Türk kadınının siyasal haklardan yararlanması da Atatürk’ün ileri görüşlülüğü ile dünya ülkelerinin bir çoğundan önce olmuştur. 3 Nisan 1930 gün ve 1580 sayılı yasayla Türk kadınının önce belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Daha sonra 26 Ekim 1933 gün ve 2349 sayılı kanunla da kadınlar köy ihtiyar heyetlerine ve muhtarlığa seçme ve seçilme haklarını elde etmişlerdir. Daha sonra 1934 tarihli ve 2599 sayılı yasayla milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.
Monagamik yani tek eş le evliliğin sağlanması,
Süreli evlenmenin (Müt’a) yasaklanması,
Evlenmeye zorlanmanın yasaklanması,
Boşanma hukukunda eşitliğin getirilmesi ve resmiyete bağlanması,
Kadına şiddet uygulanmasının yasaklanması,
Miras bölüşümünde eşitlik.
1475 Sayılı İş Yasasına Göre;
. • Maden ocakları, kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altı ve su altında çalışılacak işlerde kadın çalış tırılması yasaktır (mad.68.)
. • Sanayie ait işlerde kadınların gece çalıştırılması yasaktır(mad.69.)
. • Kadın işçilerin doğum öncesi ve sonrası toplam 12 haftalık yasal izin süreleri vardır. Aynı durumdaki kadınlara isteği üzerine ücretsiz izin verilebilir (mad.70)
. • Gebe ve emzikli kadınların hangi işlerde ve hangi ş artlarda çalıştırılabileceği tüzüklerle düzenlenmiştir. Çocuklu kadınların çocuklarının bakımının temin edileceği kreşlerde hukuken sağlanmak zorundadır.
. • Emzikli kadın işçilerin çocuklarına süt vermek için, belirtilecek süreler işçinin günlük işsüresinden sayılır (mad. 62.)