Bu yıl ürünleri kaliteli bekliyoruz

Ticaret Borsa Başkanı Harun Sümer, ‘Bu sene ürünlerin kaliteli olmasını bekliyoruz’ dedi.

2011 yılı hasat mevsimi yaklaşırken Tarım kurmayları Ticaret Borsasında bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Bu yıl hava şartları dolayısıyla ürünlerde süne görülmediği, ürünlerin kaliteli olacağı, rekoltenin ise yüksek olacağı tahmin edildiğini belirten Ticaret Borsa Başkanı Harun Sümer, ‘Bu sene ürünlerin kaliteli olmasını bekliyoruz’ dedi.

DURUM DEĞERLENDİRİLDİ Kırıkkale Ticaret Borsası hasat öncesi durum değerlendirme toplantısı Borsa Başkanı Harun Sümer ve Meclis Başkanı Bülent Gürbüztürk başkanlığında Ticaret Borsası toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya, Tarım İl Müdürü Süleyman Yıldız, TMO Kırıkkale Şube Müdürü Muharrem Belen’in yanı sıra Kırıkkale Ticaret Borsası meclis üyeleri, tüccar ve çiftçiler katıldı. Hasat öncesi sorunların giderilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda, buğdayın ekiminden hasadına, fiyatlandırılmasından böceklenmesine kadar birçok konu hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Reklam
Reklam

SÜNESİZ HASAT Bu yıl havaların yağışlı gitmesi nedeniyle bazı olumlu gelişmeleri beraberinde getirdiğine işaret eden Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, “Yetkililerimizin verdiği bilgiye göre bu yıl süne görülmedi. 14-15 günlük süre içerisinde de görülmezse bu yıl sünesiz hasat olacak. Diğer konu ise üründeki rekolte seviyesi. Bu yıl yağışların bol olması nedeniyle rekoltenin yüksek olması, üretici ve tüccarın yüzünü güldürecektir. Şimdiden tüm üretici ve tüccarlarımıza iyi bir hasat dönemi diliyorum. İnşallah ürününüz bereketli olur” diye konuştu.

PAS HASTALIĞI RİSKİ Toplantıya katılan Tarım İl Müdürü Süleyman Yıldız, her yıl çiftçinin ürettiği ürünün fiyatlarının süne ve Kımıl’ın etkilediğini, bu yıl ise bunun söz konusu olmayacağını savundu. Yaptıkları araştırmada süneye rastlamadıklarını, riskin ilaçlama seviyesinin altında olduğuna değinen Yıldız, bazı bölgelerde pas hastalığının söz konusu olabileceğini kaydetti. Sertifikalı tohum ekiminin artmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Yıldız, bu ekimin üreticinin lehine olacağını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

1 MİLYON 326 BİN DEKAR EKİLİ Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Koruma Şube Müdürü Ekrem Şengül, süne konusunda yapılan çalışma hakkında bilgiler verdi. Bu yıl 5 ekip oluşturduklarını ve arazi taraması yaptıklarına vurgu yapan Şengül, Kırıkkale arazilerinin genelinde risk düzeyinde süneye rastlamadıklarını kaydetti. Bu yıl 1 milyon 326 bin dekarlık ekim alanında 970 bin dekarlık alanın buğday, 356 bin dekarlık alanın Arpa ekili olduğunu belirten Şengül, temiz bir ekim olduğunu, 5 bin dekarlık alanda ise pas riskinin bulunduğunu söyledi. Şengül “yüzde 90-95 seviyesinde bu yıl süne ilaçlaması yapmayacağız. Yinede Ticaret Borsamızın desteğiyle 15 holderimizin bakımını yaptırdık kullanıma hazır bekliyor” dedi.

PROTEİN ANALİZİ YAPILACAK TMO Kırıkkale Şube Müdürü Muharrem Belen ise alım öncesinde yapılan hazırlıklarla ilgili bilgiler verirken üreticilere de bazı uyarılarda bulundu. Belen “TMO Kırıkkale Şube Müdürlüğü olarak alımla ilgili her türlü hazırlıklar tamamlandı. Bu yıl (2011/2012) Alım Kampanyasında hububat alımlarında fiziksel analizin yanı sıra kimyasal analiz yani protein analizi de yapılarak bilgisayar ortamında alım fiyatları oluşacaktır. Bu yıl ekmeklik buğdaylar 4 ana grupta değerlendirilecek, her grup buğday kendi içinde kalitesine göre yine 4 grupta fiyatlandırılacaktır” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

HASAT 1 HAFTA GEÇ BAŞLAYACAK Çiftçilere kart uyarısında bulunan Belen “Bankalarının herhangi birinden alacağı Üretici Banka Kartı veya elinde bu bankalardan birine ait daha önce alınmış Üretici Banka Kartı bulunanlar ilgili bankalardan güncelleştirilmesini yapmaları gerekmektedir. Bu taktirde TMO ya satışlar daha kolay ve daha hızlı (Ad-Soyad, T.C. Kimlik No manüel giriş hataları v.s) olacak, aynı zamanda ürün bedeli daha erken üretici hesabına yatırılabilecektir. Alımlar geçen yıl olduğu gibi bu sene de 9 noktada, Kırıkkale (Yahşihan), Balışeyh Çerikli, Keskin, Karakeçili, Kalecik, Sulakyurt, Delice ve Çelebi işyerlerimizde yapılacaktır. Nisan- Mayıs aylarında yağışların normal değerlerde seyretmesi, ancak hava sıcaklıklarının mevsim değerlerinden düşük olması nedeni ile hasat bu yıl normal zamanından muhtemelen 1 hafta geç başlayacaktır” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz