Bulgaristan'da Genel Seçimlere Doğru

Türkiye-Bulgaristan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, "Maalesef oradaki bizim Türk partimizin yetkilileri, Türkiye ile

Türkiye-Bulgaristan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, "Maalesef oradaki bizim Türk partimizin yetkilileri, Türkiye ile ilişkilerini sınırlamışlar, bu ilişkileri daha ileriye taşıyamamışlar. Bu, Bulgaristan ile ilişkileri de etkiliyor" dedi.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan'da alınan karar doğrultusunda genel seçimlerin 12 Mayıs'ta gerçekleştirileceğini ve yaklaşık 5 milyon kişinin oy kullanmasının beklendiğini söyledi.

Seçimlerin Türkiye için önemli olduğuna dikkati çeken Öztürk, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Bulgaristan dışında en yoğun seçmen kitlesi Türkiye'de var. 88 bin civarında çifte vatandaşımız oy kullanacak. Aslında çifte vatandaşımızın daha fazla olduğunu biliyoruz. Onun haricinde Bursa'da da 27 bin civarında çifte vatandaşımız, soydaşımız, Bulgaristan seçimleri için oy kullanacak, demokratik haklarını kullanacaklar. Bu yüzden Türkiye'yi, soydaşlarımızı ilgilendiriyor ve çok önemli bir seçim olduğunu düşünüyoruz. Oradaki soydaşlarımızın hem kültürel hem de sosyal açıdan saygın ve eşit vatandaş olarak Bulgaristan'ın gelişmesine katkı yapması çok önemli. Her bir soydaşımız bu demokratik haklarını kullanmalı. Yaklaşık 8-10 bin civarında oyun bir milletvekili çıkardığını düşünürsek Türkiye'den 8-10 milletvekili. Soydaşlarımız bu manada destek olacaklar. Bunu önemsiyoruz."

-"Bu seçimler bir fırsattır"-

Öztürk, Bulgaristan ile ilişki ve irtibatlarının devam ettiğini vurguladı.

Türkiye ile bu ülke arasında iletişimin artması gerektiğini anlatan Öztürk, "Maalesef oradaki bizim Türk partimizin yetkilileri, Türkiye ile ilişkilerini sınırlamışlar, bu ilişkileri daha ileriye taşıyamamışlar. Bu, Bulgaristan ile ilişkileri de etkiliyor. Halbuki biz bu dönemde Bulgaristan ile hem hükümetler hem de parlamentolar arasında ilişkileri artırdık ve artırmaya devam ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Bulgaristan'daki Türk gençlerin yurt dışına çalışmaya gittiği bilgisini veren Öztürk, bu ülkede yaşayan Türklerin ekonomik yapısının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Öztürk, Bulgaristan'ın Avrupa Birliğine (AB) alınmasının ardından buradaki Türklerin sosyal, kültürel, sosyal ve ekonomik haklarının iyileşmediğini savundu.

İnanç, din, kültür mirasıyla ilgili değişim ve ilerleme de kaydedilmediğini vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:

"Bulgaristan'da halkımız bu manada bir değişime, dönüşüme ihtiyaç olduğunu söylüyor. Halkın değerlerine sahip çıkacak, asimilasyona karşı çıkacak, aynı zamanda ekonomiyi tabana yayacak bir değişime ihtiyaç olduğunu söylüyorlar. Ben onları gözlemledim. Biz de soydaşlarımızı burada bu süreç hakkında bilgilendiriyoruz, demokratik haklarını kullanmalarını arzu ediyoruz, teşvik ediyoruz. Bulgaristan'da gerçekten bir değişime, dönüşüme, benim de gördüğüm, bana iletilenler kadarıyla bir ihtiyaç var. İnanıyorum ki oradaki seçmenlerimiz aynı zamanda Türkiye'deki çifte vatandaşlarımız da demokratik haklarını, bu değişim ve dönüşüm noktasında kullanacaklar, Bulgaristan'daki soydaşlarımızın bir umudu olacaklar. Soydaşlarımızın Bulgaristan'da etkin, eşit, güçlü bireyler olmalarını sağlayacaklar. Bu seçimler bir fırsattır. Bu seçimleri, soydaşlarımızın iyi değerlendirmesini arzu ediyorum."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: