuz yükselmesi nedeniyle 67-68 bin seviyelerinde bir düzeltme yaşanabileceğini ifade eden borsacılar, bunun altındaki ana desteklerin ise 64 bin 500 ile 61 bin seviyeleri olduğunu belirtiyor.

Endeksin 61 binlere gerilemesi durumunda ise bu seviyelerden ikinci bir çıkış dalgasının yaşanması bekleniyor. 67-68 bin seviyelerinde mevcut pozisyonların yüzde 50’sinde karların realize edilmesi gerektiğini savunan borsacılara göre, 72 binlerde ise portföyün tamamında kar satışı yapılmalı.

Mevcut seviyelerde yeni pozisyon açmanın doğru olmadığını savunan borsacılar portföylerin 61 bin seviyesinde yenilenmesi taraftarılar. Endeksteki olası gerilemede oluşturulacak yeni portföylerin ise İMKB-30 hisselerinden yapılması tavsiye ediliyor.*****

YENİ ALIM RİSKLİ
Eti Yatırım Araştırma ve Kurumsal Finansman Yönetmeni Adem Özen, İMKB’de hisse senedi olmayan yatırımcıların bu seviyelerden pozisyon almasını önermiyor.

Özen, hisse pozisyonu olan yatırımcıların da 67 bin civarında mevcut portföylerinin yarısında karlarını realize etmelerini tavsiye ediyor. Olası yükselişin 72 bin seviyesine kadar devam edebileceğini ifade eden Özen, “Böyle bir hareket olması durumunda kalan pozisyonlar 72 binden itibaren tamamen boşaltılmalı. Bu kapsamda yukarı seviyelerde dirençler 67 bin 500, 72 bin ve 74 bin 500 seviyeleridir. Aşağıda ise ana destekler 64 bin 500 ve son çıkışta bırakılan boşluk seviyesi olan 61 binlerdir” diyor.

Reklam
Reklam

61 bin seviyelerinde ise İMKB-30 hisseleri önceliğinde ikinci bir çıkış dalgası yaşanabileceğini savunan Özen, “Bu seviyelerde İMKB-30 içinde yer alan Turkcell, Enka İnşaat, Sabancı Holding hisselerinde pozisyon açılabilir” diyor.*****

68-70 BİNLERE DİKKAT
Sıcak para girişinin devam ediyor olması, düşen döviz kurları ve faizlerin, hisse senedi piyasasını olumlu etkilediğini söyleyen Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü Gülizar Özdemir Türk, “Global ekonomilerde yıl sonu itibarıyla büyüme beklentilerinin yüzde 7-8’ler civarında olması da Türkiye’ye bakış açısını olumlu etkiliyor” diyor.

Risk algılamasını hareketlendirecek bir gelişme olmadığı sürece endeksin 68 bin seviyesine kadar yükseleceğini tahmin eden Türk, ardından da 70 bin seviyelerini öngörüyor. Ancak Türk’e göre, 68-70 bin aralığında kar satışlarının gelme olasılığı yüksek.

65 bin aşağı yönde kırılmadığı takdirde bu seviyelerde çok kısa vadeli hisse bazında yeni pozisyonlar açılabileceğini söyleyen Türk, “Hisse pozisyonu olanlar da stop- loss seviyesi aşağıya kırılmadığı sürece mevcut portföylerini tutabilirler” diyor.*****

Reklam
Reklam

YENİ ALIM İÇİN 64-60 BİN BEKLENMELİ
Piyasadaki olumlu hava nedeniyle paranın tek adresinin bir süre daha borsa olacağını söyleyen Acar Menkul Değerler Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı da endeksin 68 bin 70 bin seviyelerini göreceğini tahmin ediyor.

Piyasaya çok ciddi bir satış gelmediği sürece pozisyonların biraz daha taşınabileceğini savunan Balcı, destek ve dirençlere dikkat edilmesini de hatırlatıyor.

Kar satışlarının 68-70 bin seviyelerinde gelebileceğini söyleyen Balcı, “Yeni pozisyon açacaklar için kuvvetli destek olarak 64 bin ile psikolojik sınır olan 60 bin seviyelerini öneriyorum” diyor.*****

Gülizar ÖZDEMİR TÜRK/ Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü

TEKFEN’DE SOCAR BEKLENTİSİ ÖNEMLİ
Tekfen Holding: Gübre sektöründe yaşanan toparlanma, geçen iki yılda ertelenen yatırımların yapılacağına yönelik beklentiler ve Socar ile potansiyel ortaklık Tekfen Holding için orta-uzun vadede pozitif beklenti yaratıyor.

Bu yılın ilk çeyreğinde 66.8 milyon TL net kar açıklamış olan şirket, yılın ilk altı ayında ise 106.5 milyon TL net kar bildirdi. Şirketin 87 milyon TL olan net borç pozisyonu ise bir risk yaratmıyor.

Reklam
Reklam

Tekfen Holding hisseleri için 5.70-6.00 aralığı alım uygun olup, uzun vadede hedef fiyatımız 7.00 TL’dir.*****

Akenerji: Şirket, bu yılın ilk altı aylık döneminde, artan maliyetlerin, düşen fiyatların ve satışların etkisiyle 30 milyon TL zarar açıkladı.

Söz konusu dönemde beklentilerin altında performans elde eden şirketin, 2010’un üçüncü çeyreğinden itibaren yapmış olduğu anlaşmalarla satış gelirlerini artıracağını düşünüyoruz.

Uzun vadede enerji talebindeki artışın devam edeceği beklentisi de şirket bilançosunu olumlu yönde etkileyecektir.

Akenerji hisseleri için uzun vadeli hedefimiz 4.50 TL olup, 3.70-3.90 TL aralığı alıma uygun seviyelerdir.*****

Eczacıbaşı İlaç: Şirket, ilaç bölümünün satışı sonrasında elde edilen nakitle dikkatleri çekiyor. Ayrıca son olarak açıkladığı konut projesi de gelecek açısından önemli bir yatırım.

Şirketin yüzde 50’sine sahip olduğu Uskumruköy’de bulunan arazisi üzerindeki konut ve kısmen ticari ünitelerden oluşan Ormanada projesi, ekim ayı içinde başlayacak.

Reklam
Reklam

Proje, 196 bin metrekare arazi üzerinde olup toplam planlanan inşaat alanı 90 bin metrekare olarak belirtiliyor. İki fazdan oluşacak olan Ormanada projesinin 2013 sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. 626 milyon TL’lik hazır değere sahip olan şirketin öz kaynak büyüklüğü 2.2 milyar TL.

0.64 piyasa değeri/defter değeri ile işlem gören şirket hisseleri için orta ve uzun vadeli görüşümüz olumlu. Alım için 2.50-2.60 TL aralığı uygun olan Eczacıbaşı İlaç hisseleri için orta vadeli hedef fiyatımız ise 3 TL.*****

Koza Madencilik: Şirket, 2010’un ilk yarısında Koza Altın’ın halka arzından elde ettiği gelirin etkisiyle 333.4 milyon TL net kar açıkladı.

2009 yılının aynı döneminde ise 21.9 milyon TL kar açıklamıştı. Altın fiyatlarındaki artış, şirketin karlılığını üçüncü çeyrekte olumlu etkileyecektir. Koza Altın’ın 2008 yılında 168 bin ons olan üretim kapasitesi, 2009’da 228 bin onsa yükselirken 2010’daki beklenti ise 312 bin ons.

2011 yılında ise 3’üncü üretim tesisi olarak planlanan Kaymaz’ın açılmasıyla şirket üretimin 413 bin ons olması bekleniyor. Koza Altın’ın yüzde 50 ortağı olan Koza Madencilik, Koza Altın’ın kapasitesindeki artıştan olumlu etkilenecektir. Öte yandan şirket 200 milyon TL tutarındaki mevcut kayıtlı sermaye tavanını 600 milyon TL’ye çıkardı.

Reklam
Reklam

Alım için 4.20-4.40 TL aralığı uygun olan Koza Madencilik hisseleri için orta vadede hedef fiyatımız 5.00 TL’dir.*****

Zeynel ABİDİN BALCI/ Acar Menkul Değerler Araştırma Müdürü
EREĞLİ KAR YAZMAYA BAŞLADI
Ereğli: Şirket, 2010 yılının ilk altı ayında 404 milyon 136 bin TL net kar açıkladı. 2009’un ilk altı aylık döneminde ise197 milyon 373 bin TL net zarar bildirmişti.

Böylece geçen yılın ilk altı ayına göre 2010’un eş döneminde zarardan kara geçmiş oldu. Ekonomilerdeki toparlanma süreci ve demir- çeliğe artan talep, şirketin temel verilerini olumlu etkiliyor.

Ancak endeks yeni zirveler denerken lokomotif hisse konumundaki Erdemir, eski zirvesinin gerisinde kaldı. Endekste yaşanacak olası bir geri çekilmede Erdemir hisselerinde 4.50-4.00 TL bandında orta ve uzun vadeli pozisyon açılabilir.

6.50-7.50 seviyeleri hedef fiyatlar olarak görülebilir.*****

Petkim: Özelleştirme sonrasında şirket daha verimli çalışmaya başladı.

Planlanan 5 milyar dolarlık büyük ölçekli yatırımla kurulacak rafinerilerle şirket petro-kimya alanında global bir oyuncu olacak.

Reklam
Reklam

Piyasada yaşanacak kar satışlarında Petkim hisselerinde 2.00-1.80 TL aralığında alım denenebilir. 1.80 seviyesinin altına salınım olması durumunda 1.60-1.50 TL sonraki alım seviyelerini oluşturuyor.

Petkim hisselerinin orta ve uzun dönemli satış noktaları ise 3.00 ve 4.00 TL olarak görülüyor.*****

Adem ÖZEN/ Eti Yatırım Araştırma ve Kurumsal Finansman Yönetmeni

TURKCELL ENDEKSİN YÜZDE 37 ALTINDA
Turkcell: Şirket, 1.4 milyar TL net nakit pozisyonu ile sekiz ülkede 60 milyon müşteriye hizmet veriyor.

36.0 milyon faturalı ve ön ödemeli abonesiyle, üç operatörlü yurt içi pazarda yaklaşık yüzde 56 pazar payına sahip. Turkcell’in, penetrasyon oranı yüksek, teknolojiyle ilgili genç nüfusa sahip Türkiye’de iletişim sektöründe önümüzdeki yıllarda da en büyük payı alacağı tahmin ediliyor.

Bu, şirkete ilişkin olumlu beklentilerden.

Sektördeki yoğun rekabet, ara bağlantı ücretinin düşürülmesi ve bazı davalar nedeniyle ayırdığı karşılıklar ise Turkcell’in mali performansını olumsuz etkiliyor. Bu da şirket hisselerinin satış baskısı altında kalmasına yol açıyor. Turkcell’in, son zamanlarda yurt içinde kar marjlarını sınırlayıcı hareketlerden zarar görmesi nedeniyle hedef piyasa değerini 16.5 milyar dolardan 15.6 milyar dolara düşürdük.

Reklam
Reklam

Ancak son bir yılda endeksin yüzde 37 altında performans göstermesini de göz önünde bulundurarak şirket hisselerine takip listemizde yer veriyoruz. Pozisyon açılabilecek fiyat seviyesini ise 10.05 TL olarak öngörüyoruz.*****

Enka İnşaat: Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik üretim şirketi olan Enka (3 bin 854 MW kurulu güç), Türkiye ve Rusya’da mühendislik, inşaat, enerji üretimi, gayrimenkul yatırımı alanlarında faaliyetlerini sürdürüyor.

Global ekonomilerde canlanma sinyallerinin emtia fiyatlarını yükseltmesiyle net doğalgaz ve petrol ihracatçısı olan Rusya’nın gelirlerinde yaşanacak artışın Enka’yı olumlu etkilemesini bekliyoruz.

Bu etkiyle şirketin ciro ve karlılık anlamında kendini daha hızlı toparlayacağını düşünüyoruz.

Bu kapsamda Enka’nın uzun vadeli portföylerde bulundurulmasından yanayız. Enka İnşaat’ı olası geri çekilmelerde takip listesine alınabilecek bir hisse olarak görüyoruz. Pozisyon açılabilecek fiyat seviyesi ise 6.00 TL’dir.*****

Sabancı Holding: Holdingin mevcut durumda ana faaliyet kolları olarak; finans, enerji, perakende, çimento, lastik bulunuyor.

Yüzde 65 ile ciro dağılımında büyük pay alan finans sektörü ağırlığının ise uzun vadede enerji alanına yapılacak yatırımlarla dengelenmesini bekliyoruz.

Holdingin amiral gemisi olan finans sektörünün gerileyen faiz ortamında ve genişleyen ekonomiyle ilerleyen yıllarda, azalan trendde de olsa karlılığını sürdüreceğini düşünüyoruz.

Ekonomide önümüzdeki dönem beklenen büyüme sürecine paralel tepki veren enerji, perakende, çimento gibi sektörleri bünyesinde barındırması ve net aktif varlık değerlemesine göre yüzde 9’luk yükseliş potansiyeli bulunması nedeniyle Sabancı Holding hisselerini alınabilecek hisseler arasında bulundurmaya devam ediyoruz.

Hedef fiyatımız 8.25 TL. Pozisyon açılabilecek fiyat seviyesini ise 7.15 TL olarak öngörüyoruz.