Bugün seçim olsa...

12 Haziran genel seçimlerine sadece 1.5 ay kaldı. Konsensus’un Habertürk için yaptığı ve halkın nabzını tutan “Türkiye Gündemi-Mart-Nisan 2011-Genel Seçimler” başlıklı araştırması sonuçlandı.

Anket sonuçlarına göre AK Parti’nin oyları bir önceki aya oranla 2.5 puan artarak 48.9’a yükseldi. CHP ise yüzde 25.8 ile oylarını korudu.

[**

**](http://secim.mynet.com/2011-genel-secim-adaylari/adana/3)

MHP’nin oyları ise 2.7 puan düşerek yüzde 10.92’ye geriledi. Anketin bir diğer çarpıcı sonucu da MHP barajı aşmasa bile AK Parti’nin Anayasa’yı değiştirmek için gerekli olan 367 milletvekilini bulamaması.
AK Parti kaybettiği oyları geri aldı

Peki bugün bir genel milletvekilliği seçimi yapılsa sandıktan nasıl bir sonuç çıkacak? İşte halkın nabzını tutan Konsensus’un merakla beklenen seçim sonuçları... Mart-Nisan aylarında AK Parti’nin oylarında 2.5 puanlık bir artış yaşandı ve oy oranı yüzde 48.97’ye yükseldi. AK Parti böylece geçen ay kaybettiği oyları geri almış oldu. CHP’nin oylarında ise herhangi bir değişiklik yaşanmadı ve oy oranı 25.88’e çıktı. MHP’de ise düşüş var. Baraj sınırında dolaşan MHP’nin oyları geçen aya oranla 2.7 puan gerileyerek yüzde 10.92’ye düştü. Konsensus araştırmaya katılanlara “Şu anda sandık başında olsanız hangi partiye mührü basarsınız?’’ sorusunu yöneltti. CHP 20 PUAN GERİDE AK Parti yüzde 42.77’lik oy oranıyla en yakın rakibi CHP’ye 20 puan fark arttı. MHP ise 9.53’lük puanla yüzde 10 barajının altında kaldı. “Kararsızım’’ diyenlerin oranı ise geçen aya oranla 2.1 puan artarak yüzde 8.63’e çıktı. Ankete katılanların yüzde 1.6’sı “Sandığa gitmem’’ derken, yüzde 1.33’ü “Boş oy atarım’’ cevabını verdi. “Cevap yok’’ diyenlerin oranı yüzde 1.10’da kaldı.
Meclis aritmetiğini MHP belirler

Reklam
Reklam

“Konsensus, Habertürk Gazetesi için gerçekleştirdiği Türkiye Gündemi Araştırması serisinin yirmi birincisini 3 bin kişi ile Türkiye genelinde 375 mahalle ve köyde yüz yüze görüşmelerle gerçekleştirdi. Yapılan araştırmadan çıkan en çarpıcı sonuç MHP’nin bir baraj sıkıntısı yaşadığının belirgin bir şekilde ortaya çıkmasıdır. MHP’nin oy oranı 12 Eylül 2010 referandumundan bu yana kimi ay yükselmesine rağmen azar azar düşerek yüzde 11’lere geriledi. Seçime 43 gün kala AK Parti’nin oyları yüzde 49’lar, CHP’nin oyları ise yüzde 26’lar düzeyinde. Eğer MHP son anda baraja takılmaz ise bu oranlar baz alınarak Meclis kompozisyonunun 310-340 AK Parti, 140-160 CHP, 45-55 MHP, 15- 25 BDP’nin desteklediği bağımsızlar ve 3-5 diğer bağımsız adaylar olarak gerçekleşeceğini düşünüyorum. Özellikle bu son bahsettiğim 3-4 bağımsız aday arasında Abdüllatif Şener’in Sivas’tan, Yaşar Okuyan’- ın Yalova’dan, Tuncay Özkan’ın İstanbul Anadolu Yakası’ndan milletvekili olma olasılıklarının olduğunu düşünüyorum. Milletvekili olsalar da olmasalar da, bu adayların Meclis’e girecek partilere, kendi seçim bölgelerinde 5-10 milletvekiline mal olacağını düşünüyorum. Seçime kısa bir süre kala liderlerin siyasi performansları ve popülariteleri seçmenlerin oyunun rengini belirlemede önemli bir faktör olarak ortaya çıkacağını düşünüyorum.

Reklam
Reklam

Partiler kaç vekil çıkaracak

İşte en az seçim sonuçları kadar merak edilen bir soru daha: Hangi parti kaç milletvekili çıkaracak? 550 milletvekilinin 276’sını kazanan parti tek başına iktidar olabilecek. Anayasa değişikliği için aranan milletvekili sayısı 367. Peki Konsensus’un araştırmasına göre hangi parti kaç milletvekili çıkaracak? Araştırmada MHP’nin baraj sorunu yaşadığına dikkat çekiliyor ve MHP barajı geçerse Meclis’te oluşabilecek tablo şöyle öngörülüyor:

CHP’nin Aile Sigortası’na destek yarı yarıya

Araştırmada yer alan ilginç bölümlerden biri de seçim vaatleri ile ilgiliydi. İşte ankete katılanlara sorulan seçim vaatlerinden biri. “CHP’nin Aile Sigortası projesini destekliyor musunuz?’’ Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 47.3’ü “Destekliyorum’’ derken; “Desteklemiyorum” diyenlerin oranı yüzde 43.8 çıktı. “CHP’nin askerlik projesini destekliyor musunuz?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 54.3’ü “Desteklemiyorum’’ dedi.

Erdoğan’ın performansı yükseliyor

“Meclis’te bulunan siyasi parti liderlerinin performans memnuniyet oranları” sorusuna verilen yanıtlara göre, zirvede yine Recep Tayyip Erdoğan bulunuyor. Geçen aya göre oy oranını 4.3 puan artıran Erdoğan, yüzde 52.8 ile birinci sıradaki yerini korudu. İkinci sırada yer alan Kemal Kılıçdaroğlu’nun performans memnuniyet oranı geçen aya göre 2.5 puan azalarak yüzde 30’a düştü. Devlet Bahçeli’nin siyasi performans memnuniyet oranı 13.5’e geriledi.

Reklam
Reklam

Demirtaş, Bahçeli’yi yakaladı

“En beğenilen siyasetçi” sıralamasında birincilik koltuğunda oturan Recep Tayyip Erdoğan, aldığı yüzde 50.7’lik oyla en yakın rakibine 21.8 puan fark attı. Anketteki çarpıcı sonuçta ise BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın beğeni sıralamasında Devlet Bahçeli’yi yakalaması.

CHP’ye oy vermeyenlerin gerekçeleri neler?

Konsensus’un yaptığı bir başka çarpıcı araştırma ise CHP’ye oy vermeyen vatandaşların gerekçelerini ortaya koyuyor. “CHP’ye oy vermemeyi düşünmenizin en önemli üç sebebi nedir?’’ sorusuna yanıt verenlerin yüzde 41.4’ü “Projeleri inandırıcı değil’’ dedi.

Anahtar Kelimeler: