Bunları yaparak hem doğayı hem de bütçenizi koruyun

İstanbul ve Bursa başta olmak üzere barajlardaki su seviyesinin düşmesi, su tasarrufu gerçeğini tekrar gözler önüne serdi.

Uzmanlar, bulaşık makinesini kullanmanın yılda 40 ton su, sebze ve meyveleri kapta yıkamanın ise ise yılda 18 ton su tasarrufu sağlayacağını söyledi. İstanbul’da su sağlayan 10 barajın toplam doluluk oranının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 azalması üzerine su sıkıntısı gerçeği bir kez daha ortaya çıktı. Barajların doluluk oranının yüzde 34,72 ile son 6 yılın en az seviyesine inmesi üzerine su tasarrufu konusu tekrar gündeme geldi. Dünyada tatlı su kaynaklarının gün geçtikçe azaldığını belirten uzmanlar, bu korkutan tablo karşısında içme suyunun tasarruflu kullanılması konusunda uyarılarda bulundu.

Reklam
Reklam

Tavsiyelerde bulunan yetkililer, özellikle tuvalet sifonlarının en çok su israfı yapılan yerlerden birisi olduğunu söyledi. Sifonların gerekmedikçe çekilmemesini dile getiren yetkililer, diş fırçalarken veya tıraş olurken suyun açık bırakılmasının israfa yol açtığını belirtti. Sırf bu yüzden yılda kişi başına 12 ton suyu kurtarılabileceğini kaydeden yetkililer, evdeki muslukların kontrol edilip bakımlarının yapılmasının önemine işaret etti.

"BULAŞIK MAKİNESİNİ KULLAN, YILDA 40 TON SUYU KURTAR"

1,5 litrelik suyla dolu bir pet şişenin sifonun içine yerleştirilmesinin yılda 2 ton suyun kurtarılmasını sağlayacağını kaydeden yetkililer, su tasarrufu konusunda şu pratik bilgileri verdi:

"Çamaşır vaya bulaşık makinenizi tam dolu iken çalıştırınız. Makinenizi haftada bir kez bile daha az çalıştırırsanız yılda 9 ton suyu kurtarabilirsiniz. Banyo yapmak yerine duş almayı tercih edebilirsiniz. Bulaşıklarınızı elde yıkamak yerine bulaşık makinesinde yıkayınız. Bu sayede 4 kişilik bir ailede yılda tam 26-40 ton suyu kurtarabilirsiniz. Sebze ve meyvelerinizi elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayınız. Bu sayede yine 4 kişilik bir ailede yılda 18 ton su kurtarabilirsiniz."

Reklam
Reklam

Su tasarrufu sağlayan armatürlerin kullanılmasına işaret eden yetkililer, "Bahçenizi sabah saatleri veya akşamları buharlaşmanın minimum olduğu saatte sulayınız. Banyo suyunuzun ısınmasını beklerken suyu bir kovaya doldurunuz. Arabanızı nemli bezlerle silebilir ya da bir kovaya su doldurup dökerek yıkayabilirsiniz" dedi.

"HORTUMLA ARAÇ YIKAMAK 550 LİTRE SUYU GÖTÜRÜYOR"

Sürücülere de uyarılarda bulunan uzmanlar, araçları yıkarken hortum yerine kova ve sünger kullanılması gerektiğini belirterek, "Kullanımı yasak olan hortumla yıkama, her defasında yaklaşık 550 litre su kullanımı demektir. Musluklara ve duş başlıklarına takılan ve su akışını azaltırken basıncı artıran yeni sistemleri edinin. Çatıdaki su deponuzun elektrik seviye şalterini kontrol edin. Arızalı seviye şalteri sebebiyle taşan sular, sizi susuz bırakacağı gibi yüklü bir elektrik ve su faturasına da yol açacak. Çocuklarınızı banyoda, lavaboda ve bahçe gibi yerlerde suyu boşa harcamaması için bilinçlendirin. Bahçenizi sulamak için, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih edin ve hortum yerine sulama kabı kullanın. Bahçenize ekeceğiniz çiçek ve bitkilerin az sulama isteyenlerden olmasına özen gösterin" diye konuştu.

Reklam
Reklam

MUTFAKTA BUNLARA DİKKAT EDİN

Temizlikte sıvı ve toz sabun gibi doğal esaslı ürünlerin tercih edilmesini isteyen yetkililer, "Petrol türevi temizleyiciler doğaya zarar verdikleri gibi, az su ile durulandıklarında çamaşırda ve bulaşıkta sağlıkla ilgili sakıncalar taşıyabilir. Su harcamanızı, su sayacınızı ve faturanızı düzenli olarak kontrol ederek takip ediniz. Su basmasını önlemek için evden çıkarken ana vanayı kapatın. Bulaşıklarınızı elle yıkadığınızda durulamak için direkt çeşmeden akar su kullanmayınız. Önce leğende köpüğü akıttıktan sonra suyunuzu kısık seviyede açınız ve durulayınız. Durulamaya ara verdiğiniz durumlarda suyunuzu kapatmayı ihmal etmeyiniz" ifadelerini kullandı.

(İHA)

Anahtar Kelimeler: