Bulgurun Faydaları

Bulgurun içeriğinde bulunan ham maddesinin buğday olması dolayısı ile, bulgurun pirinçten daha faydalı bir besin olduğu söylenebilir.

Ülkemizde, özellikle de Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak yetiştirilir ve tüketilir. Bu sebeple Türk kültürünün geleneksel bir besin kaynağı halini almıştır. Yüksek miktarda karbonhidrat içeren bulgur, oldukça ekonomiktir. Buğday besin ögelerinden olan çinko, kepek, krom ve magnezyum gibi besleyici içerikle bulgurun da içeriğinde bol miktarda bulunmaktadır.

Bunun yanında vitamin açısından da zengin olan bulgurda, B12 vitamini dışındaki bütün B vitaminleri vardır. Bir diğer önemi ise, lif açısından çok zengin bir içeriğe sahip olmasından gelmektedir. Ayrıca hamile kadınların ihtiyacı olan folik asit ihtiyacının karşılanmasında da oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra, bu yararlarının yanında bu kadar çok tüketilmesinin bir diğer nedeni de, küfe ve bozulmaya karşı oldukça dayanıklı bir besindir.

Reklam
Reklam

Güneş almayan bir yerde uzun süre bozulmadan kalabilir. Yüksek karbonhidrat içeriği sayesinde bireylerin ihtiyacı olan enerjinin sağlanmasında yardımcı olur.

Özellikle çocukların gerekli enerji ve vücut dirençlerinin sağlanmasında, bulgur tüketimi önemli rol oynar. İçerdiği yüksek lif ile yüksek kolesterol seviyesinin sağlıklı seviyelerde olmasını ve kandaki yağ miktarının azaltılmasını sağlar. İçerdiği B'li vitaminler ise, bireylerin sinir ve sindirim sistemlerinin normal çalışmasında katkı sağlar.

1.Hamile Kadınlar İçin Çok Faydalı

Yapılan araştırmalara göre, folik asit, çocuğun hamilelik sırasında gelişimi için çok önemli bir kaynaktır. Bulgurda bulunan yüksek miktardaki folik asit sayesinde, çocukların sağlıklı şekilde gelişimine fayda sağlar. Ayrıca, hamilelik döneminde bulgur tüketimi, doğacak çocuğun zeka gelişimini de önemli ölçüde etkiler. Bunların yanı sıra, tabii ki annenin sağlığı da korunmuş olur.

Reklam
Reklam

2.Şeker Hastaları için Gerekli

Bulgurun, kana yavaş karışması ve uzun süre tokluk hissi vermesinden dolayı, şeker hastalarının ve kilo vermeye çalışanların diyetlerine eklemesi gereken bir besindir. Bu tür hastalar tarafından sıklıkla tüketilmesi oldukça faydalı olacaktır.

3.Kalp ve Damar Hastalıklarına Karşı

Bulgur içerdiği yüksek oranda lif ile kan şekerindeki dengesizliğin düzenlenmesine yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre, düzenli olarak bulgur tüketimi yapan insanların kan şekeri dengesizliklerinin kontrol altına alınabildiği saptanmıştır. Bunlarla birlikte, kolesterol seviyesinin yüksek olmasını engelleyici özelliğe sahip olması ile bulgur tüketimi, damar sağlığı yönünden de faydalıdır.

Beyinde ve kalpte meydana gelebilecek damar tıkanıklarına karşı savunma sağlar. Bu tür tıkanıklıkların meydana getirebildiği kalp krizi ve beyin kanaması gibi büyük problemlerin engellenmesinde önemli yer kaplar.

Hamileler İçin En Sağlıklısından:

4.Kansere Karşı Koruma Sağlar

  1. yüzyılın en önemli sorunlarından biri olarak kanser gösterilebilir. Tam olarak tedavisinin bulunmaması, tedavi süreçlerinin uzun ve acılı sürmesi nedeniyle günümüzün korkunç gerçeklerinden biridir.

Kanserin birçok çeşidi ve meydana gelebildiği sebebi bulunur. Bulgur ve bu tarz önleyici besinlerin düzenli olarak tüketilmesi, bu korkunç gerçeğin gün yüzüne çıkmasını engelleyebilmektedir. Bulgur tüketimi çok önemlidir.

Reklam
Reklam

Özellikle de kolon kanseri için oldukça yararlı bir besin olan bulgur, kanser hastalıklarının engellenmesinde kilit rol oynar. Sindirim sistemi üzerindeki faydalı etkileri nedeniyle, düzensiz beslenme alışkanlığına sahip bireylerde meydana gelebilen kolon kanserinin oluşma riskinin azaltılmasında bulgur önemlidir.

5.Kemik Sağlığı Açısından Önemlidir

Çinko, magnezyum, krom vb. gibi birçok vitamin içeriği sebebiyle kemik sağlığının korunması açısından bulgur önemli bir rol oynar. Bundan başka, gelişme çağındaki çocukların dirençli iskelet sistemine sahip olmasında önemlidir. Bu yüzden gelişme çağında olan çocuklarınıza bolca bulgur yemenizi öneririz.

Bazı uzmanların yaptıkları araştırmalar neticesinde bulgurun ıspanaktan daha fazla demir içeriğine sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle demir eksikliğine sahip olan bireyler ve demir eksikliğinden dolayı meydana gelebilen hastalıkların ortaya çıkmaması için bulgur tüketimi önemlidir.

6.Bulgurun Dokulara Olumlu Etkiler Sağlar

Bulgurda bulunan ve birçok soruna iyi gelen vitamin ve mineraller dokuların sağlıklı kalmasına yardımcı olurlar. Dokuların korunmasında ve dokuların güçlendirilmesinde çok önemli bir içerik sağlayan bulgur, bununla birlikte kas sağlığını korur ve kaslardaki yağın sağlıklı seviyelere getirilmesine etki edebilir.

Reklam
Reklam

7.Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir

Protein bakımından zengin olan bulgur, doyurucu bir niteliğe sahip olduğundan bireylerde tokluk hissini arttırır. Bu sebeple de kilo vermeyi kolaylaştırır. Ayrıca fazla kilolarından yakınan ve bu tarz diyetler uygulayan bireylerin diyet içeriklerinde bulgurun bulundurulması faydalıdır. Çünkü içerdiği doymamış yağlar ile, kilo alımına sebep olmaz.

8.Bulgurun Sindirime Olan Faydası

İçerdiği B vitaminleri ile sinir sistemleri ve sindirim sistemleri bakımından yararlıdır. B12 hariç bütün B'li vitaminleri bünyesinde barındıran bulgur, sindirimin rahatlatılmasına ve midenin daha rahat fonksiyon görmesine yardımcı olur.

Bulgur, bağırsakların daha sağlıklı kalmasında ve fonksiyonlarının tam olarak yapılmasında yardımcıdır. Kanser ihtimalinin azaltılmasında rol oynar. Özellikle bağırsak kanseri gibi durumlarda bulunan bireylerin diyetlerine çok seferde bulgur öğünü koymaları yararlarına olacaktır.

Bulgur, hem hastalığın engellenmesinde hem de tedavi edilme sürecinde oldukça yararlı bir besin kaynağıdır.

Reklam
Reklam

9.Anemi Hastalığının Riskini Düşürür

İçerdiği yüksek demir içeriği ile kan sağlığının korunmasında oldukça etkilidir. Kansızlık sorununun giderilmesi sürecinde bol miktarda tüketilmesi oldukça yararlı olabilir.

Anahtar Kelimeler: