Burnunuzdan nefes alamıyor musunuz?

Burundan nefes alamama ve sürekli burun tıkanıklığı çoğumuzun şikayetçi olduğu sağlık sorunlarının başında gelir.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can burundan nefes alma sorunlarının nedenlerini ve tedavisini anlatıyor.

“Burun tıkanıklığında en önemli sebebi orta hattaki kıkırdak ya da kemik eğrilikleri ve burun etlerindeki kalıcı şişmedir. Burnun orta hattındaki ve konkalardaki yapısal bozukluklar, hava yolunu kapatarak burnun solunumunu bozar. Bu eğrilikler, burun tıkanıklığı haricinde sinüslerin boşalmasını sağlayan sinüs ağızlarını tıkayarak, tekrarlayan sinüzit ataklarına, orta kulak enfeksiyonuna ve boğaz arka duvarının tahribatına ve sürekli ağız solunumu sonucunda farenjite yol açabilir. Burun eğrilikleri çoğunlukla travma sonucunda ortaya çıkar. Travma haricinde ise doğumsal ya da yapısal sebeplerle oluşabilir. Burun eğriliğinin tedavisi genellikle cerrahi yöntemler ile yapılır.”

Reklam
Reklam

Burun eti şişliği de burun tıkanıklığına yol açar

“Burundaki kemik eğriliği ile burun eti şişliği aynı anda ortaya çıkabilmektedir. Aynı anda ortaya çıkma durumunda, özellikle bir tarafa doğru burun eğri olduğunda diğer taraftaki konka dediğimiz burun eti şişer. Burun delikleri sırayla tıkanabilir, bir süre sağ taraf tıkalıyken daha sonra sol taraf tıkanabilir. Burun eğriliği ile burun eti sorunun aynı operasyon sırasında tedavisi mümkündür. Eğer burun tıkanıklığı kemik eğriliğinden kaynaklanıyorsa septoplasti işlemi uygulanır.

Burun eğriliği ameliyatı nasıl yapılır?

“Burun eğriliği ameliyatı duruma göre lokal ya da genel anestezi uygulanarak yapılabilir. Operasyon süresi anestezi haricinde ortalama 45 dakikadır. Burnun hava pasajını tıkayan kemikler çıkartılır, kıkırdak eğrilikleri düzeltilir. Burun etlerinde kemiğe bağlı şişme varsa aynı operasyonda küçültülür. Duruma göre silikon tampon kullanılması gerekebilir. Ameliyat sonrası duruma göre hastanede bir gece kalınması gerekebilir, tamponlar ameliyattan iki gün sonra alınır. Hasta bir hafta içinde normal hayatına dönebilir. Ortalama iki hafta içinde burundaki olası şişlikler( eğer estetik amaçlı burun dış kemiğine dokunulmazsa morluk hiç olmaz ) ve morluklar iyileşmiş olur. Burnun şeklinin yerleşmesi ve burundaki hassasiyetin tam olarak geçmesi için birkaç ay daha süreye ihtiyaç vardır.”

Reklam
Reklam

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can “Sürekli burun tıkanıklığı ve nefes alma sorunları çeşitli sağlık sorunları ile birlikte kişinin yaşam kalitesinin de düşmesine yol açar. Uyku bozuklukları, kronik yorgunluk, baş ağrısı gibi sağlık sorunlarına sebep olur. Burun estetiği ameliyatı ile hem burun eğriliği hem de nefes alma sorunları giderilerek yaşam kalitesi yükseltilebilir.”

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı

Op. Dr. Yusuf Can