Bu Üniversitenin Öğrencileri Mezun Olmadan Iş Buluyor

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Türkiye’nin en köklü ve başarılı üniversitelerinden biri. Yüz ülkeden öğrenci...

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Türkiye’nin en köklü ve başarılı üniversitelerinden biri. Yüz ülkeden öğrenci ve öğretim üyesi var. 20 bin öğrencisinden bin 800’ü yabancı. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, dünyanın her yerinde geçerliliği olan diploma verdiklerini belirterek, “Sorumluluk alabilen, fark oluşturan insanlar yetiştiriyoruz. Her sene iki kere kariyer fuarları oluyor. Firmalar öğrenciler ile tanışıp kendilerini tanıtıyor. Çoğu öğrencimiz okul bitmeden iş buluyor. Çok sayıda öğrenci de yurt dışında yüksek lisans yapıyor. Bizim öğrencimiz için iş bulmak sorun değil. Biz iş bulmalarını değil iş kurmalarını istiyoruz.” ifadesini kullanıyor. Rektör Acar, üniversitenin adının olaylarla anılmasından da rahatsız. Bu olaylara katılan öğrenci oranının yüzde birden fazla olmadığını belirtiyor ve ailelerin endişe etmemesini istiyor. İnsanların fikirlerini ifade edebileceğini, protesto da yapabileceğini söyleyen Rektör Acar, kırmızı çizgilerini şöyle sıralıyor: “Dört çizgi aşılmasın. Şiddet içermesin, özgürlük engellenmesin, üniversitenin araştırma eğitim faaliyetlerini engellemesin, çevreye zarar vermesin.”

Reklam
Reklam

ODTÜ, 1956 yılında Demokrat Parti lideri merhum Başbakan Adnan Menderes’in öncülüğünde kuruluyor. Akademik yapısı Amerikan üniversite modeline göre şekillendiriliyor. Kurulduğu dönemden beri bölge ülkelerinden öğrenci barındıran ODTÜ, başarısıyla Türkiye’de ilk sıralarda dünyada ise ilk 60 üniversite içinde.
Üniversitenin bugün Ankara, Kıbrıs, Mersin Erdemli olmak üzere üç kampüsü var. Erdemli’deki kampüste deniz bilimleri alanında lisansüstü eğitim veriliyor. Üç kampesteki toplam öğrenci sayısı 25 bin civarında. Bu öğrencilerin üçte biri lisansüstü eğitim alıyor. Üniversitede 3 bine yakın doktora öğrencisi var. ODTÜ’nün 5 fakültesi 5 lisansüstü enstitüsü faaliyette. ODTÜ’de 860 civarında öğretim üyesi var. Ayrıca fakültelerde ders veren doktoralı öğretim görevlisi sayısı 50 civarında. Üniversitede bin 800 civarında yabancı uyruklu diploma öğrencisinin yanı sıra 400 civarında da değişim programıyla gelen yabancı öğrenci mevcut. ODTÜ’den değişim programlarıyla yurt dışına giden öğrenci sayısı ise 450.

Reklam
Reklam

ODTÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARLA BÜYÜYOR

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar’ın kendisi de ODTÜ mezunu. Acar, öğrenciyken sınıfında Ortadoğu’dan çok sayıda öğrenci bulunduğunu belirtiyor. ODTÜ’nün son 20 senedir lisansüstü programlarla büyüdüğünü anlatan Acar, “Lisans programlarını büyütmeyi düşünmüyoruz. Çünkü Türkiye’nin bu dönemde öncelikle öğretim üyesi ihtiyacı var. Sanayinin de uzmanlara, araştırmacılara ihtiyacı var. Bizim katkımızın lisansüstü alanlarda olması gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuşuyor.

Son yıllarda öğretim üyesi sayılarının artmamasına rağmen yüksek lisans yapan öğrencilerin yüzde 20, doktora öğrencisinin ise yüzde 30 arttığını söyleyen Acar, “Bu durum yüklerimizi çok ciddi artırdı. Doktora öğrencisinin yükü lisans öğrencisine göre 3-4 kat daha ağır. Bizim sanayiye verebileceğimiz desteği sınırlıyor. Bugün savunma sanayinde ODTÜ ilk adres.” diyor.

9 yıl önce Öğretimüyesi Yetiştirme Projesi’ni (ÖYP) başlattıklarını dile getiren Acar, “Son 5 yılda mezun ettiğimiz ÖYP’li sayısı 400’e yaklaşıyor. Bu mezunların yüzde 95’i diğer Türk üniversitelerinde öğretim üyesi olarak çalışıyor. YÖK bizim başlattığımız bu başarılı modeli yaygınlaştırdı.” şeklinde konuşuyor.

Reklam
Reklam

ULUSLARARASI YARIŞ KIZIŞTI

Son dönemde üniversiteler arasında uluslararası yarışın kızıştığına işaret eden Rektör Acar, şunları söylüyor: “Akademik alanda uluslararası sıralamalar önem kazandı. İş birliği yapma, öğretim üyesi kapma, öğrenci kapma yarışı var. Uluslarası sıralamada öne çıkmasının ardından üniversitemize ilgi de arttı. Geçen yıl bakan, başbakan, cumhurbaşkanı düzeyinde 80 heyet okulumuzu ziyaret etti. ODTÜ Türkiye’yi bu anlamda iyi temsil ediyor. Son sıralamalarda Asya’nın 22. üniversitesi olduk. Dünyada ilk 60’a girdik. Ne yapsak da bu listelerde yukarı çıksak diye bir arayışımız yok. Yaparsak yönünüzü kaybedersiniz. Doğru bildiğinizi yaparsınız birileri de sizi takdir eder. Öğretim üyelerimizin uluslar arası yayınları giderek artıyor. Çok sayıda bilimsel konferanslara katılıyoruz. Tüm bunlar uluslararası başarı sıramızı yükseltiyor.”

Türkiye’ye gelen Avrupa Birliği (AB) araştırma fonlarının bugüne kadar yüzde 9’unu ODTÜ’nün kullandığını ifade eden Acar, Mevlana programı ile Avrupa dışındaki üniversitelerle işbirliğinin daha da artabileceğini anlatıyor. Kuruluş yıllarında ABD üniversiteleriyle ağırlıklı işbirliği yapan ODTÜ, son 20 yılda AB üniversiteleriyle, sekiz yıldır da Asya üniversiteleriyle işbirliğini artırmış.

Reklam
Reklam

ODTÜ’DE OLAY ÇIKARANLAR YÜZDE 1

Rektör Acar, ODTÜ’nün adının son yıllarda bazı olumsuz hadiselerle anılmasından rahatsız olduğunu dile getiriyor. Rektör Acar, bu konuyla ilgili şunları söylüyor: “ODTÜ’nün haber olacak başka şeyleri var ama onlar haber olmuyor. 25 binden fazla öğrenci var. Bu olaylara katılan öğrenci oranı yüzde birden fazla değil. Bu olaylar ile ilgili yapılması gereken şeyler olduğunu düşünüyoruz. İnsanlar fikirlerini ifade etsin protesto yapılsın ama dört çizgi aşılmasın. Bir şiddet içermesin, iki özgürlük engellenmesin, üniversitenin araştırma eğitim faaliyetlerini engellemesin, çevreye zarar vermesin. Farklı fikirlerin olması sağlıklı.”

Yeni dönemde ODTÜ’yü tercih edecek öğrencilerin ailelerinin endişelenmemesini isteyen Prof. Dr. Ahmet Acar, “Bir olay olsa öğrenci zarar görmüyor. Dersler devam ediyor. Alan büyük, herkes bu olayların içinde değil.” diye belirtiyor.

MEZUN OLMADAN İŞ BULUYORLAR

Üniversite olarak öğrencilere kendi araştırmasını yapabileceği ortam sağladıklarını belirten Rektör Acar, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Öğrencinin kullanabileceği zengin sosyal kültürel alanlar var. Bilimsel kongre ve toplantılar düzenleniyor. Bu ortamdan dolayı öne çıkıyoruz. Akademik olarak en iyi eğitimi veren üniversiteyiz. Laboratuvar, kütüphane ve akademik kadro olarak kendimizi ispat ettik. Örnek bir eğitim modelimiz var. Öğrencilerimiz dünyanın her yerinde geçerli diplomaya sahipler. Sorumluluk alabilecek fark yaratabilecek insanlar yetişiyor. Her sene iki kere kariyer fuarları oluyor. Firmalar öğrenciler ile tanışıp kendilerini tanıtıyor. Çoğu öğrenci okul bitmeden iş buluyor. Çok sayıda öğrenci de yurt dışında yüksek lisans yapıyor. Bizim öğrencimiz için iş bulmak sorun değil. Biz iş bulmalarını değil iş kurmalarını istiyoruz.”

Reklam
Reklam

ODTÜ Teknokent’te 300 civarında firma bulunduğu bilgisini veren Rektör Ahmet Acar, “Öğretim üyelerinin üçte biri doğrudan teknokent firmaları ile iş yapıyor. Bizim buradaki iddiamız sadece iş bulabilen değil fark yaratan insanlar. Türkiye’nin buna ihtiyacı var.” ifadelerini kullanıyor.

ODTÜ’NÜN İÇİNDEN YOL GEÇECEK Mİ?

Acar, ODTÜ arazisinden yol geçirilmesi tartışmaları için ise şunları söylüyor: “ODTÜ ile ilgili iki farklı yol konusu var. Bunlar bazen birbirine karıştırılıyor. Anadolu Bulvarı’nın devamı niteliğinde bir yol açılmak isteniyor. 1994 yılında üniversitemiz bunu kabul etmiş. 20 senedir o yolun açılmamasının ODTÜ ile alakası yok. Yolun imar plan taslağını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verdik. Önemli olan devletin işinin yürümesi. Öte yandan Bilkent’ten Anadolu Bulvarı’nın devamında yapılması düşünülen yola bağlanacak başka bir yol planı daha var. Bu yol kampüsün bütünlüğünü bozacak. 7 bin öğrenci bir tarafta 17 bin öğrenci bir tarafta kalacak. Bütün tesisat, kablo sistemleri bozulacak. İlla ki geçecekse tünel olarak geçsin. Tünelin ek maliyeti var denilebilir ama üstten geçtiğinde üniversiteye vereceği zarar daha büyük olur.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: