Bunu da yaptılar!

Amerikalı bilimcilerin üzerinde çalıştığı cihaz, beyinsel aktivitelerin elektronik görüntüleriyle rüyaları eşleştirerek ne görüldüğünü anlamaya çalışacak.

Amerikalı bir araştırmacı, rüyaları elektronik olarak kaydedip yorumlayan bir cihaz üzerinde çalıştığını açıkladı.

Nature bilim dergisine açıklama yapan Dr. Moran Cerf, ekibiyle birlikte geliştirdikleri sistemin beyin aktivitelerini kaydettiğini ve özel yazılımla bunları yorumlayabildiğini belirtti. Sistemi daha da geliştirerek “insanların gördüğü düşleri okumayı” planladıklarını söyleyen Cerf, amacın neden ve nasıl düş görüldüğünü anlamak olduğunu belirtti.

Düşler, uzun süredir psikolog ve psikiyatrlar tarafından bilinçaltı faaliyetlerin anlaşılması çalışmalarında veri olarak kullanılıyor. Bu veriler toplanırken de tek yol hastaya gördüğü düşleri anlatmasını istemek.

Reklam
Reklam

Dr. Cerf ve ekibinin geliştirdiği cihaz işe yararsa, bu rüyaların görüldüğü esnada beyinde meydana gelen aktiviteler akydedilecek ve özel yazılımlarla rüyalar simüle edilebilecek. Beyinde her bir kavram ve nesneye “nöron tashihi” olduğu iddiasında da bulunan Dr. Cerf’e göre bu teori doğru çıkarsa, kişi örneğin Marilyn Monroe’yu düşlediğinde beynindeki “bağlantılı nöron” aydınlanarak bu bilgiyi kendilerine iletecek.

Düşleri okuyan, doğruluğu yüksek tam teşekküllü bir cihazın geliştirilmesine daha yıllar olduğunu söyleyen Cerf, “Bunu başarırsak beynin henüz az bildiğimiz işleyişine ve nöronların görevlerine ilişkin çok önemli bilgiler elde etmiş olacağız. Yoksa amacımız insanların rüyalarını bilmek değil” dedi.