Bülent Arınç, 28 Şubat'ı Anlattı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 1997 yılının Haziran ayında darbe beklendiğini, DYP'li milletvekillerinin en az yüzde...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 1997 yılının Haziran ayında darbe beklendiğini, DYP'li milletvekillerinin en az yüzde 60'ının tutuklanma korkusuyla yurt dışına kaçtığını anlatarak, "Biz yerimizden kıpırdamadık" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından 28 Şubat ile ilgili düzenlenen panele katıldı. Burada bir konuşma yapan Bülent Arınç, 28 Şubat darbesi için "Birileri 1000 yıl sürecek dedi ama sürmedi" diyerek, 12 eylül 1980 darbesini yapanlardan hayatta olanların bugün sanık olarak yargılandığını hatırlattı.

Reklam
Reklam

Arınç, merhum Necmettin Erbakan'ın ölüm yıldönümü olduğu için Erbakan'ı rahmetle anarken, 28 Şubat sürecinin gerçek mağdurunun da Erbakan olduğuna vurgu yaptı. Erbakan ve yol arkadaşlarının çektiği sıkıntıları uzun uzun anlatan Bülent Arınç, 28 Şubat sürecinde yaşananları katılımcılara yorumladı.

Kendilerinin Erbakan'a inanan bir gençlik olduklarını belirten Arınç, "Bizler 'Erbakan Başbakan' sloganlarıyla büyümüş nesildik" diyerek, Erbakan'a verdikleri desteğe dikkat çekti. 28 Şubat sürecinde yaşananların başöktürünün Süleyman Demirel olduğunu söyleyen Arınç, o dönem yargının ise yargı olmaktan çıktığını ve kendisine empoze edilenleri yerine getiren bir yapı haline geldiğini anlattı.

"DYP'Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN YÜZDE 60'I YURT DIŞINA GİTTİ, BİZ YERİMİZDEN KIPIRDAMADIK"

Bülent Arınç konuşmasının bir bölümünde ise 1997'de darbe olacağını bildiklerini söyledi. Arınç şöyle konuştu:

"O zamanlar lojmanlar lojmanlardayız. Bütün milletvekilleri lojmanlarda kalıyordu. Emin olun, 97'nin Haziran ayında bir darbe olacağı herkes tarafından o kadar güçlü söyleniyordu ki, benim aklımdaki tarih de 12 Haziran'dır. Pekçok milletvekili, Refah Partililerden bir tanesi bile değil, ama DYP'lilerin en az yüzde 60'ı yurt dışına gitmiştir. O tarihte Ankara'da bulunmamak, evlelerinden alınıp götürülmemek o kadar akıllarına yerleşmişti ki; belki ANAP'lı milletvekilleri de vardı şüphesiz, sadece parti değiştirenleri saymıyorum, biz yerimizden kıpırdamadık. Ve bize haber getirenlere 'lojmanımız bu, evimizdeyiz, kim gelecekse bekliyoruz. Biz milletin emanetiyle geldik, bu emaneti başka hiç kimseye de emanet etmeyiz' demiştik. Allah bizi mahçup etmedi. 12 Haziran'da darbe bekleniyordu, sanıyorum 18 Haziran'da da Erbakan Hoca istifasını verdi. O dönem bir şekilde sona erdirilmiş oldu.

Reklam
Reklam

Şimdi geldiğimiz nokta; 28 Şubat'ın asli ve feri müteallerinden yargı önünde hesap sorulma günüdür. Bunun konuşuluyor olması bile beni fevkalade memnun ediyor. Yargının vereceği karar ne olursa olsun, bugün 28 Şubat lanetli bir hale gelmişse, bu artık Türkiye'nin önünün açıldığını zannediyorum ki gösteren en önemli olay."

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, konuşmasının ardından ise Gazeteci - Yazar Fehmi Koru, Radikal Gazetesi Yazarı Avni Özgürel ile SETA Hukuk ve İnsan Hakları Direktörü Yılmaz Ensaroğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz