Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, ana vatanı Paraguay ve Brezilya olan, halk arasında şeker otu diye bilinen Stevia için, geçtiğimiz yıl Selahattin Güvenç adlı vatandaşın yaptığı deneme üretiminde olumlu sonuç alınması kaymakamlığı harekete geçirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün koordinatörlüğünde, geçtiğimiz haftalarda vatandaşlara 3 bin ücretsiz stevia fidesi dağıtan kaymakamlık şimdi de 2 dekarlık alanda örnek bahçe oluşturdu. Geçtiğimiz yıl yapılan deneme üretiminden çok olumlu sonuç alınması ve yapılan tahlillerde de ürünün yüksek kaliteli olduğunun belirlenmesi, ilçedeki yetkilileri harekete geçirdi. Yörede çiftçilere alternatif ürün oluşturmak amacıyla 3 bin fidan ücretsiz dağıtılırken, şimdi de ilçeye bağlı Çoruk köyü yakınlarındaki 2 dekarlık alanda kapama örnek bahçe oluşturuldu. Burada üretilen ürün çiftçilere gösterilirken ilerde yapılacak seralarda üretilecek fidelerin de çiftçilere dağıtılması planlanıyor. Stevia’nın çiftçileri in alternatif ürün olacağını anlatan Kaymakam Ali Uslanmaz, “Stevia tatlandırıcı olara kullanılıyor. Yani şekere yeni bir alternatif getiriyoruz. Dolayısıyla burada elde edilen şekerleri diyabet .hastalarının kullanabileceğini düşünüyoruz. Bilimsel çalışmalar bunu böyle gösteriyor. Bundan diyelim ki 50 yıl önce Türkiye’de çay da Karadenizli bir vatandaş tarafından getirilip ekilmiş, Şu anda orda 3-5 milyon insan bundan geçiniyor. Biz de burada öncü olduk. Burhaniye de Türkiye de ilk defa steviayı burada üretiyoruz. Deneyeceğiz. Çiftçiye göstereceğiz. Anlatacağız. Öncü olacağız. Yani bizim maksadımız, bu bölgedeki insanlara ülkemizin insanlarına yeni bir geçim kaynağı yeni bit bitkiyi tanıtmak. Onların dana fazla ekonomiye katkı sağlamalarını, bütçelerine daha fazla para getirmelerini istiyoruz. Bu gün burada gördüğünüz gibi kapama tabir edilen bahçeyi ektik. Birkaç ay sonra bunların yapraklarını toplayacağız. Bildiğiniz gibi şekerden 20 kat daha tatlı. Hiçbir yan etkisi yok. Yani artık bir şeker hastasının şeker kullanması diye bir şey yok. Rahatlıkla bunu tatlandırıcı olarak çayda kahvede kullanabilecek. Yani, şekerlemelerde kullanıldığı gibi, bütün sanayide meşrubat sanayinde, kola sanayinde tamamında kullanılabilecek. Bana göre belki de devrim olacak bu konuda. Bunun da merkezi Burhaniye olacak. Birde obeziteyle de savaşmış olacağız. Yani obezitenin önünü almış olacağız” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dursun Okur da, “Efendim ballı yaprak, şeker otu denen Steva bitkisinin biz tanıtımını yapmak amacıyla sayın kaymakamımın talimatı önderlinde bir kapama bahçesi tesis ettik. Şu anda burada 2 dönüm kapama bahçemiz var. Burada inşallah hem yaprak üretimi hem de içinde sera kurarak bahçemizde fide üretimi ile beraber vatandaşımıza bunu dağıtmayı düşünüyoruz. Geliştirmeyi düşünüyoruz. İnşallah şeker hastalarının ağız tadının gelmesi açısından bu şeker otu, steviamız hayırlı olur. Çiftçilimize gelir kaynağı olarak da bir alternatif arayışı içinde belki faydamız dokunur düşüncesiyle kaymakam beyin talimatıyla önce yaprak üretimi, akabinde dede fide üretimi ile bölgemizde ve ilçemizde bunu yaygınlaştırmayı düşünüyoruz” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz