Bulut'tan 'ÖTV' açıklaması

ANKARA (İHA) - SHP Genel Başkan Yardımcısı Ersoy Bulut, 'kuş gribi' ve 'karikatür krizi' ile etkilenen Türk turizminin canlandırılması için bir an önce bu sektörde KDV ve ÖTV indirimine gidilmesi gerektiğini belirtti.

SHP Genel Başkan Yardımcısı Bulut, parlamentoda bugün düzenlediği basın toplantısında, Türk turizminin son yıllarda önemli gelişmeler kaydettiğini belirterek, "1980 yılında ülkemize gelen turist yasayı 1 milyon 200 bindir. Bu rakam 2005 yılında 20 milyon 500 bin kişiye ulaşmıştır. Turizm gelirleri 2004 yılına oranla 2005 yılında yüzde 42 artarak 18 milyar 153 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Turizm gelirinin GSMH içindeki payı 1980 yılında binde 6'dan, 2005 yılında yüzde 4'e, toplam ihracat gelirimize oranı da yüzde 11.2'den yüzde 25'e yükselmiştir" dedi.

Reklam
Reklam

Bütün bu gelişmelere rağmen, turizmin kırılgan bir yapısı olduğunu ifade eden Bulut, "Geçmişte terör olaylarından olumsuz şekilde etkilenen turizmimiz, bu yıl da maalesef 'kuş gribi' ve 'karikatür krizi'nden etkilenmiş gözükmektedir. Ocak ayında rezervasyonlarda yaşanan düşüş yüzde 25 civarındadır. Şubat ayı eklendiğinde bu oran yüzde 40'lara dayanmaktadır. 2006 yılında 25 milyar dolar gelir hedefleyen sektörde bu rakamın yakalanması ihtimali uzak gözükmektedir" diye konuştu.
Bu çerçevede hükümetin etkin bir tanıtım kampanyasına girmesi gerekliliğinin altını çizen Bulut, ayrıca Türkiye gibi Akdeniz çanağında bulunan ülkelerdeki KDV oranlarının karşılaştırmasının yapılarak, KDV ve ÖTV indirimine gidilmesi gerekliliğini vurguladı. Turizmde Türkiye'nin rakibi olan ülkelerden Fransa'da KDV oranının yüzde 5.5, İtalya'da yüzde 10, İspanya'da yüzde 7, Portekiz'de yüzde 5 ve Yunanistan'da yüzde 8 olduğuna dikkat çeken Bulut, bu rakamın Türkiye'de yüzde 18 olduğunu hatırlattı.

Türk turizminin 12 aya yayılması gerekliliğine de değinin Bulut, bu konuda bir yasa teklifi hazırladıklarına dikkat çekerek, "Kış aylarında da tesisleri açık tutmak, turisti cezbetmek, ancak yaza oranla düşük fiyat uygulamakla mümkündür. Böyle bir uygulamanın işçilik maliyetinden dolayı oluşacak düşük fiyat-yüksek maliyeti tesis sahiplerinin tek başına karşılamaları mümkün gözükmemektedir. Bu nedenle kış aylarında yarı fiyata hizmet verecek olan resort tesislerinde SSK prim ve kesintileri ile gelir vergisi kesintilerinden yüzde 40 oranında indirim yapılmasına yönelik olarak hazırladığımız kanun teklifini 6 Şubat 2006 tarihi itibariyle Meclis Başkanlığı'na sunmuş bulunmaktayız. KDV indirimi, istihdama, tanıtıma, milli gelire, kısacası topyekün ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmemize doğrudan katkı koyan turizm sektöründen esirgenmemelidir" dedi.

Reklam
Reklam