Buğday Taban Fiyatı Çiftçileri Sevindirmedi

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, 2011-2012 dönemi hububat taban fiyatlarında geçen yıla göre ton...

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, 2011-2012 dönemi hububat taban fiyatlarında geçen yıla göre ton başına 60 lira artış olduğunu, geçen sene ton başına 605 lira olan buğday taban fiyatının ise bu yıl 665 lira olarak belirlendiğini söyledi.

2012 yılı hububat taban fiyatlarını değerlendirme yapan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, "Normal buğdayda taban fiyat ton başına 665 lira, makarnalık buğdayda ise 705 lira oldu. İnegöl’de üretilen hububatın alım işlemleri her yıl Yenişehir’e bağlı Ayaz köyünde kurulan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından gerçekleştiriliyordu. Bu sene ise henüz kesinleşmiş değil. Sebebi de Ayaz köyünde TMO’nun satın aldığı buğday köy merasına dökülüyordu. Köyden bir kaç kişinin mera bozuluyor diye şikayeti üzerine, bu konu askıya alındı. Şu an alım yeri askıda. İnegöl olarak kendimize yeni bir yer arıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

665 lira olan fiyatın bekledikleri fiyat olmadığının altını çizen Çelik, "Geçen seneye göre üstüne koya koya gidiyor, ama buğdayın üretim maliyeti çok yüksek. Tohumu pahalı. Buğday ekim sezonunda gübre fiyatları yüzde yüz artıyor. Bu sebepten dolayı buğday çok masraflı bir ürün. Bu yüzden verilen taban fiyat yetersiz" diye konuştu.

Dolu yüzünden İnegöl’e bağlı 14 köyde mahsulün zarar gördüğünü hatırlatan Çelik, "14 köyde çiftçilerin odamıza 2012 yılında ödemeleri gereken borçlarını 2013 yılına erteledik. 2012 yılında tahsil etmemiz gereken alacaklarımız yaklaşık 200 bin lira. Bu rakamı seneye erteliyoruz" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: