Bulanık’ta Okuma Eylemi

Muş’un Bulanık ilçesindeki Vali Selahhatin Yatılı Bölge Okulu öğrencileri, okuma eylemi düzenlediler.Vali Selahhatin Yatılı Bölge...

Muş’un Bulanık ilçesindeki Vali Selahhatin Yatılı Bölge Okulu öğrencileri, okuma eylemi düzenlediler.

Vali Selahhatin Yatılı Bölge Okulu öğrencileri, hükümet binasının önünde toplanarak yanlarında getirdikleri kitapları okuyup, yoldan geçen vatandaşları da okumaya teşvik ettiler. Vatandaşların dikkatini çekmeyi başaran öğrenciler, açtıkları dövizlerle de okumanın önemine vurgu yaptı. Öğrenciler, insanların her yerde ve her zaman okumaya yönelmesi gerektiğini işaret ederek, “Okumak için yer ve zaman gerekmez. Evde, okulda, otobüste, sabah, akşam, öğle, yani her zaman kitap okunulabilir. Biz öğrenciler okuma kotamızı ders kitaplarıyla doldurduğumuzu düşünüyoruz” diye konuştular.

Reklam
Reklam

Dünya ülkelerinin okuma oranları hakkında bilgiler veren öğrencilerden Canan Karaman, “Nüfusa göre okuma oranları Japonya’da yüzde 14, ABD’de yüzde 12, Almanya ve İngiltere’de yüzde 11, Türkiye’de ise yüzde 0,01’dir. 8 milyon Azerbaycan’da kitaplar ortalama 100 bin tirajla basılırken, 75 milyona yakın Türkiye’de bu rakam ortalama 2 ile 4 bin dolayında. Çünkü Türkiye’de okuma alışkanlığına sahip kişilerin sayısı ortalama 70 bin. Ülkemizde kitap, ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235. sırada yer alıyor. Günde ortalama 5 saat televizyon seyredilirken, kitap okumaya yılda sadece 6 saat ayrılıyor. Ülkemizde bulunan kütüphane sayısı bin 412, kahvehane sayısı ise 570 bin. Buna göre 49 bin 500 kişiye bir kütüphane düşerken, 122 kişiye bir kahvehane düşmektedir" dedi.

Toplumun zaman yokluğu, ekonomik sıkıntılar, internet, oyun ve televizyon bağımlılığı gibi nedenlerle okumadığını vurgulayan Karaman, “İnsanlar tarihleri boyunca sadece bilgiye ulaşmak için değil, kendilerinden başlayarak yaşadıkları evreni anlamak, düşüncelerini anlatmak, daha geniş kitlelere ulaşmak için kitapları kullandılar. Okumak; kurtulma, özgür olma gücü kazandırır. Okumayanlar, dar çevrelerin kısır düşünceleri, gelenek ve göreneklerin yetersizlikleri içinde kapalıdır. Okumayı sevenler, evrensel düşüncelerin mutlu iklimine yükselirler. ‘Düşünüyorum, öyleyse varım’ diyen insan, kelimelerle düşünür. Kelime haznesinin genişliğini belirleyen ise okuduklarıdır. Öyleyse ne kadar okuyorsak o kadar varız” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: