Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yaptıkları icraatlarla muhalefeti üzdüklerini söyledi. İnşaatlarda asılan ‘Çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz’ tabelasına gönderme yapan Bakan Yıldırım, “Biz de tabelaya ‘Memleket için yaptığımız yollardan dolayı muhalefete verdiğimiz rahatsızlıktan özür dileriz. Diye yazdıralım.” ifadesini kullandı.
Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bursa yüksek hızlı tren temel atma töreninde konuştu. ‘Bursa’nın ufak tefek taşları’ türküsüne atıfta bulunan Bakan Yıldırım, şunları söyledi: “Bursa’nın ufak tefek taşlarını derledik, topladık hızlı trenin, bölünmüş yolunun altına döşedik, yolunuzu da açtık bahtınızı da açtık. Bütün bunlar nasıl oluyor? Eğer bir ülkede istikrar varsa güven varsa 75 milyonu duası, desteği varsa yapamayacağınız hiçbir hiş yok. Yeter ki, siz hizmet etmek isteyin. 10 yıl önce 6 bin kilometre olarak aldığımız bölünmüş yola 16 bin 200 kilometre daha katarak 22 bin 200 kilometrelik bölünmüş yola ulaştık. 80 yılda 6 bin, 10 yılda 16 bin 200 kilometre. Söyleyince bazıları alınganlık gösteriyor. Alınganlığa ne lüzum var kardeşim, kıskanma çalış senin de olsun, sende gayret et. İnşaatlarda tabelalar olur ‘inşaat dolayısıyla verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz’ yazıyor. Biz de tabelalara şunu yazacağız; ‘Memleket için yaptığımız yollardan, çalışmalardan dolayı muhalefete verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür diliyoruz’. Tabi imkanlar aynı imkanlar. Memlekette ne değişti? Petrol mü bulduk? Gömü mü bulduk? Bir şey yok, irade değişti sağlam irade olursa memleket için millet için derdin sevdan olura her işi başarırsın. AK Parti böyle bir başarının eseridir.”
"KİLOMETRELERCE YOL YAPIP ARPA BOYU LAF EDİYORUZ"
Siyaseti hizmet için yaptıklarını dile getiren Bakan Yıldırım, siyaseti nutuk atmak olarak anlamadıklarını söyledi. Bakan Yıldırım şunları kaydetti: “Öyle başkaları gibi kilometrelerce laf edip bir arpa boyu yol yapamayanlardan değiliz. AK Parti kilometrelerce yol yapan, bir arpa boyu laf yapan bir partidir. Milletimizi bunu görmektedir. Hava yolu halkın yolu haline gelmiştir. Türkiye’nin doğusunu, batısını, kuzeyini güneyini donattık. İletişimde Afrika seviyesinden alıp Avrupa’nın 5 ülkesi haline getirdik ülkemizi. Bursa’ya bu gelişimizde de elimiz boş gelmeyelim dedik. Hızlı tren Bursa’dan Bilecik’e Eskişehir’e Ankara’ya oradan da doğuya bir de batıya gidecek. Ama aynı zamanda Gemlik’e bağlanacak. Kararını verdik. 2013’te başlatıyoruz. Hayırlı olsun.”
Bursa’nın tarihi bir gün yaşadığını anlatan Binali Yıldırım, 59 yıl önce çıkarılan kanunla Bursa ile Mudanya arasındaki demiryolunun söküldüğünü kaydetti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım şöyle devam etti: “Yanlış duymadınız, 1890’lı yıllarda Bursa-Mudanya yolu arasında demiryolu yapılmıştı. Daha sonra 59 yıl önce bu demiryolu kapatıldı rayları toplandı. Şimdi onun kazasını yapıyoruz ama aynı standartta demiryolu değil, dünyanın en gelişmiş teknolojisiyle yapılan yüksek hızlı tren yolu yapıyoruz. Kendimizi Bursalılara affettirmek için bu gayreti gösteriyoruz. Bir şehir düşünün Osmanlı’nın kuruluşuna tanıklık etmiş, Türkiye’nin kalkınmasına büyümesine önderlik etmiş. Bir şehir düşünün etrafında Kütahya, Eskişehir Bandırma’da İstanbul’da tren yolları var kendisin demiryolu yok. Bu Bursa’yla yakışan bir durum değildi. Göreve geldiğimiz ilk günlerde Bursa demiryolu projesi de yine raflarda tozlanmış 30 yıllık vaatler arasında yer alıyordu. Ben üniversiteye hazırlanan bir öğrenciyim yıl 1972-73. O sıralarda seçimler yaklaşıyor vaatler artıyor. Kulağıma bir ses geliyor ‘Ankara - İstanbul arası sürat demiryolu’ olacak, seyahat süresi 2,5 saate inecek’. Aradan yıllar geçiyor. 80’ler 90’lar geliyor 2000 geliyor, 11 hükümet değişiyor, 23 bakan değişiyor o projede değişen hiç birşey olmuyor. Ne zamana kadar AK Parti tek başına iş başına gelinceye kadar her şey değişiyor. Demiryollarının kaderi değil Türkiye’nin kaderi değişiyor. 3 Kasım 2002 kalkınmanın demokrasinin değiştiği geliştiği tarih bir milattır. Bir yandan kalkınma bir yandan adalet, demokrasimizin güçlendirirken yılların ihmali olan birikmiş sorunlarımızı da teker teker ele aldık. Sorunlardan kaçmak yerine sorunları kilimin altına süpürmek yerine üzerine üzerine gittik. Dağ gibi sorunları dağ gibi hizmetlere dönüştürerek bugünlere geldik. 10 yıl geride bıraktık. Türkiye’nin son 10 yılını 80 yıl ile karşılaştırıyoruz. 10 yıl öncesinin son 10 yılla karşılaştıracak bir durumu yok. 90’lı yıllar zayıf siyasi irade ve demokrasi üzerine oynanan oyunlarla geçen bir yıl bir süre. Onun için 2003’ten 2012’ye kadar olan süre Türkiye’nin yakaladığı altın fırsatlardan bir tanesidir. Cumhuriyet tarihimizin geçmişine baktığımızda böyle dönemler çok fazla yok. 50-60 1980’li yılların tamamı da değil; 83-87. Diğer yıllara bakıyorsunuz savaşlar, yaşanan ülke sorunlarıyla hep enerjimizi tüketmişiz. Son 10 yıl içerisinde bu ülkede 200 milyar liralık ulaştırma iletişim yatırımı yaptık. Ülkemize insanımıza kazandırdık. 200 milyar. Şimdi, demiryollarından örnek verelim. 1950’den 2003’e kadar sadece 945 kilometrelik yol yapılmış demiryollarında. 50 yıldan fala, peki yılbaşına ne düşüyor? 18 kilometre. Demiryollarının bu dönem gibi parlak bir dönemi de Cumhuriyetin kuruluşundan 1946 yılına kadar.”
BURSA YENİŞEHİR ARASINDA 151 SANAT ESERİ OLACAK
Bursa-Yenişehir arasındaki 75 kilometrelik yüksek hızlı tren hattının 20 kilometrelik bölümünün tamamlandığına işaret eden Bakan Binali Yıldırım hat üzerinde 7 viyadük, 15 tünelle birlikte 152 tane sanat eseri olacağını kaydetti. Bakan Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı: “Bunun adı yüksek hızlı tren. Bunun adı Kara tren değil Bu giderken herkes selam durur onun önüne kimse çıkmaz ya alttan geçer ya üsten hızlı tren budur. Emniyet en önce gelir, mutlaka bu emniyeti sağlamamız lazım. Pahalı bir şey. Ucuz değil, ama ne kadar pahalı olursa olsun insanımızdan daha kıymetli bir şey yok. Bursa’ya hizmetten daha önemli bir şey yok. Bursa’ya bunun karşılığını yüksek hızlı tren yaparak otoyol yaparak bölünmüş yol yaparak ödüyoruz ödemeye devam edeceğiz. Önümüzdeki 4 yıl içerisinde 15 tane önemli şehrimizi birbiriyle hızlı trenle bağlamış olacağız. 75 milyon yarısını yüksek hızlı trenle buluşturmuş oluyoruz. Bursa, Bilecik’e Bursa Eskişehir’e Sakarya’ya, İstanbul’a, Konya’ya Ankara’ya, Kırıkkale’ye, Afyon’a uşak’a Manisa’ya İzmir’e Yozgat’a Sivas’a hızlı trenle 2016 sonuna kadar bağlanmış olacak. Bursa çok bekledi ama hakkını sonunda fazlasıyla aldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz