Bulaşıcı hastalıklara karşı depremzedeler aşılanıyor

Sağlık Bakanlığı, deprem bölgesindeki vatandaşlara, bulaşıcı hastalık riskine karşı koruyucu sağlık hizmeti vermeye başladı. Bakanlıktan...

Sağlık Bakanlığı, deprem bölgesindeki vatandaşlara, bulaşıcı hastalık riskine karşı koruyucu sağlık hizmeti vermeye başladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremler sonrası vatandaşların çoğunun çadırlarda barınmaya başladığı belirtilerek, "Bu durum bazı sağlık risklerini de beraberinde getirebilmektedir. Hava sıcaklığının düşmesi de vatandaşlarımızın daha çok kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmalarına neden olmakta, bu da solunum yolu ile bulaşan hastalıklara yakalanma riskini artırabilmektedir." denildi.

Reklam
Reklam

RİSK GRUPLARI AŞILANIYOR
Bölgede bulaşıcı hastalıkların takibinin hassasiyetle yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Rutin aşı takvimine uygun olarak bebek ve çocuk aşılamaları titizlikle yürütülmektedir. Grip benzeri hastalığı olan kişilerden alınan numunelerde halen grip virüsü tespit edilmemiştir. Ancak Bilim Kurulumuz bölgedeki şartları değerlendirmiş ve solunum yolu ile bulaşan grip ve zatürre hastalıklarına önlem olarak hastalığı ağır geçiren risk gruplarının aşılanmasını tavsiye etmiştir. Bu karar doğrultusunda gereken hazırlıklar tamamlanmış ve dün itibarıyla bölgede bu aşıların uygulanmasına başlanmıştır. Uygulama; hastanelerde, aile hekimliklerinde, çadırkentlerde oluşturulan sağlık birimlerinde ve gezici aşı ekipleri yolu ile bölge dolaşılarak yapılmaktadır." denildi.
Uygulama kapsamında 6 ay-5 yaş grubu çocuklara, 65 yaş ve üzeri erişkinlere, kronik akciğer, kalp, böbrek hastalarına, şeker hastalarına ve sürekli aspirin kullanan 18 yaş altındaki vatandaşlara mevsimsel grip aşısı yapıldığı vurgulanan açıklamada, "Ayrıca 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş ve üzeri erişkinler, dalak hastalığı, kan hastalığı, bağışıklık sistemi yetmezliği, kronik karaciğer, akciğer, böbrek, kalp hastalığı olanlar ile şeker hastalarına durumlarına uygun zatürre aşısı uygulanmaktadır. Aşılamanın yanı sıra solunum yolu ile bulaşan hastalıklardan korunmak için, genel hijyen kurallarına uyulması, kapalı ortamların havalandırılması, hapşırma ve öksürme sırasında ağız ve burunun kapatılması, ellerin sık sık yıkanması veya alkol bazlı el dezenfektanları ile temizlenmesi gibi önlemlerin alınması ve hasta olan vatandaşlarımızın beklemeksizin doktora müracaat etmeleri gerekmektedir. Bakanlığımız, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerini bölgede bulunan bütün vatandaşlarımıza, ulaştırmak için her türlü imkanı ve sağlık insan gücünü seferber etmiştir." denildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz