Bugün Barış Manço'suz tam 17 yıl geçti

Barış Manço'nun ölümünün üzerinden 17 yıl geçti. 56 yıllık ömrüne sayısız işler sığdıran ünlü sanatçının vefatının 17. yıl dönümünde Barış Manço'nun hayatını Mynet kullanıcıları için hazırladık.

Sanatçı Barış Manço 2 Şubat 1999 yılında hayatını kaybetti. Bugün de Barış Manço'nun, ölümünün üzerinden 17 yıl geçti. Geçirdiği kalp krizi sonucunda 1999 yılında yaşama veda eden Barış Manço 56 yıllık ömründe müzisyen, şarkıcı, besteci, aranjör, söz yazarı, oyuncu,TV programcısı, sunucu, koleksiyoner, ressam ve gezgin kimliğiyle herkesin sevgilisi olmuştu. Biz de ölümünün 17. yıl dönümünde Barış Manço'nun yaşamını sizler için hazırladık. İşte 7'den 70'e herkesin saygıyla andığı Barış Manço'nun hayatı..

Reklam
Reklam

BARIŞ MANÇO VAPURU

Sanatçı Barış Manço, ölümünün 17. yılında düzenlenen etkinliklerle anılıyor. Barış Manço Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Şehir Hatları tarafından düzenlenen anma etkinliği, Barış Manço vapurunun Kadıköy'deki Beşiktaş İskelesi'nden hareket etmesiyle başladı. Barış Manço'nun fotoğrafının bulunduğu ve üzerinde "Barış Manço'ya gidiyoruz" yazılı afiş asılan vapurda, sanatçının eşi Lale Manço, oğulları Doğukan ve Batıkan Manço ile hayranları bir araya geldi. Doğukan Manço, sanatçının unutulmayan şarkılarını hayranları için seslendirdi. Barış Manço vapuru Kadıköy'den sonra kabataş İskelesi'ne, ardından da Kanlıca İskelesi'ne uğradı. Sanatçının hayranları, Kanlıca'da kendilerine tahsis edilen otobüslere binerek mezarlığa gitti. Mezarı başında anılan Barış Manço için dua edildi. Sanatçının hayranları, mezar başındaki anmanın ardından Kanlıca İskelesi'nden tekrar vapura bindi. Vapur, kısa bir boğaz turunun ardından Kabataş daha sonra da Kadıköy İskelesi'ne yanaştı.

Reklam
Reklam

Oğlu Doğukan Manço Barış Manço ile yetişmiş bir neslin çocuklarıyla bu etkinliğe katılmış olmaktan gurur duyduklarını söyledi. Barış Manço'yu, bir sonraki nesillere aktarabilmenin aile misyonları olduğunu ifade eden Manço, "Yıllardır bu etkinliği yapıyoruz, geleneksel hale geldi. Çok gururluyuz. Best Of tarzı albüm isteğini çevremizdeki insanlardan çok duyuyoruz. 2002 yılında böyle bir albüm yapmıştık. Bu tür projeler en doğru zamanda karşımıza çıkıyor. Babamızın o gücüne inanıyoruz. Barış Manço evrensel bir insan olduğu için başka sanat dallarında da yaşatılıyor olması onu iyice ölümsüzleştiriyor" diye konuştu. Batıkan Manço da vapur etkinliklerinin geleneksel hale gelmesinden onur duyduklarını, bütün sevenlerini gördükçe gururlandıklarını dile getirdi.

Manço, yeni projeleri gerçekleştirmek için doğum günü veya ölüm yılını beklemeye gerek olmadığını, senenin herhangi bir zamanında anma etkinliği yapılabileceğini ifade etti.

BARIŞ MANÇO

Barış Manço, 2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul'da doğdu. Barış Manço müzisyen, şarkıcı, besteci, aranjör, söz yazarı, oyuncu,TV programcısı, sunucu, koleksiyoner, ressam ve gezgindir. Anadolu Rock türünün kurucu üyelerinden olan Barış Manço, Galatasaray Lisesi'nde öğrenci iken ilk kez sahneye çıktığı 1958 yılından bu yana,Türk Sanat Dünyası'nın kilometre taşlarından biri olarak grubu “Kurtalan Ekspres” ile birlikte Türkiye'de olduğu gibi birçok yabancı ülkede sayısız konserler verdi. Bestelediği 200'ün üzerinde şarkısı, kendisine 12 altın ve 1 platin albüm/kaset ödülü kazandırırken, bu şarkıların bir bölümü daha sonra Yunanca, Bulgarca,Arapça, Farsça,Kürtçe, Japonca, İbranice,Fransızca ve Flemenkçe'ye çevrilerek, kendisi ve/veya başka sanatçılar tarafından da seslendirildi.

Reklam
Reklam

MÜZİK YAŞAMI

Barış Manço, 1959 yılının Nisan başında Galatasaray Lisesi konferans salonunda ilk resmi konserini verdi. Daha önceleri kendi kendine gitar çalmayı öğrenen Barış Manço'ya, Klasik Türk Müziği öğretmeni olan annesi Rikkat Uyanık Hanım, piyano dersleri verdi. 1962 yılında Grafson şirketinden arka arkaya ilk üç 45'liğini çıkardı. Bu üç 45'liğin arasında dönemin meşhur twist şarkılarının dışında "Çıt Çıt Çedene" isimli bir türkü ve "Dream Girl" isminde kendisine ait bir şarkı yer alıyordu.

1963 yılında Güzel Sanatlar Akademisi'nde okumak icin Liege şehrine giden Barış Manço 1964 yılında ünlü fransiz komedyen Henri Salvador'un şirketinden 4 parçadan oluşan bir EP çıkardı. Bu dönemde Paris'in meşhur Olympia müzikholünde arkasında Franck Pourcel orkestrası ve Swingle Singers le beraber sahneye çıkan ilk Türk oldu.

1966'dan 1969'a kadar Les Mistigris ve Kaygısızlar isimli gruplarla daha çok psikodelik tınılara serpiştirdiği doğu müziğiyle kendine özgü bir sound yarattı. 1969 yılında 4 ayrı ülkeden gelen müzisyenlerle "Dağlar Dağlar" isimli parçasını kaydetti. Barış Manço 1970 yılının sonlarına doğru Moğollar'la kısa bir süreliğine birleştikten sonra 1971 yılının sonlarına doğru ölümüne dek kendisine eşlik edecek olan Kurtalan Ekspres grubunu kurdu.

Reklam
Reklam

Daha önce Sayan firması tarafından izinsiz olarak çıkarılan "Dünden Bugüne" isimli LP'yi saymazsak 1975 yılında ilk gerçek LP'sini hazırladı. Albümde Türkiye'nin ilk rock operalarından "Baykoca Destanı", Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını konu alan "2023" gibi parçalar yer aldı. 1976 yılında CBS isimli firma ile anlaşma sağladı. Büyük bir bölümü George Hayes Orkestrası'yla kaydedilen "Baris Mancho" (aynı yıl Türkiye'de "Nick The Chopper" olarak piyasa çıktı) isimli albüm 1976 yılında, ilk önce Belçika ve Hollanda'da, daha sonra Fransa, Fas, Fildişi Sahilleri gibi ülkelerde piyasaya çıktı. 1979 yılında yaşadığı hastalıklar ve sorunlar sonrasında "Yeni Bir Gün" isimli albümü çıkaran Barış Manço, "Sarı Çizmeli Mehmet Ağa", "Gesi Bağları", "Aynalı Kemer" gibi parçalarıyla sükse yaptı. Bu albümle başlayan başarı süreci, 1981 yılında "Sözüm Meclisten Dışarı", 1983 yılında "Estağfurullah Ne Haddimize" albümüleriyle sürüp gitti.

7'DEN 77'YE

1988 yılında Ekim ayında TRT 1'de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan “7'den 77'ye”,Türk Televizyonculuğu'nda şimdiye kadar ulaşılamamış bir rekora imza attı.Türkiye'de en uzun ve en başarılı televizyon yayıncılığını yaptı. Barış Manço müzisyen kişiliğinin yanında “Ekvator'dan Kutuplar'a” 5 kıtada 100'den fazla değişik yöreye giderek, 600.000 km'ye yakın yol kateden Barış Manço ülkemiz belgeselciliğine farklı bir boyut getirdi.

Reklam
Reklam

ÜNVANLARI

Yüksek öğrenimini Belçika'da “Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi”nde tamamlayan ve çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca konuşan Barış Manço, sanat yaşamında kendisine layık görülen 300'ün üzerinde ödülün dışında,aşağıdaki ünvanlara da sahiptir.
Türkiye Cumhuriyeti :Devlet Sanatçısı Ankara (1991)
• Hacettepe Üniversitesi:Onursal Doktora Ankara (1991)
• Soka Üniversitesi:Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü Tokyo,Japonya (1991)
• Belçika Krallığı :Léopold II Şövalyesi Nişanı Brüksel,Belçika (1992)
• Fransa Devleti:Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı Paris,Fransa (1992)
• Pamukkale Üniversitesi:Onursal Doktora Denizli (1995)
• Min-On Sanat Vakfı :Yüksek Şeref Madalyası Tokyo,Japonya (1995)
• Liege Prensliği:Onursal Hemşehrilik Beratı Liege,Belçika (1997)

VEFATI

Barış Manço, 1990'lı yılların sonlarına doğru “Kaplumbağanın Öyküsü” projesini “Mançoloji” adlı son albümüyle sevenlerinin beğenisine sunamadan 1999 yılında 31 Ocak’ı 01 Şubat’a bağlayan gece bu evde vefat etti. Vefatından sonra albümü, ailesi sevenleriyle buluşturdu.

Reklam
Reklam