Bulgaristan, Irak'a 154 asker gönderdi

SOFYA (İHA) - Irak'taki askerlerini geçen sene çeken Bulgaristan, bugün bu ülkeye 'Bağdat'ın kuzeyindeki bir İran mülteci kampını koruma misyonu için' yeni bir birlik gönderdi.

Bulgaristan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Irak'a 'barış gücü ve insani misyon' için gönderilen Bulgar personel 120 asker ve 34 destek elemanından oluşuyor. Bugün Irak'a gönderilen Bulgar birlik, Bağdat'ın 70 kilometre kuzeyindeki Eşref Kampı'nın yönetiminden sorumlu olacak.

Bakanlık açıklamasına göre, Bulgar askerlerde gaz sprey, elektro şok silahları, hafif ve sesli sinyal el bombaları gibi ölümcül olmayan silahlar bulunacağı kaydedildi.
Eşref Kampı'nda çoğu kişi, ana muhalif hareketi İran Halkın Mücahitleri Örgütü mensubu. İran Halkın Mücahitleri Örgütü, Avrupa Birliği ve ABD'nin terörist örgütler listesinde bulunuyor. Irak'ta ABD liderliğindeki koalisyon, İranlı mültecileri silahsızlandırmış ve 2003'te Eşref Kampı'na göndermişti.

Reklam
Reklam

Bulgaristan basını, yeni misyonu eleştirerek, Irak'a gönderilecek Bulgar askerlerinin 'eski teröristleri' koruyacağına vurgu yaptı.
Irak'ta daha önceki Bulgaristan misyonunda, askerler Bağdat'ın güneyindeki Kerbela ve Divaniyeh'te konvoyların korunması, Irak askerlerinin eğitilmesi ve yeniden yapılan projelere katılma misyonunu üstlenmişti.

ABD işgalinin başlamasından beri Bulgaristan, Irak'ta 13 asker ve 6 sivilini kaybetmişti. Önceki 360 kişilik Bulgar askeri, Irak'tan geçen Aralık'ta geri çekilmişti.