Budapeşte’de Gündem Yerel Kalkınma

ALDA liderliğinde yürütülen “Yerel Yönetim Birlikleri ve Sivil Toplum Ağları İçin Yeni Bir Hedef: Kalkınma...

ALDA liderliğinde yürütülen “Yerel Yönetim Birlikleri ve Sivil Toplum Ağları İçin Yeni Bir Hedef: Kalkınma İçin Birliktelik” isimli proje toplantısı Budapeşte’de yapıldı. Yerel Kalkınma projesi için Budapeşte’de düzenlenen çalıştaya, Marmara Belediyeler Birliği Uluslararası İşbirliği Görevlisi İskender Güneş katıldı.

Marmara Belediyeler Birliği’nin iştirakçi ortak olduğu ve Yerel Demokrasi Ajansları Birliği (ALDA) liderliğinde yürütülen “WTD - Yerel Yönetim Birlikleri ve Sivil Toplum Ağları İçin Yeni Bir Hedef: Kalkınma İçin Birliktelik” isimli proje toplantısı Macaristan’ın başşehri Budapeşte’deki Macaristan Kültür Merkezi’nde düzenlendi. 16 ülkeden 21 farklı kurumun oluşturduğu ve Avrupa çapında yerel yönetim ve sivil toplumu bir araya getirerek kalkınma işbirliği konusunda bilinçlendirme oluşturma hedefini güden WTD projesi etkinliklerine birliği temsilen Uluslararası İşbirliği Görevlisi İskender Güneş katıldı.

Reklam
Reklam

Yerel yönetimlerin, yerel yönetim birliklerinin ve devlet-dışı sivil aktörlerin oluşturduğu proje ortaklığı, farklı türdeki ortaklar arasında zengin ve etkin bir bilgi ve deneyim alışverişini teşvik etmek üzere Budapeşte’de bir araya geldi. Proje ortakları yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının mevcut konumlarını farklı açılardan ele alınarak masaya yatırdı. Avrupa çapında yerel yönetimler ile STK’lar arasında kalkınma alanında uzun süreli ve sürdürülebilir bir işbirliği platformu oluşturmayı amaçlayan projede; Bulgaristan, Fransa, İtalya, Letonya, Litvanya, Malta, Slovakya’dan kuruluşlar ve yerel yönetim birlikleri ortak olarak yer alırken, Arnavutluk, Ermenistan, Hırvatistan, Gürcistan, Kosova, Makedonya, Sırbistan ve Türkiye’den ise yerel yönetim birlikleri ile çeşitli kurumlar projede iştirakçi olarak yer alıyor.

Çalıştayda yerel yönetimlerin, yerel yönetim birliklerinin ve sivil toplum kuruluşlarının, AB kalkınma politikaları ile uyumlu bir şekilde, Avrupa kurumları ile işbirliği geliştirmeleri için kapasitelerinin güçlendirilmesi gerektiği konuşuldu. Bu amaçla; yerel ve bölgesel kalkınma hakkında güncel konular, ulus-ötesi ittifaklar oluşturulması ve tecrübe paylaşımı kapasitelerinin geliştirilmesi, ülke düzeyinde AB kalkınma politikaları alanlarında anlayış ve entegrasyonun teşvik edilmesi, özellikle de yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde yerel yönetimler ve onların birliklerinin ve sivil toplum kuruluşları birlikte hareket etmelerinin önemi vurgulandı. Bunun yanında toplantıda AB Komisyonu tarafından yayınlanan “ Avrupa’nın Dış İlişkilerde Sivil Toplumla Uyumu” isimli belge de ele alındı. Belgede yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının rolüne AB perspektifiyle değinilmekte ve değişen dünya normlarına göre yorumlar getirilmektedir.

Reklam
Reklam

Düzenlenen çalıştayda çalışma gruplarına ayrılan katılımcılar, AB’ye komşu ülkeler, genişleme ülkeleri ve üçüncü ülkeler adı altında üç grup oluşturdu. Türkiye’nin de temsil edildiği genişleme ülkeleri grubunda Marmara Belediyeler Birliği’nin yaptığı çalışmalarla yerel demokrasi ve kalkınmaya sağladığı katkılardan bahseden MBB Uluslararası İşbirliği Merkezi görevlisi İskender Güneş merkezi idarelerin, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının yürüttükleri çalışmaların önemine de değindi. Türkiye’nin yakın coğrafyasına sağladığı teknik, sosyal ve tecrübe desteğinin de artarak sürdüğünü vurguladı.

Bu alanda yerel yönetimlerin önemli bir rol üstlendiğini belirterek bu çalışmalarda destek verilen ülkelerin kalkınmasının Türkiye için bir öncelik olduğunu belirtti. Türkiye’nin birikimlerini ve iyi uygulama örneklerini en iyi şekilde yakın ve uzak bölgelere ulaştırmada hem merkezi ve yerel yönetim olarak, hem de sivil toplum kuruluşları yoluyla özverili çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: