Bu yıl işten çıkarmalar sürecek

Ulusal İş Dünyası Birliğinin (NABE) anketine göre, bu yıl işten çıkarmalar devam edecek. Gayri safi yurt içi hasıla yüzde 1'den fazla düşecek diyenlerin oranı ise yüzde 52.

NABE'nin 17 Aralık-8 Ocak tarihleri arasında 105 profesyonel tahmincinin görüşlerini sorduğu anket, raporların yayımlanmaya başladığı 1982 yılından bu yana ki en kötü iş koşullarını tarif etti.

Ekim ayında ankete katılanların yüzde 32'si iş kayıplarının gelecek 6 ayda devam edeceğini öngörürken, bu oran yeni ankette yüzde 39'a çıktı.

Reklam
Reklam

Katılımcıların hiçbiri Ekim ayında gayri safi yurt içi hasılada yüzde 1'in üzerinde düşüş beklemezken, artık çok daha karamsarlar. Ankete katılanların yüzde 52'si bu yıl gayri safi hasılanın yüzde 1'den fazla düşeceğini tahmin ediyor.

2007 yılı Aralık ayında başlayan durgunluk, "iş katili" olarak tanımlanıyor. Geçen yıl ekonomi 2,6 milyon çalışanı kaybederken, işsizlik oranı yüzde 7,2'ye yükseldi. Bu yıl için de işsizliğin tırmanmaya devam etmesi bekleniyor.

NABE'nin önde gelen analistlerinden Sara Johnson, iş kayıplarının 4. çeyrekte hızlandığını, gelecek 6 ayda işsizlik görünümünün daha da zayıflayacağını bildirdi.