Bulanık Davası’nda savcı sanıklara beraat talep etti, sebep meşru müdafaa

Muş'un Bulanık ilçesinde Demokratik Toplum Partisi (DTP)'nin kapatılmasının protesto edilmesi sırasında iş yerine molotof kokteyli...

Muş'un Bulanık ilçesinde Demokratik Toplum Partisi (DTP)'nin kapatılmasının protesto edilmesi sırasında iş yerine molotof kokteyli atarak yakmak isteyen grubun üzerine Kaleşnikof ile ateş açıp 2 kişinin ölümüne, 8 kişinin de yaralanmasına neden oldukları iddiasıyla tutuksuz yargılanan Turan ve Metin Bilen’in yargılanmasına devam edildi. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada savcı Halis Özmen, olayın meşru müdafaa sonucu gerçekleştiğine kanaat getirerek, sanıkların beraatlarını talep etti.
Ankara Adliyesi 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Bulanık Davası’na devam edildi. Meşru müdafaa kapsamında kasten adam öldürmek ve birçok kişiyi nitelikli yaralamak suçlarından yargılanan sanıkların duruşmasına Turan ve Metin Bilen ile mağdur ailelerin avukatları da katıldı. Bilen kardeşlerin avukatı Av. Mustafa Remzi Toprak, yaptığı bir buçuk sayfalık savunmasında söz konusu olayın göstericilerin ağır tahriki ve saldırısı sonucu gerçekleştiğini ve olayda meşru müdafaa olduğuna dikkat çekerek müvekkillerinin beraatlarını talep etti. Davanın savcısı Halis Özmen de mütalaasında, olayın ağır tahrik ve iş yerine saldırı sonucunda gerçekleşip sanık Turan Bilen’in kendisini korumak için silah kullanmak zorunda kaldığını vurgulayarak, meşru müdafaadan beraatlarını istedi. Bunun üzerine mahkeme heyeti, davayı 4 Nisan tarihine erteledi.
Bilen kardeşlerin avukatı Mustafa Remzi Toprak, silah kullanımının meşru müdafaadan kaynaklandığını yineleyerek, savcının mütalaasına harfiyen katıldıklarını kaydetti. Av. Toprak ayrıca adli emanette bulunan Kaleşnikof ve Browning marka silahların iadesini talep ettiğini de sözlerine ekledi.
15 Aralık 2009 günü Muş'un Bulanık ilçesinde meydana gelen olayda DTP’nin kapatılmasına tepki göstermek isteyen göstericiler, kepenk kapatma eylemine karşı çıkarak kepenk indirmeyen manifaturacı Turan Bilen’in iş yerine molotof kokteyli atarak yakmak istemişti. İçeride 5 müşterinin bulunmasına rağmen gaz bombası da atan göstericilerden kendisini korumak isteyen Bilen, ruhsatlı Kaleşnikof marka silahıyla ateş açmıştı. Olayda terör örgütü sempatizanı oldukları tespit edilen Kemal Ağca ile Necmi Oral hayatını kaybetmiş, 8 kişi de yaralanmıştı.
Muş Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gereken dava, valiliğin güvenlik uyarısı gerekçesiyle Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi’nin kararıyla Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne alınmıştı. İlk duruşması 12 Nisan 2010'da yapılan davayı izlemek için Samsun'a gelen Diyarbakır Eski Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Grup Başkanı ve Muş Milletvekili Nuri Yaman, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, BDP Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş ve Muş Baro Başkanı Sabahattin Göçmen ile adliye binasına gelen DTP eski Eşbaşkanı Ahmet Türk, çıkışta yumruklu saldırıya uğramıştı. Avukatların başvurusu üzerine Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, 4 Mayıs 2010’da davanın Ankara’da görülmesine karar vermişti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz