Vitamin, mineral ve protein açısından zengin olan ruşeymin ismini son yıllarda saha sık duymaya başladık. Eklendiği yiyecek ve içecekleri çok daha faydalı hale getiren ruşeym hakkında tüm merak ettiklerinizi yazımızda sizler için derledik. İşte ruşeymin faydaları ve zararları başta olmak üzere tüm özellikleri…
Birden fazla vitamini bünyesinde barındıran ruşeym vücut için çok iyi bir besin kaynağıdır. Peki, hem tok tutan hem de oldukça faydalı olan ruşeym nedir? İsmi dolayısıyla insanlara çok farklı bir şeymiş gibi gelen ruşeym aslında çok yakından tanıdığımız buğdaydan üretilen bir besin kaynağı. Buğdayın 1 tonundan sadece 1 kilogram ruşeym elde edilir. Buğday üç bölümden oluşur: Un olarak tüketilen içteki kısım, dışını kapsayan kepek bölümü, son olarak en başta bulunan buğday tohumunun alt kısmındaki embriyo. Buğday ruşeyminin üretildiği kısım tohumun alt kısmındaki embriyo kısmıdır. Tohumun kışı geçirmesi için tüm minerallerin, vitaminlerin, her türlü enerjinin bulunduğu bölümden ruşeym elde edilir. Tohumdan elde edildiği için aslında buğdayın hayat kaynağı da denilebilir. Ruşeym, çoğu tahılın besin değerlerinden iki kat fazla besin değerine sahiptir. İnsan vücudu için yararları saymakla bitmeyen ruşeym adeta buğdayın mucizesidir.
Buğdayın filizlenmesi için gerekli tüm enerji ve besin kaynaklarını içinde barındırdığından ruşeym faydaları saymakla bitmez. İşte ruşeymin bilinen faydaları:
Bunca faydayı öğrendikten sonra gelelim en sık sorulan o soruya: Ruşeym nasıl tüketilir? Aslında çoğu yiyeceği yaparken un yerine ruşeym kullanarak tüketebilirsiniz. Karbonhidratı çok yüksek bir besin olduğundan kontrollü miktarda tüketmek önemlidir. Düzenli ve ihtiyaç kadarı tüketilirse hem tok tutar hem de ani acıkmaları önler. İşte ruşeymi birlikte tüketebileceğiniz yiyecekler:
Büyük marketlerin çoğunda özellikle sağlıklı ürünlerin satıldığı reyonlardan ruşeyme ulaşabilirsiniz. Doğal ürünlerin satıldığı dükkanların yanı sıra internet üzerinden de ruşeyme ulaşmak mümkündür.
Ruşeym, birçok insana faydalı olurken bazı insanlar için de zararlı olabilir. Yani ruşeymin kişiye göre değişebilen zararları mevcuttur. Örneğin; içinde gluten bulundurması sebebiyle çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olan kişiler tarafından tüketilmemelidir. Buna ek olarak ruşeym bebekler için de uygun bir besin değildir. Başka sağlık sorunu olanlar da ruşeym tüketmeden önce araştırma yapabilir.
100 gram porsiyonluk bir ruşeym için:
366 - kalori (kcal)
10 gram - toplam yağ
1.7 gram - doymuş yağ
6 gram - Çoklu doymamış yağ
1,3 gram- tekli doymamış yağ
0 mg Kolesterol
6 mg Sodyum
1.097 Potasyum
49 gram Karbonhidrat
12 gram diyet lifi
Ruşeym, içerdiği lif ve kalsiyum nedeniyle iştahı keserken tokluk hissi de yaratır. Aynı zamanda metabolizmayı da hızlandıran ruşeym bu yönüyle zayıflamaya yardımcı olabilir. Aslında içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde zayıflatıcı özelliği bulunmaktadır. Bu yönüyle ruşeym balığa benzetilebilir. Günde 1 yemek kaşığı alındığında ayda 4-5 kilo verdirebilmektedir. Ancak ruşeym fazla tüketilirse bağırsaklar fazla yumuşar ve vücut aşırı su kaybeder. Doğal olarak aşırı kilo kaybına yol açar. Hızlı kilo kaybı da insan sağlığı açısından birçok yönden iyi değildir. Ruşeym tek başına zayıflamaya etki etmez. Bununla beraber spor yapmak ve düzenli beslenmek de gerekir.
Buğday, Anadolu insanının binlerce yıldır besin kaynağı. Un yapımı sırasında buğdayın en değerli kısımları ayrılır. E vitamini, B grubu vitamini ve A grubu vitamini yüksek oranda bünyesinde bulunduran ruşeym de bu ayrılan kısımlardan biri olan tohumun içerisinde yer alır. Buğdayın işlenmesi sırasında özel bir ayrıştırma sistemi kullanılarak üretilir. Buğdayın ruşeymden ayrılması unun raf ömrünü uzatır.