Bugün güzel uyuyun! Güzel uykunun sırları!

Çünkü bugün 15 Mart Dünya Uyku Günü!

Dünya Uyku Tıbbı Birliği tarafından her yıl organize edilen bu özel günde, dünyanın birçok farklı noktasında, çeşitli organizasyonlar ile uykunun önemi ve sağlıklı bir uyku için gerekenler halka anlatılıyor.
Uykunun sağlığımız için ne kadar önemli olduğu ve nelere etki edebileceği de yine Dünya Uyku Tıbbı Birliği tarafından yayınlandı. Bu bilgilere göz atmakta fayda var.

Sağlıklı bir zihin için sağlıklı uyku gerekir

Yapılan araştırmalarda yenidoğan bebeklerin günde 16-20 saat arasında uyudukları belirtiliyor. 1 aylık bir bebeğin uyku süresi ise günde 14 saat civarlarında oluyor. Bir yaşına gelen bebekler ise uyku sürelerini günlük 11 saate çekiyorlar. Günde 11 saatlik bir uyku, bir bebeğin, gerçekte gördükleri ve yaşadıklarını zihninde uyurken birleştirebilmesi için gerekli bir süre. Yani kişinin ileri yaşlardaki sağlıklı zihni, bebekken yeteri kadar uyuma imkanı bulabilmesinde yatıyor, uyku süresi kısalıyor ve o yüzden o sürenin çok kaliteli geçmesi gerekiyor.

Reklam
Reklam

İyi bir uyku için gerekenler

1- Uyanmanızı düzene sokun. Evet yanlış okumadınız, kaçta yattığınızdan daha da önemlisi kaçta uyandığınızdır, her gün uyanma saatinizi düzenle götürün bu size, akşam kaçta uyumanız gerektiğinizi vücudunuzun söylemesi için yeterli olacaktır.

2- Aydınlığı sevin. Gündüz saatlerinde olabildiğince aydınlık yerlerde bulunmanız, karanlığa karşı farkındalığınızı artıracak ve size gece daha rahat bir uyku getirecektir.

3: Bunu yapabilmeniz mümkün ise sigarayı tamamen bırakın, yapamıyorsanız azaltın. Aynı şekilde kafein ve alkol alımında da kendinize kısıtlamalar koyun. Bu size deliksiz bir uyku ile geri dönecektir.

4: Yastığınızı size uygun olarak seçmelisiniz. Bunu nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız tıklayın, size özel yastığını bulmanıza yardımcı olacaktır.

5: Gündüz uyumayın. Belki çok kısa bir kestirme olabilir, fakat onu da düzenli hale getirmeyin, uykuyu geceye bırakın.

Reklam
Reklam

6: Yatak odanızda televizyon olmasın. Hatta kitaplarınız da olmayabilir. İlginç gelebilir fakat yatak odasını uyku ve cinsellik dışında kullanmamalısınız, bu vücudunuzun uyku için gerekli şartların o odada olduğunu anlaması için yapmanız gereken şeylerden biri.

7: Herkesin vücut ısısı kendine göre değişkenlik gösterir. Uyurken ise vücudumuzda farklı dengeler oluşmaktadır. Bu yüzden doğru yorgan seçimi de çok önemlidir. Doğru yorganın nasıl seçileceği hakkında bilgi almak için tıklayın!

8: Uykudan önce egzersiz yapmayın. Egzersizi gün içinde yapmalısınız, vücudunuz egzersiz sonrası düzene girmeden, siz de yatağa girmemelisiniz.

Advertorial