Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bir dönem Türkiye’de hayal olarak değerlendirilen yüzde 6 enflasyonun kendi dönemlerinde gerçekleştiğini söyledi.
Bülent Arınç, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Bursa’da gerçekleştirdiği genel kurul toplantısına katıldı. Arınç, burada yaptığı konuşmada ekonomik anlamda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Kendisinin hasbel kader ne ticarette ne sanayide işadamları ile irtibatı olmadığını dile getiren Arınç, MÜSİAD’ın Türkiye için çok faydalı kuruluş olduğuna inandığını anlattı.
MÜSİAD’ın işlerini güzel yaptığını belirten Arınç, şöyle konuştu: "İnançlı, ahlaklı insanlar örf adetlerine saygılı insanlar. Onların mutlu olması için daha güçlü Türkiye için çalışıyor. Bu ölçülere sahip olanlar da var olmayanlar da var sadece işlerini para kazanmaya yönelmiş kuruluşlarda var. Ekonomik açıdan verilere baktığınızda yaşadığınız sektörler içerisinde gelinen noktayı görüyorsunuz. Siyasetçi olarak söylemem gereken bir iki konuyu zikretmemiz lazım. Yüzde 6 enflasyon oranı kırk yıldır arzu ettiğimiz noktaya gelmektedir. 150 milyar dolarlık ihracat hayaldi şimdi gerçek oldu. Büyüme hızında iyi noktadayız. Makro göstergelerde iyi noktadayız. Türkiye’nin geçmişine bakmamız lazım. Geçmişi derken 10 sene öncesine bakmalıyız. 2001’de yaşanılan ekonomik krizden Türkiye’nin geldiği noktaya görmemek körlük demektir. İdeolojik körlüğü anlarım, insanların elindeki para, geçim şartlarının gelişmesini inkâr etmelerini kabul edemiyorum. Gelinen nokta iyidir daha iyi olacaktır ve olmalıdır.”
'Müstakil'den birilerinin başka anlam çıkardığına işaret eden Arınç, “Müstakillik diye bir şey var. Azerbaycan’da da var bizde de var. ‘Müstakil’ demek ‘ bağımsız’ demektir. ‘Öyle olsaydı MÜSİAD’ın adı ‘Basiad’ olacaktı. Ama onlar müstakilliği tercih ettiler. Yani kendi içlerinde bağımsız olmayı tercih ettiler. Müstakil kelimesini kullandılar iyi ki kullanmışlar. Formül şu; siyasi istikrar varsa ekonomik istikrar da vardır. Bunların ikisi siyam ikizleri gibi birbirinden ayıramıyorsun. Geçmişte siyasi istikrarı olmadığı için Türkiye’nin gelişmesi de büyümesi de olmadı. Yıllar sonra kavuştuğumuz siyasi istikrarın ne kadar değerli olduğunu görmeliyiz ve bilmeliyiz. Sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu için 60 katrilyondan fazla yatırım yaptık. Havaalanları üniversiteler hastaneler yapılmış. Kamu adına yapılacak yatırımları kastediyorum.” şeklinde konuştu.
"KAÇAK SULAMAYI ENGELLEDİK"
Hükümet olarak kaçakların önüne geçtiklerini, bunun ekonomiye yansıtıldığını anlatan Arınç, şunları söyledi: “Türkiye’nin bütün bölgelerine yatırım yaptık. Nereden bulmuşuz da yapmışız bunları. Havuzlara dolan su kaçaklar marifetiyle sulamada kullanılıyordu, birilerinin tarla veya arıklarına gidiyordu, paranın bereketi yoktu. Her gün sıfırlar eklenen değerli kâğıt parçasını elimizde tutuyorduk. Liradan 6 sıfır atılmasının üzerinden 6–7 sene geçti. Unutmayın tuvalete girerken bile 6 sıfırlı parayı ödemek zorundaydınız. Geldiğimiz noktada dudak bükmek vicdanlı duruş olamaz. Hayaldi nasıl ekonomiyi dizayn edeceksiniz? Çok şükür neredeyse bir liranın bir dolar olduğu günleri görüyoruz. Özel sektörün önünü açtık. Ona göre siyasal düzenlemeler yaptık. Yurt dışında diplomasideki başarılarımızla yeni pazarlar bulduk. Afrika’nın 35 ülkesi var 12’sinde büyükelçimiz vardı. Şimdi 28 Afrika ülkesinde büyükelçimiz var. Avrupa pazarında bir sıkıntı varsa Afrika pazarı imdada yetişsin. İhracatımız 150 milyar doları geçti. Diplomasideki başarı ekonomiyle de ihracatla da ilgili. THY ile dünyanın her yerine ulaşmak mümkün. Bütün dünya bu hava yolunu tercih ediyor. Ellerinde çantaları o ülkelerle ticaret yapmak için yola çıkmış arkadaşlarımız var. Uganda’ya da mal satıyoruz. Orada yatırım yapıyoruz. Kamboçya benim sorumluğumda, Vietnam’da 25 sene önce Amerikalıların bombaladığı, çoluk çocukların bombalardan kaçtığı ülkede bugün yatırım yapan Türk işadamları var. 10 milyar dolarlık ticari hacmimizin olduğu 500 milyon dolarlık ülkelerden geliyoruz.”
"MÜSİAD ÜYELERİ 2012’DEN MEMNUN"
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da genel kurulda yaptığı konuşmada, 2012’de büyümenin geçmiş yıllara oranla daha yavaş gerçekleştiğini ifade etti.
Olpak, şu görüşleri dile getirdi: “2012 yılını yüzde 3’ün biraz altındaki büyümeyle kapatacağız. Önceki yıllardaki büyüme oranlarıyla karşılaştırdığımızda biraz yavaş büyüyoruz. Avrupa bizim açımızdan hep referans olmuştur. AB 2012 yüzde 1’ler civarında küçülerek kapatacağını hatırlarsak yüzde üçlük büyümenin ülkemiz için oldukça iyi olduğunu hatırlatmak isterim. Artık cari açık rakamlarını da ezberlemiştik. Geçen yıl 77 milyar dolar kapatmıştık, 2012 Ekim ayı itibariyle 41 milyar dolar olarak ölçüldü. 2012 yılı sonu cari açığın 50 milyar dolar civarında olduğunu düşünüyoruz. Bu da cari açıkta yüzde 30’luk azalma anlamına geliyor. İşsizlikte de yüzde 9’da kalacak gibiyiz. Avrupa işsizlik ortalaması yüzde 14 olduğunu unutmamak lazım. İhracatta da son derece olumlu tablo var. İhracat rakamları 151 milyar dolar olarak açıklandı. En büyük ticari partnerimiz olan Avrupa’ya ihracat oranımız yüzde 57’ler seviyesindeyken 2012 yılı sonuna göre bu oranın yüzde 40’ın altına düşmüştür.”
Nail Olpak, MÜSİAD üyeleri arasında yaptıkları anket sonuçlarını da değerlendirdi. Üyelerinin yüzde 65’inin 2012’yi olumlu geçirdiklerini belirttiklerini anlatan Olpak üyelerinin yüzde 54’ünün 2012’de satışlarını artırdıklarını açıkladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz