Burhaniye De Zeytinci Uçakla İlaçlamadan Vazgeçilmesine Tepkili

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, zeytinliklerde yer aletleriyle ilaçlama yöntemlerinin konuşulduğu toplantıda üreticiler uçakla ilaçlamadan vazgeçilmesine tepki...

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, zeytinliklerde yer aletleriyle ilaçlama yöntemlerinin konuşulduğu toplantıda üreticiler uçakla ilaçlamadan vazgeçilmesine tepki gösterdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Arslan’ın başkanlığında Ticaret Odası Salonu’nda yapılan ve 8 ilçeden, ziraat odaları, zeytinci dernekleri ve zeytin birlikleriyle zeytinyağı fabrikası sahiplerinin katıldığı toplantı uçakla ilaçlamadan vazgeçilmesine tepki gösterilirken tartışma yaşandı. Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ahmet Arslan, 2006 yılında diğer ürünlerde yasaklanan uçakla ilaçlamanın bu yıldan itibaren zeytinde yasaklandığını bildirdi. Bundan böyle zeytin sineği zararlısına karşı yer aletleriyle ilaçlama yapılacağını bildiren Arslan, uçakla yapılan ilaçlamanın insan sağlığı ve çevre için zararlı olduğunu söyledi. Bakanlığın yeni satın alınacak ilaçlama aletleri için destek verdiğini bildiren Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Arslan, uçakla ilaçlamada kullanılan geniş spektrumlu ilaçların çevreye büyük zarar verdiğini söyledi. Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitki Koruma şube Müdürü Mustafa Başoğlu ve Bornova Zirai Araştırma Enstitüsünden Tevfik Turanlı, yer aletleriyle yapılması planlan ilaçlama ve zeytin sineği zararlısı hakkında bilgiler verdi.

Reklam
Reklam

Genel Müdür Dr. Ahmet Arslan’ın konuşmasının ardından söz alan katılımcılar ilaçlamanın yer aletleriyle mümkün olamayacağını iddia ederek uygulamaya tepki gösterdi. Marmara Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Güneyt Barlas, bu güne kadar uçakla ilaçlamadan hep başarı elde ettiklerini belirterek aynı başarının yer aletleriyle alınamayacağını söyledi. UZZ yönetim kurulu üyesi Murat Narin de, yer aletleriyle başarı sağlamanın mümkün olmadığını iddia etti.. Burhaniye Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Yahya Ağacık da, Ankara dan Zeytin üreticisine biçilen elbisenin uymadığını belirterek, uçakla ilaçlamanın yapılmadığı yıllarda yer aletleriyle yaptığı ilaçlamadan başarı elde edemediğini söyledi. Burhaniye ziraat odası başkanı Ali Duman da, körfez bölgesinde zeytin sineği ilaçlamasının yapılmaması halinde 100 milyon liralık zarar olacağını belirterek, hiçbir hazırlık yapılmadan uçakla ilaçlamadan vazgeçilmesinin yanlış olacağını söyledi. Hisar köy muhtarı Mustafa Göksu da, ilaçlamanın yapılmaması halinde körfez çiftçisinin biteceğini iddia etti.

Reklam
Reklam

Yörede vatandaşın geçiminin büyük ölçüde zeytinden sağlandığına dikkat çeken Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği Başkanı ve Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz, uygulamanın çiftçiler için hayırlı olmasını diledi. Bakanlığın bundan böyle zeytin sineğiyle mücadelenin yer aletleriyle yapılmasına karar verdiğini bildiren Kaymakam Ali Uslanmaz, “Çiftçilerimizin alet ve ilaç konusunda desteklenmeli. Körfezimiz de dünya kalitesini üstünde zeytinyağları üretilmektedir. Bu kalitenin korunması için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bunlardan biri de uçakla ilaçlamaydı. Şimdi esi ilaçlamanın yer aletleriyle yapılması konusunda çalışma yapılıyor. Yağ kalitesinin bozulmaması ve çiftçimizin mağdur olmaması temennimizdir” dedi.

Edremit körfezinde 10 milyon dolayında zeytin ağacı bulunuyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: