Süleyman Şah Üniversites (SSU), Bulgaristan 2. Cumhurbaşkanı Jelu Mitev Jelev’in katıldığı Dünyaya Yön Veren Liderler adlı söyleşiye ev sahipliği yaptı. Jelev burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğinin öneminden bahsetti. Türkiye’nin AB için hediye sayılabilecek önemde bir ülke olduğunu vurgulayan Jelev, birlikteki bazı ülkelerin atılan adımları görmemek için kafalarını kuma gömdüğünü kaydetti.
Türkiye’nin AB üyeliğine Fransa ve Almanya’nın karşı çıktığını anlatan Jelev, İngiltere, Bulgaristan, Romanya gibi bazı ülkelerinde Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini söyledi. Jelev, “Bazı ülkeler Türkiye’nin AB yolunda attığı adımları görmemezlikten gelerek kafasını kuma gömüyor. Bazıları imtiyazlı ortaklık gibi seçenekler sunarak Türkiye’nin adaylıktan kendiliğinden vazgeçmesini sağlayama çalışıyor. Bunların arkasında Fransa, Almanya gibi ülkelerin korkuları var. Bu ülkeler kendilerinden daha büyük olan ülkelerle rekabet etmekten korkuyor. Ancak bu endişeler yersizdir. Türkiye, AB’ye iş gücü ve askeri güç açısından büyük katkılar sağlayacaktır. İslam dünyası üzerindeki hâkimiyeti kayıtsız kalınamayacak bir durum. İki kıta arasında her anlamda köprü vazifesi gören bir ülke. Farklı kültür ve medeniyetlerin buluştuğu bir nokta. Tam üye olarak AB’ye böyle büyük hediyeler edecek kaç ülke vardır? Ancak Rusya gelecekte böyle bir ülke olur." değerlendirmesinde bulundu.
20.yy’ı en zalim ve en insan karşıtı asır olarak nitelendiren Jelev, “19.yy’da kimse birilerinin uzaya gemi göndererek oradan dünyanın fotoğrafını çekeceğini tahmin edemezdi. Bu asırda çok sayıda gelişme yaşandı. Bilimsel alanda birçok yenilik yaşandı. Ancak bunun yanında yine 20.yy’da gaz odalarında, ölüm kamplarında toplu soykırımlar uygulandı. Bu asır, en insan karşıtı asırdır.” şeklinde konuştu.
Dünya üzerinde çeşitli dönemlerde yaşanan olaylara da değinen Jelev, Kamboçya’da 6 milyon insandan 2,5 milyonunun katledildiğini, bunların yüzde 40’ının Müslüman olduğunu belirterek, “Dünyada çeşitli katliamlara neden olanların sıralandığı listeye bakacak olursanız Hitler’in Komünist olan Stalin ve Mao’dan sonra geldiğini göreceksiniz. Faşizmin imkanları komünizm’den daha sınırlı olmuştur. Komünizm Rusya’da 70 yıl ayakta kalırken faşist hareketler Avrupa’da ortalama 25-30 yıl sürmüştür. Nazi rejimi ise 12 yıl boyunca istikrarını devam etmiştir." diye konuştu.
Dünyanın gelecekte 2 kutuplu olmayacağını da kaydeden Jelev, çift kutuplu dünya modelinin 20.yy’da tamamen itibarsızlaştığını söyleyerek şunları dile getirdi:
“Çin son yıllarda her alanda ilerleme göstermeye başladı. Rusya, son yıllarda ön plana çıkmayı sürdürüyor. Hindistan çeşitli teknolojik projelerin içerisinde yer almaya devam ediyor. Avrupa Birliği’ni de sahneye çıkması beklenen yapılar içinde sayabiliriz. Çin sadece Amerika Birleşik Devletleri (ABD) için değil, Rusya içinde tehdit haline gelmeye başladı."
“TARİH, EN İYİ YAŞAYANLARDAN ÖĞRENİLİR”
SSU Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Ekiz de programın açılışında yaptığı konuşmada, Jelev’in ülkesinin demokratikleşmesi yolunda önemli adımlar attığını belirterek, “Bazı bilgileri kitaplarda bulabilirsiniz. Bazı şeyleri görerek öğrenebilirsiniz. Ancak olayları yaşayanların size aktaracağı birikimler, bilgiler başka bir şeyle ölçülemez. Sayın Cumhurbaşkanının sizlere tecrübelerini aktaracağını düşünerek katkı sağlayacağını umut ediyorum. Kendisine bugün burada bizimle birlikte olduğu için teşekkür ederim.” dedi.
SSU Hayriye Dumankaya Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen söyleşiye; Süleyman Şah Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Dumankaya, Süleyman Şah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Ekiz, Süleyman Şah Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Adem Özder’in yanı sıra çok sayıda akademisyen, öğrenci ve davetli katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz