Büro işi 'fıtık' ediyor

Büro ortamındaki uygun olmayan sandalyelerde saatlerce oturarak çalışmak, bel fıtığı riskini arttırıyor.

Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, bel fıtığının, beldeki 5 omur kemiği arasında bulunan ve adeta bir amortisör gibi görev yapan disklerin (kıkırdakların) fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğunu bildirdi. Fıtıklaşan, yani dışarıya doğru taşan diskin, omurilik kanalı içinden veya kendisinin arka-yan tarafından geçmekte olan sinirleri sıkıştırdığını ve hastalığın böylelikle kendisini belli ettiğini anlatan Prof. Dr. Akgündüz, "Ayrıca fıtıklaşmış diskten ortama salınan bazı kimyasal maddeler de sinir köklerini etkileyerek ağrıya neden olurlar" dedi.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, birçok ülkede yapılan istatistiklere göre, doktora müracaat sebebi olarak bel ağrısının, soğuk algınlığından sonra ikinci sırayı aldığını ve insanların yaklaşık yüzde 80'inin, hayatları boyunca en az bir defa bel ağrısı çektiğini söyledi.

Bel fıtığının orta yaşlarda daha sık görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Akgündüz, "Hareketsiz bir iş ve hayat tarzı, daha çok oturarak çalışmak, şişmanlık, ağır şeyler kaldırmak, mücadele sporları, bilinçsiz spor yapmak, yanlış oturuş ve duruş alışkanlığı, huzursuz bir ortamda ve stres içinde yaşama, sigara ve alkol kullanma, uzun süre otomobil kullanmak, bedensel faaliyetlere ısınmadan başlamak birer risk faktörüdür" diye konuştu.

Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, bu risk faktörleri bir insanın günlük yaşantısında ne kadar çoksa o kişinin bel fıtığına yakalanma ihtimalinin de o kadar yüksek olduğunu vurgulayarak, "Hele bir de genetik olarak yatkınlık varsa bel fıtığıyla tanışmak sürpriz sayılmaz. Uygun olmayan sandalyelerin üzerinde her gün saatlerce süren bir ofis hayatına mahkum insanlar bel fıtığının müstakbel adaylarıdır" dedi.

Reklam
Reklam

RİSKLİ POZİSYONLAR

Sandalyede desteksiz otururken bele binen yükün, ayakta dik olarak dururken bele binen yükten daha fazla olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akgündüz, "Bu pozisyondan daha kötüsü, yani belde bulunan disklerdeki basıncı daha da arttıran durum, sandalyede otururken öne doğru eğilerek yerden bir cismi almaktır. En kötüsü ise ayakta dururken öne doğru eğilerek, dizler düz konumda yerdeki bir ağırlığı kaldırmaktır. Bu durumda kaldırılan ağırlığın miktarı arttıkça bel fıtığına yakalanma riski de giderek artacaktır" diye konuştu.

Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, oturur pozisyonda iken kişi arkasına bir destek koyarsa veya oturduğu sandalyenin arka kısmını geriye doğru tedrici olarak yatırmaya başlarsa, bele binen yükün de giderek azalacağını ve belin bu durumda çok daha rahatlamış olacağını belirterek, "Sağlıklı bir bele sahip olmak için günlük yaşantımızda riskli pozisyonlardan daima uzak durmalıyız" dedi.

Genel sağlık açısından olduğu gibi bel sağlığı için de sporun ve sağlıklı iken yapılacak egzersizlerin öneminin büyük olduğunu kaydeden Prof. Dr. Akgündüz, "Bel, sırt ve karın adalelerini güçlendirmek için gerekli spor ve hareketlere ömür boyu devam edilmelidir. Ancak bel fıtığı gelişmesine zemin hazırlayabilecek veya bizzat sebep olabilecek mücadele sporları yerine, yüzme, yürüme ve bisiklet sürme gibi sporlar tercih edilmelidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: