Bunları yapıyorsanız siz bir alışveriş canavarısınız!

Herkes alışveriş yapmaktan mutlu olur ama bazıları alışveriş yapmadan yaşayamaz. Kredi kartıyla alışveriş yaparken kendinizi kaptırıyorsanız size kötü bir haberimiz var. Alışveriş bağımlılığının 9 belirtisi var.

Mutsuzken alışveriş yapıyorsunuz
Kendiniz için yeni bir şeyler almak sizi mutlu eder. Ama mutsuz, sinirli ya da gerginken alışveriş yapıyorsanız, kendinizi daha iyi hissetmek için bir şeyler alıyorsunuz demektir. Bu da sizin alışveriş bağımlısı olduğunuzu gösterir.


Nakitle almayacağınızı kredi kartıyla alıyorsunuz
Kredi kartıyla alışveriş yapmak güzel ama olmayan parayı harcamak ekstreler kesildiğinde durum pek parlak olmaz. Bu sizi mutsuz yapar, mutsuz olunca da tekrar alışveriş yaparsınız. Çünkü siz bir alışveriş bağımlısısınız.

Reklam
Reklam

Alışveriş alışkanlıklarınız yakınlarınıza uymuyor
Alışveriş hastaları genelde aldıkları şeyi ailelerinden, sevgililerinden, arkadaşlarından ya da en yakınlarından saklar. Çünkü aldıkları şeyi yakınlarının saçma bulacağını bilirler. Eğer aldıklarınızı çevrenizden saklama ihtiyacı hissediyorsanız, alışkanlıklarınızı tekrar düşünün.


İkinci el kıyafet alıyorsunuz
Eğer az kullanılmış eşyalar ya da giyilmiş kıyafetler alıyorsanız, bu iki anlama gelir. Birincisi, sırf almış olmak için alışveriş yapıyorsunuz. İkincisi, artık bir şeyler alacak paranız bile kalmamış... Her iki durumda da siz profesyonel bir alışveriş bağımlısısınız.

Aldıklarınız konusunda çevrenize yalan söylüyorsunuz
Bin liraya aldığınız kütük, sizden başka kimsenin gözünde değer bulamıyorsa siz de sadece 50 liraya aldığınızı söylüyorsunuz. Evet, alışveriş bağımlısısınız ama sanki biraz da yalancısınız...


Kredi kartsız çıplak hissediyor ve hep para düşünüyorsunuz
Eğer sürekli yanınızda ne kadar para olduğunu, bankada ne kadar para kaldığını düşünüyor ve kredi kartınız olmadan kendinizi çıplak hissediyorsanız maddi durumunuz sıkıntıda demektir. Bu da sizi strese sokar ve daha çok alışveriş yaptırır!

Reklam
Reklam

Çok ya da az yiyor ve uyuyorsunuz
Bağımlılığı olan insanlar stres altında hissettiklerinden, bu durum beslenme ve uyuma alışkanlıklarını da etkiler. Eğer normalden az ya da çok yiyor ve uyuyorsanız, alışkanlığınız endişe verici bir durum haline gelmiş demektir.


Aldıktan sonra suçluluk duyuyorsunuz
Birçok alışveriş bağımlısı yaptığının doğru olmadığını bilir, farkında olmasa bile ay sonunda ekstrelerin geleceğini bilir... Alışveriş yaptıktan sonra kendinizi suçlu, yaptığınızdan utanmış ve huzursuz hissediyorsanız acilen profesyonel yardım almalısınız.


Kendinizi durdurmaya çalıştınız ama başaramadınız
Eğer alışveriş yapmamaya çalıştığınız zamanlar olduysa, bağımlılığınızın farkındasınız demektir. Genelde insanlar alışveriş bağımlısı olduklarını fark ediyor ve bunu durdurmaya çalışıyor. Kısa bir süre için alışveriş yapmamayı başarsalar da uzun vadede tekrar alışveriş yapmaya başlıyorlar.

Reklam
Reklam