Burhan Kuzu: Bir fitne varsa, bu fitnenin başı benim

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "Bir fitne varsa, bu fitnenin başı benim." dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu,(Başkanlık sistemi) Özal'a da fikri veren benim. Dolayısıyla eğer bu konuda bir fitne varsa, bu fitnenin başı benim. Bir durum varsa vebali ben kendim alıyorum" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Anayasa Profesörü Burhan Kuzu, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 'Başkanlık sistemi' konulu konferansta konuştu. Parlamenter sistemde tüm yetkinin yürütmede olduğunu ifade eden Burhan Kuzu, Başkanlık sisteminde kimsenin diktatörlük yapamayacağını savundu.

Reklam
Reklam

30 yıldır Türkiye için başkanlık modelini savunduğunu ifade eden Burhan Kuzu, “Bu Ak Parti ile başlayan bir sevda değil. 'Başbakan şimdi ki Cumhurbaşkanımız başkan olmak istiyor. Hocam da bunun zeminini hazırlıyor' bu iş böyle değil. Özal'a da fikri veren benim. Dolayısıyla eğer bu konuda bir fitne varsa, bu fitnenin başı benim. Bir durum varsa vebali ben kendim alıyorum" dedi.

“PARLAMENTER MODELİN ADI VAR KENDİ YOK"

Kuzu, şöyle konuştu:

"Parlamenter modelde kuvvetler ayrımı yoktur. Kitapta 'vardır' denir. Yoktur. Neden yoktur? Çünkü yargıyı bir kenara bırakın, yasama, yürütme ayrımına baktığınız zaman bu modelde yasama yoktur. Adı var, kendi yoktur. Bunu bir Anayasa Komisyonu Başkanı söylüyor size. Dışarıdan göründüğü gibi bir parlamento sistemi yoktur. Şu gördüğünüz parlamento indir kaldır, başka işe yaramaz. Yürütmeden gelen, başbakandan gelen yasaları kabulden başka bir yetkimiz yoktur. Hükümetin kabul etmediği hiçbir önerge komisyonda ve genel kurulda geçmez. Buradan çıkan sonuç şudur ki, çıkan yasaların yüzde yüzü Parlamenter modelde Türkiye, Almanya, İngiltere hepsi dahil buna. Gelir ve olduğu gibi geçer. Değişiklik sadece hükümetin ve bakanların dediğiyle sınırlıdır."

Reklam
Reklam

“AMERİKAN BAŞKANI DİKTATÖRLÜK YAPMAK İSTESE NASIL YAPACAK"

Başkanlık sisteminde ise yasama, yürütme ve yargının net bir şekilde ayrıldığını anlatan Kuzu, “Yürütme yasmaya karışamıyor, yasama yürütmeye karışamıyor. Herkes kendi işini yapıyor. Kanun yapmak ve bütçe işlerinin tümü meclise ait. Parlamenter rejimde kimdeydi bu? Şeklen yasamada ama uygulamada hiç böyle bir şey yok. Ama burada parlamento izin vermeden Amerika'da başkan bir kuruş harcayamaz. Tüm yetkiler meclisin tek elindedir. Dolayısıyla bütçe gibi kanun gibi iki ana yetki elinde bulunduramayan başkanın diktatör olma şansı sıfırdır. Amerikan başkanı diktatörlük yapmak istese nasıl yapacak? Yasama yok. Yürütme elinde sadece… kanunda gelmemiş veya bütçe yok. Neyiyle diktatörlük yapacak" diye konuştu. (DHA)

Anahtar Kelimeler: