Buraya nasıl kıyacaksınız?

Kozluk Çayı üzerine, bütün bu zenginlikleri yok edeceği bilinen 3 adet HES kurulması planlanıyor.

Sarıbalığı, dağ keçisi, kınalı kekliğinin yanı sıra zengin bitki örtüsü ve biyolojik çeşitliliği ile bir tabiat harikası olan Arapgir’deki Kozluk Çayı üzerine, bütün bu zenginlikleri yok edeceği bilinen 3 adet HES kurulması planlanıyor.

BURAYA NASIL KIYACAKSINIZ?

Türkiye’nin akciğeri konumundaki Karadeniz’i bozkıra çeviren Hidroelektrik Santralleri (HES) şimdi de zaten yağışlardaki düşüş, su kaynaklarının azalması ve buna bağlı olarak da bio çeşitliliğin azalması tehdidiyle karşı karşıya olan Malatya’nın akarsuları ve derelerini tehdit ediyor.

Reklam
Reklam

‘ARAPGİR’DE HES İSTEMİYORUZ’

Dağlarında, dağ keçisi, kınalı keklik gibi nadide kuş ve hayvan çeşitlerinin, çayında ise nadir bulunan bir balık türü olan sarıbalığın yaşadığı, Arapgir İlçesi Kozluk Çayı üzerine kurulması öngörülen 3 adet HES’e karşı yöre halkından büyük tepki var.

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, ÇED sürecine giren ve Kozluk Çayı üzerine kurulması planlanan HES’e karşı olduklarını ve HES’in kurulması ile Kozlük Çayı üzerindeki canlı hayatının tehlikeye gireceğini belirtti.

Cömertoğlu, HES’in kurulacağı Geyikpınarı Tepe-Uzunsay Tepe Mevkii Kozluk Çayı mevkiinde köy muhtarları ile birlikte bir basın açıklaması yaptı.

HES’LER İŞTE BUNLARI YOK EDECEK

Dağlarında, dağ keçisi, kınalı keklik gibi nadide kuş ve hayvan çeşitlerinin, çayında ise nadir bulunan bir balık türü olan sarıbalığın yaşadığı, Arapgir İlçesi Kozluk Çayı üzerine kurulması öngörülen 3 adet HES’e karşı yöre halkından büyük tepki var.

HES’in kurulacağı Geyikpınarı Tepe-Uzunsay Tepe Mevkii Kozluk Çayı mevkiinde köy muhtarları ile birlikte bir basın açıklaması yapan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, ÇED sürecine giren ve Kozluk Çayı üzerine kurulması planlanan HES’e karşı olduklarını ve HES’in kurulması ile Kozlük Çayı üzerindeki canlı hayatının tehlikeye gireceğini belirtti.

Reklam
Reklam

‘SİT ALANI İLAN EDİLMESİ GEREKİYOR’

Buranın Sit alanı ilan edilmesi gerekliliğini vurgulayan Cömertoğlu, HES yerine Sit Alanı olmasının Malatya ve Arapgir ekonomisine daha faydalı olacağının altını çizdi.

Bilindiği üzere Arapgir, hafta sonları Malatya ve çevre il ve ilçelerden piknik yapmak amacı ile gelen vatandaşlarla dolup taşıyor. Özellikle Kozluk Çayı’nda bulunan sayısız mesire alanına hücum eden vatandaşlar, burada balık tutmanın ve yüzmenin tadını çıkarıyor. Kendine özgü coğrafi yapısı ile de insanların gezip görebileceği yerleri de içerisinde barındıran Kozluk Çayı’na HES kurulmasına vatandaşlardan ve bölgede yaşayan insanlardan da tepkiler artarak devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Osmaniye Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından ''Kozluk Regülatörü ve HES, Malzeme Ocağı, Kırma-Eleme-Yıkama ve Hazır Beton Tesisleri'' projesi için ÇED süreci başlatılmıştı. Cömertoğlu, yapılması planlanan HES'e karşı olduklarını belirterek, imza kampanyası başlatacaklarının da altını çizdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz