Budak: Artık sel kalıcı önlemlerle, Türkiye’nin gündeminden çıkarılması gerekir

ATSO Çetin Osman Budak, Antalya ve çevresinde metrekareye saatte 300 kilogram yağış düşmesi ve saatteki...

ATSO Çetin Osman Budak, Antalya ve çevresinde metrekareye saatte 300 kilogram yağış düşmesi ve saatteki hızı 78 kilometreye çıkan rüzgâr ile oluşan felaketin neden olduğu can kaybı ve zarardan büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Önümüzdeki yıllarda da aynı üzüntüleri yaşamamak için kalıcı ve yapısal tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğine dikkat çeken Budak, Antalya ve çevresinde yaşanan sel felaketi sebebiyle hayatını yitiren vatandaşların ailelerine başsağlığı ve sabır diledi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada, felaketin olumsuz etkilerinin bir an önce sarılması için çalışmaların büyük bir gayretle sürmesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti. Ancak bu acıların bir daha yaşanmaması için kalıcı ve yapısal çözümlere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Budak, “Geçen hafta içinde 37 yılın en yüksek değerine ulaşsa da Antalya ve yöresi bazı dönemlerde aşırı yağış almaktadır ve bu bellidir. Biz de her yıl bölgedeki sel baskınlarından, bunun nedeni olarak gördüğümüz doğal riskler göz önüne alınmadan gerçekleştirilen çarpık yapılaşmadan ve buna karşı alınmayan önlemlerden, dere yataklarına ilişkin çalışmaların bir an önce bitirilmesinin gerekliliğinden, selin çiftçiye verdiği zarardan, sigorta bilincinin oluşturulmasının öneminden konuşur dururuz. Aşırı yağışı ve doğal afetleri engelleyemeyiz, ancak verebileceği zararı en aza indirmek zamanında alınacak yapısal önlemlerle mümkündür. Gelecek senelerde de ‘sel ve neden olduğu büyük yıkımları’ konuşmamak için artık Antalya’da su olgusunun ciddiyetle ele alınması ve kalıcı çözümlere kavuşturulması gerekiyor.” sözlerini kaydetti.
Antalya’nın Türkiye’nin tarım ve turizm başkenti olduğunu, her yıl 10 milyonu aşkın misafire hizmet verirken, tarımı ile Türkiye’yi beslediğini hatırlatan Budak, bu bölgede yaşanan felaketlerin etkisini bütün Türkiye’de gösterdiğine işaret etti. Antalya’nın sular altında kalmasının Türkiye’nin milyonlarca dolarlık tesislerinin zarar görmesi anlamına geldiğini vurgulayan ATSO Başkanı, şunları dile getirdi: “Antalya seralarının sular altında kalması Türkiye’de gıda enflasyonunun artması demektir. Özetle ülke ekonomisine net katkı yapan, net ihracatçı konumundaki gözbebeği kentlerinden birisinin ekonomisinin zarar görmesi demektir. Bu yüzden artık Antalya’da sel konusunun merkezi yönetimin de yakın takibi ve desteğiyle, kalıcı önlemlerle, yapılacak altyapı yatırımlarıyla Antalya’nın ve Türkiye’nin gündeminden çıkarılması gerekmektedir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz