Bulgaristan'daki tarihi cami restore edildi

BALIKESİR (İHA) - Bulgaristan'da Türkler'in yaşadığı Osmanpazarı İlçesi'nde, Osmanlılar döneminden kalan tarihi Zincirli Camii, Balkan Göçmenleri Derneği (BAL-GÖÇ) Bandırma Şubesi tarafından restore edildi.

BAL-GÖÇ Bandırma Şubesi Başkanı Ahmet Yılmaz, Türkler'in yoğun olarak yaşadığı Osmanpazarı İlçesi'ndeki 1800 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan tarihi Zincirli Camii'nin, dernek üyeleri, Bandırmalı hayırsever işadamları ve Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez'in katkılarıyla restore edildiğini belirtti. Restorasyonu bir yıldır devam eden caminin iç ve dış bölümlerinin restore edildiğini, çevre düzenlemesinin ve camide bulunmayan gasilhanenin yapıldığını ifade eden Yılmaz, açılışı Temmuz ayında kalabalık bir heyetle birlikte Bulgaristan'a giderek yapacaklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Zincirli Camii'nin Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalan ilçedeki iki camiden biri olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "1876 Osmanlı-Rus harbinden önce Osmanpazarı'nda 7 tane cami vardı. Ancak Sosyalist Parti'nin iktidarı döneminde bunlar çeşitli bahanelerle yıkıldı. Yarısı yıkık durumdaki diğer cami birkaç yıl önce vatandaşlar tarafından yapıldı. İlçedeki ikinci camiyi de dernek üyelerimiz, hayırsever işadamlarımız ve Milletvekili Turhan Çömez'in katkılarıyla restore ettirdik" dedi.
Osmanpazarı İlçesi'nin Osmanlılar döneminde önemli yerleşim birimlerinden olduğunu belirten BAL-GÖÇ Başkanı Yılmaz, "Halen bu kentte ve bağlı olan 120 köyde on binlerce Türk ve Müslüman kardeşimiz yaşıyor. Restore ettirdiğimiz Zincirli Camii'nin bir çocuk kreşine yakın olması nedeniyle Bulgar hükümeti ezan okunmasına izin vermiyor. Ancak İnşallah bunları da kısa sürede aşarak ezan seslerinin ilçenin her yerinde duyulmasını tekrar sağlarız" şeklinde konuştu.

Bölgedeki camilerde imam sıkıntısı olduğunun altını çizen Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Bulgaristan'daki camiler için kadrolu imam tayin etmesini istedi.

Reklam
Reklam