Bulgaristan'da imza kampanyası krizi

SOFYA (İHA) - Bulgaristan'da Millet-Trakya ve Ulusal Azınlıklar Birliği adlı 2 sivil toplum kuruluşunun dün ülkedeki basın yayın kuruluşlarına, Bulgaristan'daki Türkler için çeşitli haklar talep eden bir mektup gönderdi. Bulgar kesimi, mektubu tepkiyle karşıladı.

Bulgar basın kuruluşlarına, Millet-Trakya ve Ulusal Azınlıklar Birliği tarafından, anayasal olarak Türkler'in azınlık olarak tanınması, Türkçe'nin 2. resmi dil olarak kabul edilmesi, etnik kökenli parti kurma yasağının kaldırılması ve Türk devlet üniversitesi kurulması gibi isteklerin de bulunduğu 10 maddenin yer aldığı bir mektup gönderilmesi Bulgarlar'ın tepkisine yol açtı. Milliyetçi Bulgar Ulusal Hareketi, imza kampanyasını başlatanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Bulgaristan'da Türkler'in yoğunlukta yaşadığı bölgelerde ve Türkiye'deki göçmenler arasında imzaya açık tutulan dilekçeye yaklaşık 7 bin Bulgaristan Türkü'nün imza attığı bildiriliyor. İmza kampanyasının sonunda mektubun Cumhurbaşkanlığı, Parlamento Başkanlığı, Başbakanlık ve ülkedeki NATO üyesi ülkelerin büyükelçilerine de gönderileceği belirtiliyor. İmza kampanyasının organizatörlerinden biri olan Menderes Küngün, "Bu tür isteklerden sonra Türkler'in yaşadığı bölgelerde otomatik olarak özerkleşme olmayacak mı ve bu Bulgaristan'da sorunlar yaratmayacak mı?" sorusunu yanıtlarken, kültürel özerkliğin oluşacağını fakat bunun Bulgar ulusunu korkutmaması gerektiğini belirtiyor.

Reklam
Reklam

İktidardaki 3'lü koalisyon hükümetinin üyesi olan ve üyelerinin çoğunluğunu Türkler'in oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH), imza kampanyasının partileriyle bir alakası olmadığını ve bu tur girişimlerin tehlikeli olduğunu kaydederken, Milliyetçi Bulgar Ulusal Hareketi (VMRO-BND) imza kampanyasını başlatanlar hakkında yarın Kazanlık Şehir Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi. VMRO Kazanlık İlçe Koordinatörü Çavdar Angelov, savcılığa yapacakları suç duyurusunda, Türkler'in oluşturduğu "Millet" teşkilatının isteklerinin Bulgar kanunlarına ne kadar uyup uymadığının kontrol edilmesini isteyeceklerini duyurdu. Türkler'in başlattığı imza kampanyasına geniş yer ayıran Bulgar basınının önde gelen gazetelerinden Trud, "6 bin 500 Türk devlet içinde devlet istiyor" başlığını kullanırken, 24 Saat Gazetesi, "Hayali dernekler Türk azınlığı kışkırtıyor" yorumunu yaptı. Türk karşıtı söylemleriyle bilinen milliyetçi ATAKA Partisi'nin aynı addaki gazetesi ise olayı, "Türkler yeni parti istiyor" başlığıyla duyurdu.

Reklam
Reklam