Buğday ithalatı yapılacak

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, AB ile yapılan kota anlaşmalarına göre belli miktarda buğday alım yapılması gerektiğini söyledi.

Eker, Türkiye Jokey Kulübü tarafından Ankara 75. Yıl Hipodrumu'nda düzenlenen 'Sir Percy Loraine Kupası' ve 'Kraliçe 2. Elizabeth Kupası' koşularını izledi. Kraliyet adına koşuyu izlemeye ve ödül vermeye İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird ve eşi Caroline Baird geldi. Kraliçe Elizabet Koşusu ilk defa Kraliçe 2. Elizabeth 1971 yılındaki koşuyu Ankara Hipodrumu'nda dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'la birlikte izledi. Kraliçe tarafından İngiltere'den getirilen ve som altından yapılmış Kupa, bu koşuyu üç yıl üst üste kazanan ekürinin sahibine verilecek. İki yaşlı İngiliz taylarının en önemli koşuları arasında sayılan Kraliçe 2. Elizabeth Kupası Koşusu'nin ilkini Gülsün Eliyeşil'in Akkor isimli tayı, geçen yıl ise Faruk Etiş'in Ateşin Kızı isimli tayı kazandı. Bugün 1400 metre üzerinden 37'ncisi koşuyu Nasri Artar'ın sahibi olduğu Berraksu isimli at kazandı. Koşu sonrasında Kraliçe adına İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Baird kupayı koşuyu birinci bitiren Berraksu isimli atın sahibi Nasri Artar'a kupasını verdi.

Reklam
Reklam

"BUĞDAY İTHALATI YAPILACAK"

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, koşu sonrasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Bakanlar Kurulu'nun Toprak Mahsulleri Ofisi'ne buğday ithalat izni verdiğini hatırlatarak 'Türkiye'de buğday eksikliği mi söz konusu?' şeklindeki sorusuna Bakan Eker, ithalatın yapılacağını ancak bunun çok büyük bir oranda olmayacağını söyledi. Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmalar gereği ithalatın AB'den yapılacağını belirten Eker şunları kaydetti: "Bir miktar ihtiyacımız var. AB ile kotamız var. İkili ilişkiler çerçevesinde yaklaşık 300-400 bin ton civarında bir ihtiyaç var. Türkiye'nin yıllık buğday ihtiyacı zaten 18 milyon ton. Bu yıl ise 17.6 milyon ton buğday rekoltesi bekliyoruz. Dolayısıyla biraz spekülasyonlar var. Bu doğru değil. Yeteri kadar buğdayımız var. Ofise yetki veriyoruz AB ile yapılan kota anlaşmalarına göre belli miktarda alım yapmamız gerekiyor. Türkiye'nin ihtiyacı o kadar büyük değil. Endişe edecek bir şey yok".