ADANA (İHA) - Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Merkez Yönetim Kurulu (GMYK) Üyesi ve Adana Şube Eski Başkanı Özden Güngör, hükümetin buğday alımında 30 tonluk kotayı 50 tona çıkarmasının üreticiyi sevindirmediğini, mazotta yapılan indirimin de ne zaman uygulanacağının bilinmediğini öne sürdü.
Hükümetin, Çukurova'da buğday hasadı başladığı günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla yaptığı açıklamada, 1 kilo buğdaya 350 bin lira artı 30 bin lira prim sözü vermesine karşılık, alımlara kota getirerek 10 tonu peşin, toplam 30 ton alım yaparak üreticiyi perişan ettiğini ileri süren ZMO GMYK Üyesi Güngör, "İşte tablo ortada. Üreticinin elinde buğday kalmadı. Hükümet kotaya 30 tondan 50 tona çıkardı. Atı alan üsküdarı geçtikten sonra ne anlamı kaldı. Bundan sonra 50 tona çıkarsan ne olur, 100 tona çıkarsan ne olur. Burada kazanan yine aracı ve tüccar oldu. Kotayı zamanında kaldıracaktın. Bugün 200-300 ton hasat yapan üreticiye 10-30 tonla sınırlandırırsan olacağı budur"dedi.
Çukurova üreticisinin yalnız buğdaydan değil, karpuzdan, soğandan, patatesten, sebze ve meyveden de darbe yediğini öne süren Güngör, "Şu anda benim bahçemdeki narenciye hala dalında duruyor. 100 bin liraya veriyorum kimse almıyor. Geçen sezonun meyvesi ile bu yıl çıkan ürün aynı anda dalda duruyor. Tam fotoğraflık. Kavun tarlada çürüdü. Domatesi, Mersinli üretici yollara döktü. Dünyanın hiçbir yerinde üreticinin üzerine bu kadar gidilmez. AB'li üretici her ürüne destek alıyor. Türk çiftçisinin 'kazanıyorum' dediği bir tek greyfurt üreticisi var. O da ABD'deki soğuk ve don nedeniyle ürünün zarar görmesinden kaynaklandı. Bütün dünya ülkelerinde üreticiye destek var, teşvik var. Ama bizde daha dün litrede 30 bin lira mazot teşviği dediler. Bakanlar Kurulu'ndan çıktı, ne olduğu belli değil. Ne zaman alacağımız belli değil.
Tarım Bakanlığı'nın üreticinin meselelerine acilen el atması lazım. Tarım örgütleri, üretici birliklerine gitmesi lazım. Tespit edilen sorunların acilen çözümüne geçilmesi lazım" diye konuştu.