Burdur'da bin 800 yıllık hamam bulundu

Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde yapılan kazılarda Roma dönemine ait hamam bulundu.

Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, en az bin 800 yıllık olduğu belirtilen yaklaşık 5 bin 400 metrekare büyüklüğünde Roma dönemine ait hamam bulundu.

Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte 10 yıllık bir kazı stratejisi izlediklerini söyledi.

Antik kentte bu yıl yaptıkları çalışmalarda stadyum ve odeondan (müzik dinletisi yapılan alan) sonra en büyük üçüncü yapı olan hamama ulaştıklarını anlatan Özüdoğru, "Kapladığı alan bakımından Anadolu'nun en büyük hamamlarından biri olan bu yapı 5 bin 400 metrekaredir. Bunun 2 bin 600 metrekaresi ana yapıyı oluşturuyor. Yapıda alttan mermerlerin ısıtılması şeklinde bir ısıtma sistemi kullanıldığını gördük" dedi.

Özüdoğru, modern bir altyapı sistemine sahip hamamın en alt bölümlerine inerek su ve kanalizasyon sistemini çözmeye çalıştıklarını kaydetti.MS 2. yüzyıla ait yapıyı beş kazı döneminde tamamlayarak, tiyatro binasıyla birleştirmeyi amaçladıklarını bildiren Özüdoğru, "Bakanlığımız antik kentimizi önümüzdeki dönemde düzenlenmiş ören yeri statüsüne dahil ediyor. Bu kapsamda Kibyra'da giriş gişeleri, ziyaretçiler için gerekli üniteler ve aydınlatma gibi eksikliklerimiz tamamlanarak, gezilebilir bir turistik antik kent vasfını kazanmış olacak" diye konuştu.

Antik kenti gezen Burdur Valisi Hasan Kürklü de Roma dönemine ait hamamın ilginç bir yapı olduğunu vurguladı.
Kibyra Antik Kenti'nin tüm kamu yapılarıyla görülmeye değer bir yer olduğunu anlatan Kürklü, "Bölge insanımızı Kibyra'yı görmeye davet ediyorum. Bakanlığımızın nezdinde Valilik olarak antik kentimizdeki kazılarımıza desteklerimiz devam ediyor. Kazı ekibine yapılan çalmalardan dolayı çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

GLADYATÖRLER KENTİ KİBYRA
Miliaslı kolonistlerce MÖ 300'lerde Pisidia-Karya-Frigya ve Likya arasında, bugünkü Gölhisar ilçesinde kurulmuş köklü bir devlet geleneğine sahip Kibyra Antik Kenti, stadyumu, meclis binası, agorası (meydan) ile dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olarak gösteriliyor.
MÖ 1. yüzyıldan itibaren stadyumunda gladyatörlere gösteri yaptırılan antik kentteki kazılarda üzerinde gösteri dövüşlerinin canlandırıldığı çok sayıda gladyatör frizleri bulundu. "Gladyatörler kenti" olarak da bilinen kentin stadyumuna doğru nekropol alanından geçen anıtsal bir yol üzerinde gladyatörlere ait mezarlar bulunuyor.
Bu bölgede gladyatör frizlerinin bir film şeridi gibi yan yana sergilenmiş hali, devamında vahşi hayvanlarla mücadele edilen av sahneleri ve hayvan terbiyecilerinin betimlendiği MS 2. yüzyıla ait frizler yer alıyor.