Buğday üreticisine hasat kaybı uyarısı

HATAY (İHA) - Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever, Amik Ovası'nda bu yıl 1 milyon dönüm arazide hububat hasadı yapılacağını belirterek, hasat sırasında oluşan kaybın en aza indirilmesi için biçerdöver şoförlerinin sertifikalı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Sever, bu yıl Amik Ovası'ndan yaklaşık 400 bin ton ürün beklediklerini belirterek, "Ovada yaklaşık 1 milyon dönüm arazi hububat ekili. Bununla beraber 350-400 bin ton hasat yapılmasını bekliyoruz. Ovada kademeli ekim sebebiyle 20 Mayıs'tan sonra başlayacak hasadın 15 Haziran'a kadar sürmesini bekliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Amik Ovası'nda her yıl yüzde 20-25 civarında ürünün yanlış hasat nedeniyle tarlada kaldığına dikkat çeken Sever, "Çiftçilerimiz hasat kayıplarını en aza indirmek için hasat sırasında birçok şeye dikkat etmelidir. Çünkü ovada her yıl yanlış hasat nedeniyle çiftçilerimiz, yüzde 20-25 civarında yani dönümde 100 kilo zarar etmektedirler. Çiftçilerimize tavsiyemiz, biçerdöver şoförlerinin B sınıfı ehliyetli olmasına, kurs belgelerinin olup olmamasına, biçim sırasında yatan buğdaylarda sap kaldırıcı düzenlerin takılmasına dikkat etmeleri, yine biçim sırasında biçerin arkasından giderek biçilmemiş veya biçilip batöre girmemiş başakların durumuna göre biçerciyi uyarmalarıdır. Diğer bir tavsiyemiz de çiftçilerimizin buğdaylarının hasat olgunluğuna gelmemiş veya geçmiş olmamasına dikkat etmeleridir. Bunun için ziraat mühendislerinden destek istemeliler. Bu şekilde yapılırsa döküm ve kırık dane olma olasılığı asgariye indirilmiş, hasat kayıpları önlenmiş olacaktır ve bunu yapan çiftçilerimiz yüzde 15-20 civarında verim kaybından kurtulacaklardır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sever, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alımlar sırasında devreye girmesi gerektiğinin de altını çizerek, şunları kaydetti:
"Ziraat Mühendisleri Odası olarak biz sert ve yumuşak durum buğdaylarının çeşitliliğine göre, fiyatın kiloda en az 400-450 bin lira olmasını bekliyoruz. Devletin, TMO'yu devreye sokarak mutlaka piyasadan alım yapması gerekmektedir. Aksi taktirde çiftçi, tüccarın insafına terk edilmiş olacaktır."