Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Kalko, Buerger'in görülme yaşının ergenlik çağına kadar indiğine dikkat çekti. Kalko aileleri uyardı," Çocuklar aile ya da arkadaş ortamında pasif içici dahi olsalar bu hastalıkla karşı karşıya kalabilirler. Zamanında önlem alınmazsa genç yaşta uzuv kayıpları oluşur."
Sigaraya bağlı olarak gelişen ve kılcal damarların tıkanması ile oluşan Buerger Hastalığı 20 -40 yaş arasında görülen ciddi bir damar sorunudur. Damarların iltihaplı bir pıhtı ile tıkanması sonucu parmaklara giden kan akımını azaltan bu rahatsızlık halk dilinde Budama Hastalığı olarak biliniyor. Enfeksiyona bağlı olarak zamanla eller, ayaklar ve parmaklarda derin yaralara neden olan bu damar sorunu önlem alınmazsa genç yaşta uzuv kayıplarına neden oluyor.
Ergenlik çağında görülmeye başlandı
Daha çok 20 - 40 yaş arasında kendini gösteren Buerger Hastalığının son yıllarda ergenlik çağına kadar indiğine dikkat çeken Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr.Yusuf Kalko aileleri uyardı. Kalko," Herkeste görülmeyen Buerger Hastalığını sigara alerjisi olarak da tanımlayabiliriz. Sigara kullanımı sonucu ya da sigara dumanına maruz kalma durumunda ortaya çıkar. Çocukları sigaradan ve zararlı etkilerinden uzak tutmak ailede başlar. Evin ayrı bir bölümünde ya da balkonda içilerek çocuklarınızı koruduğunuzu zannedersiniz. Ancak bu maalesef çocukları korumak adına bir önlem değil. Eğer Buerger'e yatkınlık varsa yani alerji durumu söz konusu ise uzakta içilen sigaranın dumanı bile bu rahatsızlığı tetiklemeye yeter. Son bir yılda Buerger şikayetleri ile başvuran 16 - 17 yaşındaki genç insanların sayısı maalesef arttı. Sadece genç erkekler değil genç kızlarımızda da sıklıkla görmeye başladık." Dedi.
Aileleri depresyona sürükler
Tırnak altında ve parmaklarda oluşan yaralardan ziyade çarpma sonucu iyileşmeyen yaralar ve morarmalarla kendini gösteren Buerger'in, zamanla dayanılmaz ağrılara sebep olduğunu dile getiren Yusuf Kalko," Ellerde ve ayaklarda sürekli üşüme hissi oluşur. Zamanla hiçbir ağrı kesici etki etmez ve hastaların yaşam kalitesi düşer. Bu da tüm ailede depresyon sorunlarına neden olur. " Dedi.
Tek tedavi sigarayı bırakmak
Tedavinin en önemli adımının sigarayı bırakmak olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yusuf Kalko," Sigaradan uzak durulmazsa yapılan diğer tedavilerin de faydası olmaz. Medikal tedavilerde kesin olarak iyileşme şansları yoktur. Sigarayı bırakan kişilerde amputasyon (doku ve uzvun kesilmesi) riski oldukça düşüktür. Sigara bırakılmadığında ise yaralar geçmez, tekrar açılır ve çok sayıda amputasyon gerekebilir. Bu hastalığa sahip çok az sayıda hastada damarlar bypass cerrahisi için uygundur. Fakat çok sayıda hastada, hastalık tedavilere cevap vermez ve uzvun kesilmesine karar verilir." Şeklinde konuştu.
Damar hastalıklarında uyguladıkları Minimal İnvaziv Damar Cerrahisi yöntemini, uygun Buerger hastalarına da uygulayabildiklerini ifade eden başarılı cerrah," Lokal anestezi ve minik keslerle problemli bölgeye müdahale ederek bypass yapıyoruz. Ortalama 1-2 saatte tamamlanan ameliyatın ardından hastayı yoğun bakıma girmeden normal odaya alıyoruz. Ertesi gün yürütüyoruz iki gün içinde de taburcu ediyoruz. Bir miktar uzuv kaybı olabiliyor. Ancak kangrene dönüşmüş ayakları kurtarabiliyoruz. Aslında literatüre baktığınızda, by-pass şansı bu hastalarda yüzde bir kadar düşük oranlarda görülmektedir. Bizde bu oran, uyguladığımız eversiyon tromboendarterektomisi sayesinde yüzde 10'ları bulmaktadır." Dedi.
Cerrahi tedavinin uygun hastalar için büyük bir şans olduğunu söyleyen Kalko, " İyileşenler için hayati nokta sigarayı tamamen unutmak ve sigara ortamından uzak durmak. Bu en başta da söylediğim gibi bir çeşit alerji türü. Tedavi sonrası sigara kullanımı hastalığı tekrar nüksettirir." dedi.