Buğday fiyatı maliyetini karşılamıyor

Bu yıl dekar başına 500-600 kg buğday bekleyen Karamanlı buğday üreticisi, bol yağışa rağmen mantar...

Bu yıl dekar başına 500-600 kg buğday bekleyen Karamanlı buğday üreticisi, bol yağışa rağmen mantar hastalığı sebebiyle kayıp yaşadı. Dekarda 200-300 kg arası buğday olan üreticiler, fiyatın değişmemesi ve masrafların da artması nedeniyle maliyeti karşılamayan bir dönem geçirdiklerini belirtti.
Buğday üreticisi Nihat Şahin tonu 520-620 TL arası olan fiyatın, üreticiyi gelecek yıllarda mısır, pancar, yağlı ay çekirdeği ve fasulyeye yönelteceğini söyledi. Şahin, geçen yıl rekoltenin yüksek olduğunu, fiyatın da tonu 470-550 TL arası gerçekleştiğini belirterek “Ekim alanları azaldı, mazot ve gübre fiyatları arttı. Devletin üretim planlaması yapıp Avrupa standartlarına yakın destek vermesi gerekiyor. Bu yapılmazsa önümüzdeki yıllarda sıkıntılar yaşanabilir." dedi.
Karaman Buğday Pazarı’nda alım satım yapan Nevzat Erkan da üretim planlamasına ve devletin desteğine dikkatleri çekerek, Avrupa ülkelerinde verilen 500 dolarlık rakama yakın bir desteğin şart olduğunu söyledi. Kaliteli buğday üretiminin hem Karaman hem de Türkiye için önemli bir unsur olduğunun altını çizen Erkan, devletin planlı programlı çalışması ile piyasayı spekülatörlere bırakmaması gerektiğini dile getirdi.
Türkiye’nin bölgesel teşviklerle planlı ekime geçmesi gerektiğini ifade eden Erkan, “Bu üretim planlandığı ve verilmesi gereken destek olması gerektiği şekilde olduğunda tarım sektörü her anlamda kendine gelir. İthalat azalır, ihracat arzu edilen hedefleri yakalar. Yoksa yanlış politikalar gelecek yıllarda geri dönüşü zor yollara girmemize sebep olur.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz