Buğday taban fiyatı çiftçileri tatmin etmedi

Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca ton başına 605 lira...

Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca ton başına 605 lira olarak açıklanan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğday alım taban fiyatının üreticileri memnun etmediğini söyledi.
Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, buğdayın, tarımsal üretimde en önemli ürün olduğunu, Malatya’da hububat hasat döneminin devam ettiğini bildirdi. Bakanlığın, buğday taban fiyatını ton başına 605 lira olarak belirlediğini anımsatan Polatbaş, taban fiyatın, çiftçilerin beklentilerini karşılamadığını dile getirdi. Polatbaş, “Türkiye’de yılda 21 milyon tona yakın buğday üretimi yapılıyor. Milyonlarca insan kazancının büyük bir kısmını tahıl üretiminden kazanıyor. Çiftçimizin merakla beklediği hububat taban fiyatı maalesef çiftçilerimizin beklentisi yönünde olmadı. Hükümetimiz, buğday taban fiyatını ton başına 605 lira olarak açıkladı. Fakat bu fiyat, birinci sınıf buğday için açıklandı. Bölgemizde bu fiyattan çiftçimiz buğdayını satamıyor. Çiftçimiz, buğday fiyatı açıklanmadan buğdayını tüccara kilosunu 530 ile 540 kuruş arasında satarken, şimdi bu fiyata satamıyor. Yani şu an çiftçi, TMO ve tüccara açıklanan fiyatın çok altında satmak zorunda kalıyor. Kısacası çiftçimiz çok sıkıntı içerisindedir."
Tarımda girdi maliyetlerinin her geçen gün yükselmesine rağmen ürün alım fiyatlarının aynı oranda artmadığını vurgulayan Polatbaş, “Türkiye’de girdiler çok yüksek. Halen mazota, gübreye zam var. Özellikle mazota ayda 2 defa zam geliyor. Üreticinin bu fiyatlarla buğday’dan bir randıman alacağını sanmıyoruz. Bu fiyatları tasvip etmiyoruz. Rekoltenin yüksek olması üreticileri memnun etmiştir ama fiyat konusunda üreticiler hayal kırklığına uğramıştır. Hükümetin rekolte fiyatını bir daha gözden geçirmesi lazım.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz