ABD merkezli Washington Post gazetesi, Kuveyt sınırında bulunan Bucca Kampı adlı hapishanenin Irak Şam İslam Devleti’nin “şekillendiği” yer olduğuna dair bir habere yer verdi. İngiliz Independent gazetesinin “Bucca Kampı: IŞİD’in doğum yeri haline gelen ABD hapishanesi” başlığıyla aktardığı haberde, Irak Savaşı esnasında tutuklanan “en tehlikeli cihatçıların” kaldığı hapishanenin IŞİD’in gelişiminde büyük rol oynadığı belirtiliyor.
100 bin kişinin hapis yattığı ve açıldıktan aylar sonra kapanan hapishanedekilerin serbest bırakılmasıyla tutukluların ailelerinin “çok sevindiği” ifade edilen haberde, polis şefi Saad Abbas Mahmut’un endişelendiği söyleniyor.
Washington Post’tan Anthony Shadid’e konuşan Mahmut, serbest bırakılanların yüzde 90’ının çatışmaya geri döneceğini vurgulayarak, “Bu adamlar bahçeye çiçek ekmiyorlardı, sokakta gezinmiyorlardı. Problem çok büyük ve tehlikeli. Maalesef Irak hükümeti ve yetkililer problemin ne kadar büyüdüğünün farkında değil” diyor.
'BENZERSİZ BİR ORTAM'
Gazete, Bucca Kampı’nın IŞİD’in oluşumunda etkin olduğunu belirtirken, kendini halife ilan eden IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin de aralarında bulunduğu üst düzey IŞİD’lilerin burada tanışmış olabileceği söyleniyor. Hapishane yetkilileri, analistler ve askerlere göre, Bucca Kampı, mahkumların radikalleşmesi ve işbirliği açısından “benzersiz bir ortam” oluşturdu.
BAĞDADİ BEŞ YIL KALDI
Terör örgütünün içindeki üst düzey dokuz kişinin daha önce Bucca Kampı’nda yattığının altı çizilen haberde, Bağdadi’nin beş yıl kampta kaldığı ifade ediliyor. IŞİD içinden Bucca Kampı’nda hapis yatanlar arasında, örgütün iki numarası Ebu Müslim Türkmen, askerî birliğin hayatını kaybeden lideri Hacı Bekir ve yabancı militanların lideri Ebu Kasım dikkat çekiyor. Militanların hapse girdiklerinde de "cihatçılar" olduğu vurgulanan haberde, Bucca Kampı'nın mahkumları "daha fazla radikalleştirdiği" kaydediliyor.