Bu tesiste sadece engelliler tatil yapabiliyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Mavi Işıklar Eğitim Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi-Kampı'nda il genelinden ve il dışından gelen engelli vatandaşlar ilgi gösteriyor.

Engelliler, kendileri için hazırlanan özel havuz, kamp ve plajda dinlenip tatil yapma fırsatı buluyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından dazenlenen Mavi Işıklar Eğitim Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi-Kampı2013 yılında hizmete girdi. Doğu Park mevkisinde yaklaşık 10 bin metrekare alan üzerine kurulan tesis 7 milyon liraya mal oldu. Tesiste 2 bin 200 metrekare kapalı alan bulunduğu belirtildi. Kampta engellilerin asansör sistemiyle içine girebileceği bir havuz, rehabilitasyon merkezi, 34 kişilik konaklama binası, 500 kişilik restoran, kafeterya, dinlenme alanı ve plaj bulunuyor. İki kişilik odalarda engelli vatandaşlar bir refakatçisiyle birlikte aynı odada kalabiliyor. Talep edildiğinde engelli vatandaşlar, engelliler için özel olarak donatılan araçla evlerinden alınıp tesise getiriliyor.

Reklam
Reklam

DENİZ DOLDURULARAK YAPILDI

Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş, denize dolgu ile elde edilen alan içine bu tesisin yapıldığını belirterek şunları söyledi:

"Samsun denize kıyısı olan, sağlıklı insanların denizin bütün nimetlerinden faydalandığı denizin ve doğanın her türlü imkanlarını kullanabildiği bir şehir. Dünya nüfusunun yüzde 10’u engelli. Samsun’da 1 milyon 300 bin nüfusu var ve yaklaşık 150 bin engelli ya da kronik hastalığı olan insanlarımız var. Sağlıklı insanların yararlandığı bütün bu imkanlardan engellilerimizin de yararlanması onların da hayata adaptasyonu sosyal hayatın içerisinde olması için uğraş verdik. Türkiye’nin dört bir yanından gelen engellilerimizi burada ağırlıyoruz. Onlara göre düzenlenmiş asansörlü sistemle havuza giriyor. Engellilerimiz bu tesiste eğitim, tatil, dinlenme, rehabilitasyon ihtiyacını karşılayabiliyorlar. Gelen insanlarımız memnun. Onların yüzlerindeki gülümseme çok önemli. Vücudunda yürek taşıyan herkesin bir gün engelli olabileceğini düşünmesi, empati kurarak engellilerin yaşabileceği zorlukları düşünmesi ve ona yönelik hayatı kolaylaştırıcı adımlar atması çok önemli. Günübirlik 250- 500 kişi havuzdan yararlanıyor. Mayıs ayından Eylül ayı sonuna kadar devam etmeyi planlıyoruz."

Reklam
Reklam

'CENNETİ AYAĞIMIZA GETİRDİLER'

Emekli öğretmen Bedriye Yazgan (67), yüzde 100 engelli oğlu Vahit Sonay Yazgan’ın (41) bu tesisten sürekli faydalandığını dile getirerek şunları söyledi:

"Oğlum bir aylıkken menenjit geçirdi ve engelli oldu. Yıllardır onun bakımını ben yapıyorum. Havuzu, denizi, yüzmeyi bilmeyen oğlum buraya özel araçla evimizden alınıp getiriliyor. Burada tesisin bütün imkanlarından faydalanıyoruz. Havuza giriyor, bir görevli tarafından suyun içinde adeta terapi görüyor. Engelli çocuğu olan bir anne olarak cenneti ayağımıza getirdiklerini söyleyebilirim. Dilerim her şehirde engelliler için böyle özel tesisler yapılabilir."

TÜRKİYE GENELİNDE ÇOĞALSIN

Tatil yapmak için Ankara’dan gelen bedensel engelli Dilek Yağmur (38) da duygularını şöyle anlattı:

"Geçen yıl internette bu tesisin olduğunu öğrenip randevu alarak gelmiştim. Çok memnun kaldım. Bu yıl da iki arkadaş buraya geldim. Türkiye’de tek olan bir tesis. 3 öğün yemek veriliyor odalar, restoran, havuz her şey engelliler için özel düşünülerek yapılmış. 5 yıldızlı otel konseptinde bir yer. Dilerim bu tesis örnek olur ve Türkiye genelinde çoğalır."

Reklam
Reklam

FOTOĞRAFLI