Buhurdanlık nedir, neden kullanılır? Buhurdanlık nasıl kullanılır?

İnsanların daha zinde ve daha sağlıklı olabilmesi için hem bedenen hem de ruhen iyi olması gerekmektedir. Gerek ruhsal gerekse bedensel yönden daha iyi hissedebilmek adına bazı aromaterapi araçlarından faydalanılır. Bu aromaterapi araçlarından biri de buhurdanlık ismiyle bilinen ve dekoratif görüntüsüyle dikkat çeken bir kap türüdür. Özellikle aromaterapi konusuna ilgi duyanlar tarafından sıklıkla tercih edilir. Peki, buhurdanlık nedir ve nasıl kullanılır?

Çok eski zamanlardan bugüne kadar zihnin rahatlaması, bedenen rahatlama gibi amaçlar için birçok farklı aromaterapi yöntemi kullanılır. Tarihte ilk kez Mısır Medeniyeti döneminde kullanılmış olan bu yöntem, aynı zamanda alternatif tıp metodu olarak da tanımlanır. Bitki ya da otların hem köklerinden hem yapraklarından hem de çiçeklerinden bazı uçucu yağlar elde edilir. Bu yağlar buhurdanlık denen kapa konulduğunda ortama hoş ve ferahlatıcı bir koku verir.

Buhurdanlık nedir?

Günümüzde alternatif tıp alanında kullanılan birçok farklı yöntem bulunur. Bu yöntemlerden biri uçucu yağlarda ortalama hoş bir koku yayan aromaterapi yöntemidir. Aromaterapi metodunda tütsüye benzer ana maddesi genellikle seramik olan bir kap kullanılır. Ancak seramik dışında da başka malzemelerden imal edilen çeşitleri bulunur. Tercih edilen uçucu yağların etrafa koku vermesini sağlayan, altında mum koyma yeri olan, üstünde ise yağların ve suyun konulması için kâse benzeri bir bölümü olan kap, buhurdanlık olarak tabir edilir. Buhurdanlığın günümüzde birbirinden farklı modeli ve rengi mevcuttur.

Reklam
Reklam

Buhurdanlık neden kullanılır?

Alternatif tıp dünyasında en sık kullanılan metotlardan biri bitkilerden elde edilen yağlar ile rahatlama yöntemidir. Bu yöntemi uygularken bazı araçlardan yararlanmaktadır. O araçlardan biri de buhurdanlık ismiyle ifade edilen, yağların bulunulan ortama yayılmasını sağlayan dekoratif bir kaptır. Buhurdanlık dışında aynı amaca yönelik tütsü diye bilinen ortama hoş bir koku yayılmasını sağlayan bir madde de tercih edilir. Buhurdanlığın kullanılma amaçları genel olarak şu şekildedir:

  • Bulunan ortamın güzel kokması
  • Zihnin açılması
  • Ruhsal açıdan rahatlama
  • Ortamdaki kötü enerjiyi pozitif enerjiye dönüştürme
  • Geceleri daha rahat uykuya dalmak için kullanılır.

Buhurdanlık nasıl kullanılır?

Buhurdanlığın kullanımı son derece kolay olmakla birlikte bazı önemli detaylara dikkat etmek gerekir. Kokunun daha baskın olması adına gerektiğinden fazla yağ kullanılmamalıdır. Ayrıca küçük çocuklardan ve kedi, köpek gibi evcil hayvanların bulunduğu alanda buhurdanlık kullanılmasından kaçınılması önemlidir. Bu noktada buhurdanlık nasıl yakılır konusu akla gelebilir. Buhurdanlık kullanımı genel olarak şu şekildedir:

Reklam
Reklam
  • Buhurdanlık kullanımında ilk yapılması gereken üst kısmında bulunan kâse benzeri bölüme bir miktar su konulmasıdır.
  • Su tercihi oda sıcaklığında olabileceği gibi sıcak su da kullanılabilir. Ardından hangi uçucu yağ seçildiyse o yağdan bir iki damla suyun üzerine dökülür.
  • Son olarak kabın en alt kısmında mum koymak için yapılmış olan alana küçük bir mum konulur. Mum kullanımında tea light olarak isimlendirilen küçük mumlar tercih edilir. Mumu yakıp alt kısma koymak yeterlidir.
  • Bu şekilde mumun ısısı üst bölümde yer alan suyun ısınmasını sağlar ve bir süre sonra ortama kullanılan yağın kokusu yayılmaya başlar.

Buhurdanlıkta hangi yağlar kullanılır?

Buhurdanlık kullanırken tercih edilecek yağların uçucu yağlar arasından seçilmesi önemlidir. Uçucu yağ olmayan yağ çeşitlerinden kullanıldığında istenilen etki gerçekleşmez. Bu yüzden yağ seçiminin doğru yapılmasına dikkat edilmesi önemlidir. Buhurdanlıkta genel olarak tercih edilen uçucu yağlar arasında lavanta yağı, limon yağı, sedir yağı, adaçayı yağı, bergamot yağı gibi yağlar bulunur.

Reklam
Reklam

Buhurdanlığa kaç damla yağ konur?

Buhurdanlık kullanırken çok fazla uçucu yağ damlatmaktan kaçınmak gerekir. Zira yağın çok yoğun olması, ortama yayılan kokunun ağır olmasına yol açar. Eğer kullanılan alan çok genişse fazla yağ damlatmak yerine birden fazla buhurdanlık alınıp kullanılabilir. Bunun dışında buhurdanlığa birkaç damla kadar uçucu yağ damlatılması yeterlidir.