Burdur’da yapılan 21 günlük bedelli askerliğin kaldırılmasının ardından şehrin ekonomisinin ciddi anlamda zarar göreceğinden endişe ediliyor. Sivil toplum kuruluşları (STK), hükümetten kente yatırım yapmasını istedi.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) tarafından düzenlenen ‘Bedelli İstişare Toplantısı’na katılan 19 STK temsilcisi, düzenlenen toplantıda görüşlerini belirtti. BUTSO Başkanı Yusuf Keyik başkanlığında BUTSO toplantı salonunda düzenlenen toplantıda, ‘Bedelli kalkması durumunda hangi alternatiflere başvurulabilir’ konusu masaya yatırıldı.
Başbakan’ın açıklamasından sonra Burdur esnafının adeta şok yaşadığını ifade eden Yusuf Keyik, toplantı sonuçlarının Başbakanlığı gönderileceğini bildirdi. Bedelli kararının bundan sonra değişmesinin çok zor olduğunu belirten Keyik, “Bu olay Burdur için bir krizdir. Biz ise bu toplantıda krizi nasıl fırsata çeviririz, onu belirlememiz lazım.” dedi.
Burdur Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Fevzi Oktay da Ankara’da ziyaret ettikleri AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik’in, kendilerine ‘Tuzla Piyade Okulu'nun Burdur’a gelmesi söz konusu’ olduğunu belirttiğini ifade etti. Burdur’un mama ile beslenmektense, ana sütüne dönmesi gerektiğini vurgulayan Oktay, “Bizim daimi kaynaklara ihtiyacımız var. Bu toplantının amacıda bu. İlimiz için ortak bir karara varmamız lazım.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de oluşan her hamlenin, önce Burdur’dan başladığını söyleyen Burdur Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Baki Varol, henüz hiçbir şeyin bitmediğini, ortak bir hamle yapmak gerektiğini aktardı. Katılımcıların söz aldığı toplantıda, Milliyetçi Hareket Partisi adına katılan İbrahim Gül, hükümet tarafından Burdur’un hakkının gasp edildiğini öne sürdü. Gül, Burdur’un kültür elçisi olduğunu ve bunun, bedellinin kalkmasıyla elinden alındığını belirtti. Bunun iade edilmesi gerektiğini söyleyen Gül, herkesin bu konuda birlik olmasını istedi. Zaten Burdur’un, tugayın alaya çevrilmesiyle askeri düzeyde bir gaspa uğradığını savunan Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, şu anda bedelli askerliğin kaldırılmasını bir zülüm olarak değerlendirdi.
Bedellinin getirisinden fazla götürüsü olduğunu söyleyen Burdur Makine Mühendisleri Odası Başkanı Osman Kısaoğlu ise askerlerin, il merkezinden fazla Antalya ve Isparta’ya gittiğini vurguladı. Bedelliler geldiği için otobüslerle hayat kadınlarının geldiğini belirten Kısaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Yapılan bu hareket maalesef Burdur insanına mal ediliyor. Yine ilimizde boşalan bir maddi boşluk var ve bunun kapanması lazım.”
Burdur’un askere en büyük alternatifinin üniversite olduğunu dile getiren Burdur Tüccarlar ve İşadamları Derneği Başkanı Nuri Aktan da “Üniversitemize gelecek olan yeni bölümler, ilimize askerden daha fazla gelir sağlar. Çünkü sürekli olarak halkın içindedirler. Asker ise sadece çarşı izninde çıkabiliyor.” ifadelerini kullandı.
Görüşlerin alınmasından sonra BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, toplantıyı şöyle özetledi: “Ortak vardığımız karar şunu gösteriyor; ilk olarak asker sayısının artmasını istiyoruz. İkincisi ilin teşvik yani faizlerin bir yıl ertelenmesi ve faizsiz kredi verilmesi. Üçüncü olarak üniversiteye yeni bölümler açılması ve öğrenci sayısının artırılması. Son olarak, eğer bu çalışmalardan bir cevap alamazsak bizzat Başbakanımızla konuyu görüşmek istiyoruz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz