Buğday ve pamuk fiyatı yükseldi

ADANA (İHA) - Adana Ticaret Borsası'nda (ATB) Çukurova buğdayının kilosu 330 YTL, 2 kilo işlenmiş pamuğun fiyatı da 123 centten işlem gördü.

ATB Başkanı Fethi Coşkuntuncel, Çukurova'da buğday hasadının başlaması ve hükümetin alım fiyatını açıklamasıyla birlikte kilosu 280 bin liraya kadar düşen buğday fiyatlarının 320 ile 330 bin liraya kadar yükseldiğini belirtti. Coşkuntuncel, ATB'de işlenmiş pamuğun da 123 centten işlem gördüğünü söyledi. Coşkuntuncel, Çukurova'da bu yıl iklim şartlarının elverişli olması nedeniyle 44 guleten ve 60 sedim ile 97 indekse ulaşan yüksek kalitede buğday yetiştirildiğini, bunun da Adana buğdayının kalitesini bir kat daha artırdığını belirtti.

Reklam
Reklam

Coşkuntuncel, buğday kalitesindeki yüksekliğin ekmeklik buğday arayan fabrikaların taleplerini Çukurova'ya yönlendireceği için önümüzdeki günlerde fiyatların 370 bin liraya kadar yükselebileceğini de ifade ederken, TMO'nun 350 bin artı 30 bin lira fiyatla alım yapacak olmasının da piyasayı olumlu etkileyeceğini kaydetti. Coşkuntuncel, dünya borsalarında buğdayın tonunun 140 dolar civarında seyrettiğini ve ülkemize göre çok ucuz olduğunu ancak yüzde 100'e varan fonlar nedeniyle ithalatın frenlendiğini de hatırlattı.

Pamuk fiyatlarının da Şubat 2005 itibariyle 106 cente kadar düşmüşken, 26 Mayıs itibariyle Adana Ticaret Borsası'nda 123 cente satıldığına da işaret eden Coşkuntuncel "Pamuk da bu seyriyle gelecek vaat ediyor. Dünya borsalarında pamuğa olan talep giderek artıyor. Bu nedenle pamuk fiyatları hızla yükseliyor. Bu durum pamuğun gelecekte iyi para yapacağını gösteriyor" dedi.